Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj 'el clasica'

Barca spremna napustiti Real i Primeru: Bit će to najjača liga na svijetu!

FC Barcelona je i službeno podržala pravo katalonskog naroda na samoodređenje povodom skorog referenduma o odcjepljenju od Španjolske odnosno nezavisnosti Katalonije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu potpisao je „Nacionalni pakt o samoodređenju“ koje su podržale sve najvažnije katalonske institucije. Ako referendum prođe i Katalonija postane nezavisna država, što je u ovom trenutku sasvim izvjesno, bez obzira što centrala iz Madrida tvrdi da neće priznati rezultate referenduma, Barcelona će morati napustiti španjolsku ligu, tako barem tvrde čelnici Španjolskog nogometnog saveza.

Neki to tumače kako dodatan pritisak Kastilje na Kataloniju, no jasno je da sudbina „el clasica“ neće igrati neku posebno važnu ulogu u konačnoj odluci katalonskog naroda. Katalonci i Barcelona spremni su na scenarij izlaženja iz španjolske lige. U katalonskim medijima pojavili su se neki nacrti buduće katalonske lige, a sve se više spekulira o tomu da će Barcelona i Espanyol zatražiti od Francuskog nogometnog saveza da se priključe tamošnjoj elitnoj ligi po modelu Monaca iz Kneževine Monako.

Neki katalonski mediji tvrde da su Francuzi vrlo zagrijani za tu ideju. Ne treba posebno pojašnjavati što bi priključivanje Barcelone i Espanyola značilo za francusku ligu koja bi preko noći dobila nekoliko svjetskih derbija i planetarni publicitet. Katalonci su uvjereni da bi „el clasico“ vrlo brzo pao u zaborav. Francuska je veća i bogatija država od Španjolske, a francuska liga je već sada u velikom uzletu nakon ulaska stranog kapitala u neke njezine najveće klubove. Derbiji s PSG-om, Marseilleom, Monacom, Lyonom, Bordeuxom, St. Etienneom ili Lilleom punili bi stadione i privlačili gledatelje širom svijeta. Katalonci su uvjereni da bi francuska liga s Barcelonom i Espanyolom u kratkom roku postala najjača na svijetu.

Barcelona i Espanyol bi u prijelaznom razdoblju igrali katalonsku ligu koju bi osim njih sačinjavala još četiri trenutačno drugoligaška i osam trećeligaških klubova španjolskih liga.

Lista najboljih katalonskih klubova:
1. Barcelona Primera
2 . Español Primera
3. Centre d’Esports Sabadell Futbol Club Segunda
4. Girona Futbol Club Segunda
5. Unió Esportiva Llagostera Segunda
6. Barcelona B Segunda
7. Badalona B Segunda B
8. Cornellà Segunda B
9. Español B Segunda B
10. Club Gimnàstic de Tarragona Segunda B
11. L’Hospitalet Segunda B
12. Lleida Esportiu Segunda B
13. Olot Segunda B
14. Reus Deportiu Segunda B
15. Sant Andreu Segunda B

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider