Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
masovni neposluh

Barcelona objavljuje rat UEFA-i: Odgovor stiže na Ligi prvaka

U Barceloni su se odlučili pobuniti zbog kazne koja im je stigla iz UEFA-e.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA se u posljednje vrijeme istaknula s nekoliko zanimljivih postupaka protiv klubova. Uvjerljivo najbizarniji i nevjerojatniji je onaj koji se vodi protiv Manchester Cityja čiji su navijači, zamislite sad ovo, zviždali himni Lige prvaka.

Ovaj 'sjevernokorejski' potez UEFA-e, koja ionako 'uživa' status duboko kompromitirane i korupcijom obilježene organizacije čiji su šefovi na čelu s Michelom Platinijem suspendirani od Etičkog povjerenstva FIFA-e, nije jedini.

Katalonija slavi, Madrid šokiran: Znači li ovo kraj 'el clasica'?

Na udaru je i Barcelona i to zbog – zastava. Kažnjeni su novčano nakon finala Lige prvaka, a i sada nakon utakmice s Bayerom zbog zastava koje se viju na Camp Nouu zadnjih 40-ak godina. Riječ je o Esteladi, katalonskoj zastavi koja na svojoj lijevoj strani ima plavi trokut sa zvijezdom. Ona je po UEFA-i sporna jer je simbol borbe za katalonsku nezavisnost (zabranjene su političke poruke), a nastala je još tamo 1918. godine.

Postoji i verzija sa žutim trokutom i crvenom zvijezdom, a ona označava 'katalonske zemlje' odnosno područja na kojima se govori katalonski (regije Valencia i Baleari). Usamljena zvijezda pak označava neovisnost po uzoru na Kubu i njenu borbu za slobodu s početka 20. stoljeća. Upravo su na Kubi zastupnici Nacionalne skupštine u izbjeglištvu 1928. usvojili Ustav Katalonske republike.

Odluka UEFA-e izazvala je bijes u Barceloni, pa je klub odlučio uzvratiti udarac. Na utakmici protiv BATE Borisova sljedeće srijede na Camp Nouu će osvanuti 20 tisuća Estaladi. Također, pojavit će se i dva ogromna transparenta – 'Poštovanje za katalonske simbole' i 'Sloboda govora'.

Ne sumnjamo kako će UEFA još oštrije kazniti Barcu, ali njih to ne brine. Platit će kaznu, a protiv UEFA-e bi mogli i na sud.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider