Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Jeste li iznenađeni promjenom na vrhu? Brutalno jaki, ali imaju dva kompleksa!

Ostaje pitanje može li Bayern uopće potući prije svega Barcelonu pa i Real njihovim oružjem?

Da se danas igraju polufinala Lige prvaka i da su se u polufinale plasirali Barcelona, Real i Bayern, tko bi bio najveći favorit za titulu prvaka? Ako pitate najveću kladionicu na svijetu William Hill, to bi bio Bayern. Okladu „Bayern prvak Europe“ engleska kladionica plaća s koeficijentom 3.75. Drugi favorit je aktualni prvak Europe Barcelona (4.00), treći Real (5.50), a daleko iza njih dolaze Manchester City i PSG s koeficijentom 13.00, pa Atletico, Chelsea i Manchester United (21.00), Juventus (26.00), Arsenal (41.00)...

Tercet Barca, Real i Bayern već su godinama liga za sebe i nije nikakvo iznenađenje što su daleko najveći favoriti. Bili su i prije početka sezone, međutim, s nešto promijenjenim redoslijedom. Barcelona je figurirala kao najveći favorit, Bayern je u većini kladionica bio drugi favorit s tek neznatno manjim koeficijentom u odnosu na Real.

Što se u međuvremenu promijenilo da je Bayern izbio na prvo mjesto? Bavarski stroj uglavnom uvjerljivo gazi u Bundesligi i skupinama Lige prvaka, što nije ništa novo, slično je bilo i proteklih sezona, ali Barcelona i posebice Real nisu tako uvjerljivi, više igrom nego rezultatom. Barcelona ima velikih problema s ozljedama, ni Real nije u puno boljoj situaciji, ali Kataloncima je ozlijeđen najbolji igrač, ne samo Barcelone već i svijeta, Lionel Messi. To je naravno utjecalo na procjenu kladionica. Bayern također ima problema s ozljedama. Dvije velike zvijezde Bayerna Arjen Robben i Franck Ribery već mjesecima muku muče se ozljedama, što je svakako problem za Bavarce, ali ne toliki kao u prošle dvije sezone.

Bayern ove sezone ima širinu

Bayern je u ovu sezonu ušao znatno bolje pokriven, prije svega na krilnim pozicijama. Nijemci su, to je već sada jasno, pogodili s kupovinom sjajnog Brazilca Douglasa Coste, koji igra u fenomenalnoj formi, te dovođenjem na posudbu iz Juventusa mladog Francuza Kignsleyja Comana. Može se reći i da je Arturo Vidal značajno pojačanje, a možda i najveći dobitak je potpuni oporavak Davida Alabe, vjerojatno najraznovrsnijeg nogometaša današnjice, igrača koji može igrati na visokoj razini gotovo na svakoj poziciji. Uz sve to je proradio Robert Lewandowski koji naprosto zasipa protivničke mreže, a ostale vedete Bayerna poput Müllera, Lahma ili Neuera na svojoj su uobičajenoj svjetskoj razini.

Što će tek biti kada se i ako se u punu formu vrate Robben i Ribery? Ako se to dogodi, Pep Guardiola imat će slatkih briga, bit će mu teško izabrati udarnu momčad.
Jasno da su travnjak i svibanj daleko i tko zna u kakvim će formama veliki tercet dočekati finiš sezone, no iz svega navedenog se da zaključiti da Guardiola ove sezone ne mora toliko strahovati od mogućih ozljeda kako je to bilo prošle sezone. Bayern u ovom trenutku ima dosta širi kadar i lakše će se pokriti ako se ozlijedi netko od važnijih igrača.

Barca i Real u problemima

Isto, primjerice, ne važni za Barcelonu koja ima problema s dužinom klupe, a pitanje je hoće li se moći dovoljno pojačati u zimskom prijelaznom roku? Krajnji rezultat Barcelone u mnogome će ovisiti o zdravlju ključnih igrača (Messi, Neymar, Suarez, Iniesta) koje u ovom trenutku nema tko zamijeniti, jasno, na kvalitetan način. Ni u obrani nije puno bolja situacija, jedna ili dvije ozljede i Barca će biti dosta slabija.

Na prvi pogled čini se da Real ima prilično širi kadar od Barcelone, ali „kraljevi“ na početku sezone ne igraju ni blizu očekivanja. Mnogi sumnjaju da je Rafael Benitez sposoban podići igru Reala, koji za sada s ne baš impresivnim partijama pobjeđuje, no pitanje je dokle će ga ići rezultat s ovakvom igrom?

Benitez može pronaći opravdanje u tome što mu momčad ima problema s ozljedama, no Real ima mega-skupocjenu momčad i trebao bi imati dobru igru i kada se ozlijedi netko od važnijih igrača. U teoriji se to tako čini, ali u praksi često ne ide. Treba se samo osvrnuti na prošlu sezonu kada se Real raspao pod vodstvom Carla Ancelottija nakon što mu se ozlijedilo nekoliko prvotimaca. Realu je možda najviše nedostajao hrvatski veznjak Luka Modrića, koji i na početku ove sezone ima problema s ozljedama.

Hoće li se Guardiola opet uplašiti Barce i Reala?

Kako rekosmo, daleko su travanj i svibanj, a pitanje je i hoće li Guardiola opet napraviti taktičke pogreške kao što je ih je napravio u posljednje dvije sezone, kada je Bayern prilično lako gubio polufinala s Realom i Barcelonom? Bayern je do tih utakmica također „mrvio suparnike“, ostvarivao rekordne nizove pobjeda, pobjeđivao u domaćem prvenstvu i Ligi prvaka s rekordnim brojem golova, a onda je Guardiola u okršajima s Realom i Barcom odustao od svojeg prepoznatljivog stila igre i probao igrati nešto što Bayern nije igrao cijelu sezonu.

Mnogi su se u Njemačkoj upitali kakvog ima smisla inzistirati na posjedu lopte i pas igri cijelu sezonu, a onda promijeniti taktiku u ključnim okršajima s najvećim suparnicima. Rezultat je pokazao da je pogriješio. Možda bi Bayern i izgubio i da nije mijenjao stil, ali to nikada nećemo doznati, ali bi Guardiola barem ispao dosljedan. Ovako je ispao bez ispaljenog metka, a odustao je od svoje vizije. Je li se Guardiola uplašio igrati „svoju igru“ protiv suparnika koji su patentirali „trokut“ i „tiki-taku“ i igraju je više-manje kroz cijelu svoju povijest ili je podlegao kritikama njemačke javnosti i stručnjaka kojima se „tiki-taka“ popela na vrh glave.

Zna se da Nijemci po svojem habitusu ne vole to beskonačno dodavanje i kruženje oko suparničkog šesnaesterca, da je njihovo viđenje spektakularnog nogometa ipak dosta drugačije; oni vole žustri, hitri, izravni, beskompromisni i napadački nogomet, s izrazitim gol igračima u igri, baš onako kako je igrao Heynckesov Bayern kada je osvojio sve što se moglo osvojiti.
Heynckes se nije prilagođavao suparniku, on je Barcelonu dočekao s igrom koju je igrao cijelu sezonu i nije ništa mijenjao u taktici. Katalonci su znali kako će ih Bayern napasti, ali nisu to mogli spriječiti. Guardiola se odlučio prilagođavati i napustiti sve ono što su radili cijelu sezonu i glatko je izgubio.

Vidjet ćemo hoće li Guardiola u ključnom momentu opet „odustati od sebe“ ili će pokušati biti dosljedan pa što bude? Ostaje pitanje može li Bayern uopće potući prije svega Barcelonu pa i Real, ako Benitez uspije složiti igru kakvu navijači Reala priželjkuju, a to je ofenziva, igra od noge, „trokut“, spektakl, njihovim oružjem?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider