Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slavio i lani

Benitez ima recept za Barcu, ali ono što je drugima prednost njemu je problem

Bliži se trenutno najveći klupski nogometni derbi planete. Za samo pet dana snage na Santiago Bernabeu odmjerit će Real Madrid i Barcelona...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svakog dana naslovnice španjolskih portala preplavljene su razno raznim pričama ususret tom velikom obračunu Real Madrida i Barcelone. Jedna koja nam je zapala za oko je ona o uspjesima i pokojim neuspjehom Rafe Beniteza kao trenera u utakmicama protiv Barcelone. Rođeni Madrižanin, kojeg mnogi navijači ne žele na klupi 'kraljevskog kluba', ima pozitivan omjer pobjeda i poraza protiv Barcelone, ako ne računamo njegove utakmice s početka karijere kada je vodio male klubove poput Extremadure i Valladolida, koji su se držali zone za ostanak ili samog začelje Primere.

Donio naslov(e) Valenciji nakon 31 godine!

Benitez je 2001. godine preuzeo Valenciju, koja je prethodno dvije uzastopne sezone igrala finale Lige prvaka. Zanimljivo, Benitez je bio tek četvrti klupski izbor, nakon što su posao prethodno odbili Javier Irureta, Mane i Luis Aragones. Navijači nisu bili presretni zbog imenovanja Beniteza, ali ih je trener napadačkim stilom, iako ne odviše efikasnim, vrlo brzo osvojio.

Već u prvoj sezoni Benitez je stigao do naslova u Primeri, a na tom putu je ugrabio četiri boda protiv Barcelone. Najprije je iznenadio na Nou Campu odigraviši 2:2, a potom je u drugom dijelu sezone, kada se borba za naslov prvaka zahuktavala, na Mestalli slavio s 2:0.

Iduće sezone Valencia je osvojila tek peto mjesto, a Benitez je upisao prvi poraz protiv Barcelone kao trener 'šišmiša'. Na Mestalli su Katalonci slavili s 3:1, no zato je Benitez sa svojim momcima uzvratio na Nou Campu i u golijadi upisao pobjedu 4:2.

U svojoj posljednjoj sezoni na klupi Valencije Benitez je ponovno uzeo domaći naslov, te je upisao po pobjedu i poraz od Barcelone. Kod kuće je izgubio, a u gostima slavio s 1:0.

Benitezovo 'zlatno doba' s Liverpoolom

Nakon što je napustio Španjolsku Benitez je vodio Liverpool šest godina. U sezoni 2006/2007 prepreka u osmini finala Lige prvaka bila mu je Barcelona. U prvoj utakmici igranoj na Nou Campu Benitez je slavio s 2:1, da bi potom u uzvratu na Anfieldu bio poražen s 1:0. Zahvaljujući pogotku više u gostima 'redsi' su prošli u četvrtfinale.

Benitez je s Liverpoolom uzeo četiri naslova: FA Cup, Ligu prvaka, Community Shield i Europski superkup.

Spomenimo i prijateljsku pobjedu Benitezovog Napolija protiv Barcelone u ljeto 2014. godine. Napoli je slavio s minimalnih 1:0.

Draže mu je igrati na Nou Campu nego kod kuće

Dakle, ako izuzmemo period dok je bio trener Valladolida i Extremadure, kada je upisao četiri poraza protiv Barcelone, Rafa Benitez je na omjeru četiri pobjede, remija i tri izgubljene utakmice. Zanimljivo, u tri od četiri domaće utakmice (tri s Valencijom i jednom s Liverpoolom) Benitez je upisao poraz, dok na gostovanju (njih četiri) NIKADA nije poražen!

'El clasico' je na rasporedu 21. studenog i započinje u 18 sati i 15 minuta. Barcelona u Madrid stiže kao vodeća momčad Primere s tri boda više od drugoplasiranog Real Madrida.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider