Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Italija na nogama

Kinezi vraćaju Milan na krov Europe: Berlusconi uložio ogromno bogatstvo

Silvio Berlusconi namjerava prodati Milan kineskom milijarderu Jacku Mau...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barem pola Lombardije podigla je na noge informacija da kineska investicijska kuća na čelu s najbogatijim Kinezom Jackom Maom namjerava kupiti AC Milan, talijanskog nogometnog diva, sedmerostrukog prvaka Europe.

Najbogatiji Kinez sprema senzaciju: S posrnulim divom poharat će Europu

Kinezi navodno nude Milanovu dugogodišnjem vlasniku i predsjedniku kluba Silviju Berlusconiju 700 milijuna eura. Talijanski mediji javljaju da je samo pitanje dana kada će pasti konačni dogovor između Berlusconija i kineskih ulagača. Ostarjeli i financijski onemoćali Berlusconi jednostavno više nije u stanju držati Milan na najvišoj razini.

U posljednje tri godine Berlusconi je preko svoje tvrtke Fininvest, na koju se piše većinski paket dionica kluba, ubrizgao u Milan oko 300 milijuna eura. Kako bi pokrio dugove i kupio nove igrače spekulira se da je Berlusconi samo prošle godine investirao 150 milijuna eura, što je daleko najveća cifra na godišnjoj razini od 1986., odnosno otkada je postao vlasnik kluba. Do tada je najviše potrošio 87 milijuna eura po godini. Prema nekim izračunima Berlusconi je do sada uložio u Milan ukupno 865.47 milijuna eura.

Gubitak kluba po jednoj sezoni u prosjeku je iznosio 25.33 milijuna eura, a dioničari kluba dokapitalizirali bi klub svake godine s 27.91 milijuna eura. Prve sezone Berlusconi je investirao oko 13 milijuna eura i svake sljedeće godine postupno je podizao loge.

Kontradiktorno izgleda da je Berlusconi najviše uložio u posljednje tri godine, a da je Milan u isto vrijeme ostvario najlošije rezultate u posljednjih 30 godina, odnosno nije osvojio niti jedan važniji trofej. Samo od početka ove godine Berlusconijeva kompanija investirala je deset milijuna eura i još otvorila liniju kredita od 70 milijuna eura.

U Berlusconijevoj eri Milan je osvojio rekordnih 28 trofeja, pet naslova prvaka Europe i osam naslova prvaka Italije, ali čini se da je bivši talijanski premijer na izmaku snaga i da više ne može financijski izdržati tolike gubitke pa je stoga prisiljen prodati većinski paket dionica.

Spekulira se da Kinezi namjeravaju uložiti ogromna sredstva kako bi u kratkom roku vratili Milan u borbu za najveće trofeje. Ta je informacija izazvala euforiju među navijačima Milana i vratila im nadu da će se njihov klub ubrzo vratiti na stare staze slave. 
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider