Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sad ili nikad

Ronaldov ego teško uzdrman: 'Izbačen i ponižen' uoči El Clasica

Okršaj s Barcelonom na Camp Nouu možda je i posljednja prilika za Cristiana Ronalda i Real da okrenu sezonu u pozitivnom smjeru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ako je čovjek doista iracionalno biće, a nad osobnošću Cristiana Ronalda dominira ego, kako bi se dalo po mnogočemu zaključiti, moglo bi biti da je najveća zvijezda Real Madrida pretrpjela težak udarac uoči El Clasica.

U velikoj anketi Marce, madridskog dnevnika koji naglašeno protežira Real i uglavnom ga čitaju navijači Reala, desetine tisuća španjolskih ljubitelja nogometa birali su 'idealnu momčad' sastavljenu od igrača koji trenutačno igraju u Realu i Barceloni. Barca je dobila sedam pozicija, a Real četiri. Ništa posebno neobično da u tom mega-sastavu nema - Ronalda.

Navas – Alves, Pique, Ramos, Marcelo – Modrić, Busquets, Iniesta – Messi, Suarez, Neymar. To je sastav koji su birali čitatelji Marce.

Ronaldov ego teško uzdrman

Lionel Messi glatko je pobijedio u glasovanju za napadački trojac, odmah iza njega se našao Neymar, pa Luis Suarez, dok je Ronaldo zauzeo tek četvrtu poziciju i stoga je ispao iz udarnog sastava.

Neobično jest, možda i pomalo iznenađujuće, ali nikako šokantno, barem ne za one koji malo pozornije prate zbivanja u Madridu i među vojskom Realovih navijača, koji su na taj način još jednom poslali nedvosmislenu poruku portugalskom 'superstaru' - nismo zadovoljni ili ako želite ciničnije, 'puna nam je kapa i tebe i tvojih uglavnom nevažnih golova'.

Ako je Ronaldo tražio neki dodatni motiv uoči sudara s Barcelonom, teško da je mogao pronaći bolji podražaj. Međutim, pitanje je kakav će efekt rezultat ankete imati na Ronalda – pozitivan ili negativan - s obzirom na nadaleko poznati uvredljivi karakter 'tankoćutnog neurotika'? Hoće li ga motivirati do krajnjih granica ili potpuno demotivirati? Hoće li na Camp Nouu 'gristi i trgati se' ili će šetati i nervozno mahati rukama?

Barcelona nabila Madriđanima komplekse

Tekst smo započeli parafrazom osnova Freudove psihoanalitičke teorije, jer smo mišljenja da će psihologija odigrati možda i ključnu ulogu u predstojećem derbiju.

Kada igrači istrče na teren, priče o prijeđenim kilometrima, odigranim ili neodigranim minutama u nedavnim utakmicama reprezentacija, pa čak i forma koju su pokazivali posljednjih tjedana i mjeseci postat će manje važne, ostat će samo osjećaj inferiornosti, jednakovrijednosti ili superiornosti nad suparnikom.

Htjeli to Kraljevi' priznati ili ne, Barcelona im je posljednjih godina nabila poprilične komplekse. Epohalni debakl Reala u jesenskom El clasicu najsvježiji je prilog prethodnoj tezi. Može se reći da je Barcelona ne samo nadigrala i rezultatski potopila Real, već ga i propisno osramotila.

Uostalom, igra i ponašanje na terenu u toj utakmici jedan su od razloga pokretanja 'brakorazvodne parnice' većeg dijela Realovih navijača i njihovog dojučerašnjeg najvećeg ljubimca, gotovo mitskog heroja, dičnog Ahila, da ne kažemo Supermana i Batmana, nedodirljivog i neupitnog što god rekao i napravio, kojem je posljednjih šest-sedam godina sve podređeno i u ruke mu na neviđeno, praktički bjanko predana sudbina cijelog kluba, najvećeg kluba iznad kojeg je negda bio samo dragi Bog, a, eto, posljednjih godina i junak zvan Cristiano.

'Slijepci su progledali'

Nakon posljednjeg El clasica, dogodilo se čudo, 'slijepci su progledali, a sakati prohodali'. Najveću 'porciju' dobio je Florentino Perez, ali ni Ronaldo nije prošao lišo. Odjednom su individualne statističke rubrike postale suhoparne i nevažne, a oči velikog dijela Realovih drukera okrenule su se u smjeru klupskih trofejnih vitrina, koje posljednjih godina zjape prazne, odnosno pune se najsporije u povijesti kluba koji je službeno proglašen najboljim prošlog stoljeća.

Ako je nešto ili čak sve od ovog dvojbeno ili netočno, eto na Camp Nouu fantastične prilike za demanti, ne samo Ronaldu nego i cijeloj momčadi Real Madrida. Na Camp Nouu možda je i posljednja prilika za paljenje svijetla u mračnom tunelu i nagoviještaj da bi se sezona mogla okrenuti u pozitivnom smjeru i sretnom svršetku. Nije nemoguće, dapače, nogomet je znao prirediti i puno veća iznenađenja i obrate.

Sad ili nikad

Kako god, vjerujemo da nećemo previše pogriješiti ako kažemo da na bunjištu najvećeg suparnika leži Ronaldova možda i posljednja šanse za iskupljenje u očima dobrog dijela Realovih navijača.

Ezopov hvalisavac dobio je u lice 'hic Rhodus, hic salta', a mnogi navijači Reala jamačno bi Ronaldu dobacili – 'ovdje je Camp Nou, ovdje pokaži što znaš i umiješ'. Ili zbogom zauvijek.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider