Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Buđenje uspavanog diva

Bayern će opet drhtati: München i 'Kaiser Franz' su za njih navijali!

München bi uskoro opet mogao dobiti veliki gradski derbi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

TSV 1860 München potpisao je ekskluzivni marketinški ugovor s kompanijom Infront Sports & Media, koju je nedavno kupila kineska korporacija Dalian Wanda Group za milijardu eura, a kojoj je na čelu drugi najbogatiji Kinez Wang Jianlin. Sklopljen je dugoročni ugovor koji bi trebao donijeti znatna financijska sredstva minhenskom klubu. Infront Sports & Media vodit će marketinške operacije „zehcigera“ do 2028.

Njemački mediji protumačili su ovaj potez kao najavu buđenja uspavanog diva. Kineski milijarder nedavno je kupio dvadeset posto dionica Atletico Madrida za 45 milijuna eura. Prema pisanju španjolskih medija Jianlin se prije toga vrtio oko Real Madrida. Navodno je odgledao nekoliko utakmica Reala u ložama Santiago Bernabeua, ali predsjednik Reala Florentino Perez nije ni trepnuo, uredno ga je ignorirao. Uvidjevši da nema prolaz u Realu, kineski bogataš težak oko 25 milijardi dolara okrenuo se Vicente Calderoneu.

Kineska ulaganja

Jianlin se obogatio u zabavnoj industriji, posjeduje 86 kina, 51 luksuzni hotel, desetke robnih kuća i još mnogo toga. Kako kineska ekonomija polako usporava, odlučio se napraviti dodatnu diverzifikaciju portfelja. Sve propulzivnija nogometna industrija jedna mu je od glavnih meta.

„Zehcigeri“ u svemu vide svoju šansu. Kinezi bi trebali donijeti veliki novac klubu, iako još uvijek nije jasno namjerava li Jianlin investirati u dionice kluba. Čini se da je to sljedeći korak. Trenutačni najveći pojedinačni investitor jest jordanski biznismen Hasan Abdullah Ismaik koji je za 18 milijuna eura kupio 60 posto dionica kluba. Prema njemačkim zakonima nitko ne može imati više od 49 posto glasačkih prava u upravnim tijelima kluba, bez obzira koliko ima dionica, što u mnogome sprječava ulazak velikih igrača u njemački nogomet. Najveći sponzor kluba trenutačno je Volkswagen. Stoga na dresu „zehcigera“ piše Think Blue, što je aluzija na koncept dugoročne strategije održivog razvoja poznate njemačke tvrtke, a kako je svijetloplava boja minhenskih „lavova“, jasno je zbog čega su se odlučili za takvu reklamu.

'Zehcigeri' 60-tih veći od Bayerna

Očekuje se da će Infront Sports & Media pronaći nove velike sponzore, posebice na Dalekom istoku. Nameće se zaključak da će se u izravno sponzorstvo uključiti i kompanije u vlasništvu kineskog milijardera. S novim kapitalom „zehcigeri“ bi se uskoro mogli vratiti na stare staze slave. Ne tako davno u Münchenu su bili popularniji čak i od velikog gradskog rivala Bayerna, danas nemjerljivo uspješnijeg kluba. TSV 1860 München jedan je od klubova osnivača Bundeslige, šezdesetih je važio za jednog od najjačih njemačkih klubova.

Savezno prvenstvo osvojio je 1966., godinu prije igrao je u finalu Kupu kupova, poražen je od West Hama sa 2:0. Bayern je u to doba bio u debeloj sjeni „zehcigera“, u elitnu ligu ušao je tek u sezoni 1965/66. Navijači „zehcigera“ znaju reći da nikada ne bi ni izašao iz sjene „svijetloplavih“ da politika nije umiješala svoje prste, odnosno da CSU, najprominentnija politička stranka u Bavarskoj, nije odlučila od Bayerna napraviti „svebavarski klub“, klub za koji će se navijati u cijeloj Bavarskoj ali i diljem Njemačke.

Prva ljubav Franza Beckenbauera

München je u to doba uglavnom drukao za „zehcigere“, njihov navijač bio je i slavni Franz Beckenbauer, koji je kasnije postao legenda Bayerna i njemačkog nogometa.
„San mi je bio zaigrati za 'zehcigere'“, priznao je godinama kasnije „Kaiser Franz“, koji se s devet godina upisao u nogometnu školu SC Münchena, odakle je s 14 godina iz prkosa prešao u redove Bayerna, nakon što se na jednoj utakmici fizički sukobio s igračima „zehcigera“.

Bayern je u narednim godinama pod trenerskom palicom dvojice Hrvata, Zlatka Čajkovskog i Branka Zebeca, izrastao u jednog od vodećih njemačkih klubova, a sredinom 70-tih prometnuo se u europskog velikana osvojivši tri uzastopne titule prvaka Europe. Pod utjecajem tih uspjeha navijačko klatno sve se više okretalo prema Bayernu, no TSV 1860 München ostaje uglavnom stabilan prvoligaš do početka osamdesetih s velikom navijačkom bazom. Do tada je još uvijek više od pola Münchena navijalo za „svijetloplave“, dok je Bayernova navijačka baza bila u okolici grada i širom Bavarske.

Dolazak Šukera i novi krah

No, 80-tih kreću prvi veliki financijski problemi za „zehcigere“, izbačeni su u Oberligu, a u elitni rang vraćaju se 1994. pa ponovo ispadaju. Novi uzleti ali i potpuni financijski krah dogodio se pod vodstvom kontroverznog predsjednika Karla-Heinza Wildmosera, koji se odlučio na izgradnju novog stadiona zajedno sa svojim velikim gradskim rivalom. Ta je odluka izazvala gnjev među navijačima „zehcigera“ pa i optužbe da je „izdao klub“. Konačni pad Wildmosera, koji je svojevremeno doveo i Davora Šukera u „zehcigere“, odigrao se nakon korupcijskog skandala povezanog s izgradnjom stadiona. Uslijedilo je novo potonuće u niže rangove natjecanje pa ponovni povratak u elitno društvo.

Godine 2011. TSV 1860 München našao se u velikim financijskim problemima. Kako bi opstao klub je hitno trebao osam milijuna eura. Bayern je ponudio pomoć, no ponosni navijači „zehcigera“ s indignacijom su je odbili. Spomenuti jordanski biznismen spasio je klub od bankrota i amaterizacije. TSV 1860 München trenutačno stoji prilično loše u 2. Bundesligi, tek je 15. na ljestvici, cilj je zadržati drugoligaški status i sljedeće sezone napasti prvu ligu. U tom slučaju možda će se odustati od napuštanja Allianz Arene koja u ovom trenutku teško pune. „Zehcigeri“ još uvijek imaju golemu vojsku navijača kojima je potrebna injekcija optimizma da se vrate na stadion. Ako se ispune očekivanja, uskoro bi opet mogli gledati veliki minhenski derbi.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider