Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cijena 220 mil. eura

Barca gradi čudesnu ekipu: Tri atomska pojačanja i nova pozicija za Messija

Barcelona na ljeto dovodi velika pojačanja i priprema veliku rekonstrukciju momčadi...

Čelnici Barcelone i Atletico Madrida vode tajne pregovore oko transfera dvojice igrača Rojiblancosa, pišu španjolski mediji.

Još jučer su španjolski i mnogi europski mediji prenijeli vijest kako su Atletico i Barcelona iza leđa Real Madrida dogovorili transfer 19-godišnjeg lijevog beka Atletica na posudbi u Alavesu, Thea Hernandeza. Reprezentativac mlade francuske vrste rođen je u Marseilleu, no njegov otac Jean-Françoisa svojevremeno je nosio dres Atletica pa je Thea i starijeg sina Lucasa rano prebacio u Atleticovu nogometnu akademiju.

Theo Hernandez u Barcu za 24 milijuna eura

Thea Hernandeza želio je i Real, ali Barcelona je bila brža i navodno je dogovorila transfer u iznosu od 24 milijuna eura. Katalonski mediji pišu da je predsjednik Barcelone iskoristio priliku i pokrenuo razgovore s predsjednikom Atletica Enriqueom Cerezom oko mogućeg transfera trenutačno najveće Atleticove zvijezde, također Francuza Antoinea Griezmanna.

Barcelona je navodno odustala od mlade zvijezde Juventusa Paula Dybale i sve snage baca na tri najveće mete u predstojećem ljetnom prijelaznom roku - braniča Arsenala Hectora Bellerina, veznjaka PSG-a Marca Verrattija i napadača Atletica Griezmanna. Dakle, Barca želi u svakoj liniji po jedno veliko pojačanje. Griezmann je najskuplji i pretpostavlja se da će Barcelona za Francuza morati iskrcati oko stotinu milijuna eura.

Messi preuzima Iniestinu ulogu

Budući da Barcelona u napadu ima tri superzvijezde - Lionela Messija, Luisa Suareza i Neymara - postavlja se pitanje što će Barceloni još jedna skupocjena zvijezda koja zacijelo nema namjeru grijati klupu?

Spekulira se da su u Barceloni donijeli odluku da Messija povuku prema sredini terena, jer pretpostavljaju da će tamo biti još korisniji nego u napadu, gdje ponekad ostaje statičan i zatvoren od strane jačih suparnika, kao što je to bilo u dvoboju s Juventusom.

Messi bi dobio sličnu ulogu kakvu je proteklih godina imao Andres Iniesta. Uostalom, Messi se posljednjih sezona sve više vraća prema sredini i preuzima ulogu kreatora igre, no u Barceloni su mišljenja da je sazrelo vrijeme da se pretvori u klasičnog „playmakera“, koji bi na taj način imao veći radijus i potpunu slobodu kretanja.

Naravno, to se pitanje razmatra u konzultaciji s Messijem, koji se, čini se, slaže s takvim razmišljanjem. Da bi se Messi osjećao posve ugodno i nesputano na novoj poziciji, Barca mu kao potporu namjerava dovesti svestranog veznjaka, i teškog rudara i kreativca u istoj osobi, koji bi mu pokrio leđa u defanzivi i filao ga loptama iz pozadine kada bi Barca kretala u napad. Odluka je pala na talijanskog veznjaka PSG-a Marca Verrattija, kojeg mnogi smatraju prototipom modernog veznjaka, koji je u stanju držati balans između obrane i napada. Dolaskom Verrattija značano bi se pojačala konkurencija u veznom redu te ostaje otvorenim kako bi po pitanju minutaže prošao hrvatski veznjak Ivan Rakitić.

Griezmann, Verratti i Bellerin glavne mete

Povlačenjem Messija prema sredini, na desnom krilu otvorilo bi se mjesto za Griezmanna, čija se karijera razvija postepeno i prema zaključku Barcinih stručnjaka, on je sigurnija oklada od hita sezone, mlađahnog napadača Monaca Kyliana Mbappea, kojeg cilja Real i namjerava za njega iskrcati oko 120 milijuna eura.

Griezmann se dokazao gdje god je igrao. Karijera mu je imala logičan slijed; prvo se kalio u Real Sociedadu pa je prelaskom u Atletico skočio u više sfere, a Barcelona bi mu bila kruna karijere. Pretpostavlja se da će Katalonci za trojicu navedenih pojačanja morati iskrcati između 2010 i 220 milijuna eura. Iz ove perspektive čini se da bi Barcelona na taj način značajno osvježila njezinu već istrošenu i umornu momčad. Ne treba zaboraviti da je dovođenje istinskih pojačanja, a to bi ova trojica doista trebala biti, jedan od glavnih Messijevih uvjeta za produženje ugovora.

Na prvu se čini da bi Barcelona s Griezmann, Verrattijem i Bellerinom bila opako jaka. Naravno, pod uvjetom da na Camp Nouu ostanu svi najvažniji igrači iz trenutačne momčadi. No, budući da je poznato kako Barca ima određenih financijskih problema, pitanje je gdje će pronaći toliki novac? Vjerojatnije je da će ipak nekog ili neke morati prodati. Pitanje je samo koga?
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider