Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kazne za poluprazne tribine

Ovo je suludo: Barca probila "svemirsku" barijeru i pretekla Real

Barcelona i Real predvode listu španjolskih klubova po iznosima plaća na godišnjoj razini...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je pretekla Real Madrid po ukupnom izdvajanju za plaće svojih nogometaša i stručnog stožera. La Liga je objavila podatak da će Barca ove sezone potrošiti astronomskih 507, a Real 498.5 milijuna eura. Dakle, Barca je probila psihološku barijeru od 500 milijuna, a Real, koji je dugo bio najrastrošniji, vrlo je blizu. Za neke sulude brojke, za druge realnost tržišta.

Ovo su najbogatiji klubovi svijeta: Ni Real, ni United, ni Barca

Lista plaća u španjolskoj elitnoj ligi objavljuje se u rujnu, a sve u sklopu mjera La Lige kako bi limitirali potrošnju klubova na plaće svojih profesionalaca, što je postao veliki problem jer se već godinama rapidno povećava udio plaća u proračunima klubova.

Barca pretekla Real po plaćama

Barca je dobar dio proračuna olakšala prodajom Neymara u PSG, no nove ugovore potpisala je ili dogovorila većina njezinih igrača, a najveći među njima Lionel Messi, koji bi kroz plaće i bonuse trebao zarađivati oko 40 milijuna eura godišnje neto. Barem se tako spekulira.

Prošle sezone Real je odvajao na plaće 419, a Barca 390 milijuna eura. Pretprošle sezone Real je izdvajao 431, a Barca 421 milijun eura. Dakle, nakon jednogodišnjeg smanjenja, ponovno je došlo do značajnog povećanja plaća. Glavni razlog je taj što su ključni igrači obje momčadi ove godine produljili ugovore i dobili velike povišice.

Sljedeće sezone plaće bi mogle još malo porasti. Naime, Barcelona je objavila projekciju proračuna za sezonu 2017/18., koji će iznositi nevjerojatnih 897 milijuna eura, što je apsolutni rekord. Odlaskom Neymara u PSG, u Barci kažu neplaniranom, katalonski je klub uprihodio 222 milijuna eura, što je najveći razlog značajnog plusa na računu i porasta proračuna u odnosu na ovu sezonu za čak 29 posto. Do kraja rujna i Real bi trebao objaviti projekciju svojeg proračuna za iduću sezonu. Teško da će nadmašiti Barcu.

Atletico se već oglasio i potvrdio spekulacije da će mu proračun značajno porasti. Glavni je jamac takvoj prognozi otvorenje novog stadiona Wanda Metropolitano, koji bi Madriđanima trebao donijeti veliko povećanje prihoda.

Atletico raste

Atletico je treći u Španjolskoj po ukupnom iznosu plaća. Rojiblancosi ove sezone će potrošiti na plaće igrača i stručnog stožera 237 milijuna eura. To je značajan skok u odnosu na 2015. kada je Atletico izdvajao na iste troškove 141 milijun eura. Sevilla je četvrta sa 159 milijuna, Valencia peta sa 113 milijuna eura... Ukupno 11 klubova izdvaja više od 50 milijuna eura za plaće, a posljednji na listi je Getafe koji će potrošiti na igrače i stručni stožer 28 milijuna eura.

La Liga je izašla s jednim novitetom za ovu sezonu. Kažnjavat će klubove koji u domaćim utakmicama ne uspijevaju popuniti barem 70 posto kapaciteta stadiona. Celta je prva na udaru. U prve dvije domaće utakmice imala je posjetu koja se vrtjela oko 17 tisuća gledatelja, a stadion joj prima 29 tisuća. U sljedećem kolu u goste joj dolazi Getafe tako da će teško doći do nekog rapidnijeg povećanja gledanosti. Još nije jasno na koji će način La Liga kažnjavati klubove. U Celtinom slučaju kazna će vjerojatno biti blaže naravi, jer posjeta nije značajno ispod crte, no ako se taj trend nastavi, mogu se očekivati teže sankcije.

Liga kažnjava prazne tribine

La Liga pokušava sustići englesku Premierligu po zaradama od televizijskih prava i marketinga, a prazne stolice loša su reklama za ligu koja cilja na velika svjetska tržišta. Španjolska liga premoćno je vodeća liga Europe po rezultatima njezinih klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi, što jasno govori UEFA-in koeficijent. La Liga je po tome daleko ispred Premierlige, španjolski klubovi uglavnom pobjeđuju u izravnim sudarima već godinama, u Španjolskoj igraju još uvijek najveće svjetske zvijezde, Španjolska ima daleko najveći derbi, u kojem odmjeravaju snage po mnogima dva najveća kluba na svijetu, no engleska elitna liga zarađuje i do tri puta veće iznose od televizijskih prava.

Imidž je sve, davno je rekao Andre Agassi, a La Liga i na spomenuti način pokušava unaprijediti i popraviti ugled, posebice na dalekoistočnim tržištima. Španjolci se nadaju da će kaznama potaknuti klubove da više razmišljaju o navijačima, da poprave sadržaj na stadionima ili da spuste cijene ulaznica kako bi povećali posjetu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider