Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
luka ili ivan

Hoće li se danas Barci dogoditi Realova katastrofa iz 1992. i 1993.?

Barcelona i Real od 17 sati kreću u posljednju ovosezonsku bitku za naslov prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako god završilo posljednje kolo španjolskog prvenstva, jedan će Hrvat biti među čestitarima novome prvaku Ivanu Rakitiću ili Luki Modriću. Ili će Ivan Kelava iz Granade zagrliti Raketu ili će stari prijatelj Stipe Pletikosa iz Deportiva stisnuti desnicu Luki.

Oba suparnika Barcelone i Real Madrida osigurala su ostanak u Primeri i u posljednje kolo ulaze neopterećeni. Ali, možda su takvi baš i najopasniji. Baš kao što Barcin vezist Sergio Busquets govori o Granadi.

''Nikad ne znaš kako mogu reagirati sad kad su osigurali ostanak; na oproštaju od sezone sigurno će pred svojim navijačima odlučno tražiti pobjedu. Ali, nemoguće je da mogu imati veći motiv od nas'', tvrdi Busquets, čovjek koji je do 27. godine već osvojio pet naslova prvaka s Barcelonom.

Rakitić može prestići Šukera

U našem fokusu bit će dvojica hrvatskih junaka u redovima Barcelone i Real Madrida. Prvi put u povijesti Primere dvojica Hrvata u posljednjem kolu odlučuju o naslovu prvaka. Luka Modrić i Ivan Rakitić, prijatelji iz reprezentacije, ali i još veći suparnici. Od stranaca u redovima Barce i Reala u istoj situaciji su i Nijemci Ter Stegen i Kroos, Brazilci Dani Alves, Neymar i Marcelo, Francuzi Mathieu i Benzema...

Na stolu je najprestižnija titula, dokaz supremacije na domaćem tlu, u najjačoj europskoj nacionalnoj ligi. Suparništvo koje je ovakav dramatičan rasplet na kraju prvenstva prvi put imalo još davne 1929. godine. Tada je bila okrunjena Barcelona.

Vjerujemo da bi Luka Modrić odmah za naslov prvaka rado mijenjao titulu najboljega vezista Primere, koju su mu prije dva dana dodijelili čitatelji Marce. Grandiozno priznanje s obzirom na konkurenciju, još jedna potvrda Lukine veličine, popularnosti i respekta koji kod navijača uživa u Španjolskoj.

''Jako sam sretan zbog ove nagrade, posebno jer je konkurencija iznimno jaka. Ako bih morao izdvojiti nekog od protivnika, onda bi to bio Iniesta'', kazao je Modrić, kojemu su nedostojni suparnici bili upravo vezisti Barce Iniesta i Busquets.

Modrić sanja jedini trofej koji nije podigao

No, duboko u sebi, u tami svoje kože, Luka Modrić sanja naslov prvaka Španjolske, jedini trofej koji mu s Realom nedostaje. Osvojio ih je pet, ali prokletstvo “campeones” traje upravo od Lukina dolaska u Madrid, od 2012. godine.

Računajući ovu sezonu, Barcelona i Real deset su puta bili u igri za naslov prvaka do posljednjeg kola. Omjer u tim dramatičnim završnicama čak je 8-1 za Katalonce, dok je 1984. godine Athletic Bilbao u finalnoj rundi preoteo naslov prvaka divovima.

Najupečatljiviji raspleti Primere ipak su se dogodili 1992. i 1993. godine kada je Real Madrid ušao u posljednje kolo s bodom prednosti ispred Barcelone i oba puta šokantno bio poražen na Tenerifeu. Prvi naslov izgubio je trener Beenhakker, a drugi tragičar bio je Benito Floro, dok je u oba navrata na klupi Barcelone bio Johan Cruijff.

Ivan Rakitić ima sedam klupskih trofeja, od toga pet s Barcelonom. Jedini je, uz Davora Šukera (Real Madrid, 1997.), Hrvat s naslovom prvaka u Primeri, a sada u prilici i prvi koji će obraniti titulu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider