Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Mazivo za neki stroj'

Čačić otkrio karte: 'Igru ću graditi oko Modrića, Rakitiću nova uloga'

Do prve hrvatske utakmice na Euru u Francuskoj ostalo je još 16 dana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko želi apsolutni mir, tišinu, zeleni krajolik, kao i dobru hranu i odlična vina, svakako mora doći u Međimurje.

Nije slučajno izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić izabrao baš toplice Sveti Martin za prvi dio priprema – izborom toga mjestašca, naime, apsolutno je suzio mogućnost da netko od igrača naruši disciplinu.

Jer, čak i da je neki od naših nogometaša poželio ovih dana otići u noćni izlet, jednostavno nije imao kamo otići. Već oko 22:00 ni psa nema na ulici, nekoliko restorana i jedan pub u to vrijeme zatvaraju svoja vrata, pa ovdje i najveći fakini žive poput redovnika.

Čarli samoinicijativno uranio

No, nikome nije ni palo na pamet testirati Čačićevu budnost, pa je prvi dio priprema prošao bez ikakvog iskakanja u ponašanju. A o dobrome ozračju u svlačionici govori i podatak da je Čačić rekao Vedranu Ćorluki da se može priključiti reprezentaciji 29. svibnja, no Čarli je to odbio i već je došao u Međimurje! Odradili su naši nogometaši od nedjelje sedam treninga i prvi dio priprema u Koprivnici utakmicom s Moldavijom (20:30).

"Sve je dosad bilo izvrsno. Hvala domaćinu što nas je napunio pozitivnom energijom, igrači su bili oduševljeni potporom i dolaskom ljudi na treninge. Moldavija će nam biti dobar test, svaka utakmica nosi određene zahtjeve i neovisno o tome što suparnik ne spada u vrhunsku klasu, želim da dečki energetski dobro odrade utakmicu", kaže Čačić.

'Čekat ću s popisom do zadnjeg trena'

Iako izbornik ne voli govoriti o sastavu, otkrio je da će obranu ispred Subašića činiti Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Strinić. Ubacimo li kapetana Srnu umjesto Vrsaljka, to je zacijelo obrana koju će Čačić sučeliti i Turcima. No, o ostalim dijelovima momčadi možemo samo nagađati.

Koliko će ta utakmica utjecati na konačni popis, koji morate predati do ponoći 31. svibnja?

"I te kako, svaki trening utječe na popis. Još nisam definirao tko će otpasti, čekat ću do zadnjeg trena za sastavljanje popisa, a u Rovinju ću odlučiti hoće li oni igrači koji otpadnu ostati s nama do kraja ili će otići kući", istaknuo je izbornik naglasivši i ovo:

"Kad smo u dobrom izdanju, možemo pobijediti baš svaku reprezentaciju! Vjerujem da ćemo dobro igrati na Euru i neka suparnici razmišljaju o nama."

'Želim ofenzivnijeg Raketu'

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska baš i nije u previše utakmica dobro igrala.

"Istina je da je bilo lošijih izdanja, ali vjerujem u igrače, imaju pobjednički mentalitet. To je iznimno važno, a ja kao izbornik moram stvoriti dobro ozračje. Uspijem li, dobro ćemo igrati. I budite sigurni da neću robovati imenima i stavljati igrače na neprirodne pozicije samo zato da bi bili u sastavu! Imamo dosta zvijezda, ali ne moraju svi biti istodobno na travnjaku. Svi su oni dio momčadi i kakvu god minutažu dobiju, moraju dati maksimum."

Je li ovo najbolja naša reprezentacija u posljednjih nekoliko godina?

"Igrači su iskusniji i igraju u boljim klubovima nego prije tri-četiri godine! I napredovali su igrajući jake utakmice, neki su pokazali da se lako snalaze i na različitim pozicijama. Primjerice, Rakitić u Barceloni igra dobro, ali igra defenzivnije nego što je igrao u Sevilli. A ja u reprezentaciji želim onog Rakitića iz Seville! Ofenzivnijeg, iza jednog ili dvojice napadača", kaže Čačić i hvali Modrića:

'Modrić je najfinije mazivo za neki stroj'

"Griješe oni koji govore da Luka nije prevaga! Luka možda nije čovjek odluke, ali je igrač prevage, daje intonaciju igri, na njemu igra ne puca – on je najfinije mazivo za neki stroj! Nitko se neće uvrijediti kažem li da se naša momčad praktički sastavlja i slaže oko Luke! Eh, kad bismo imali zadnjeg veznog poput Ademija pa da Luka ima još više slobode."

Na zvučnu medijsku najavu hrvatskog Brazilca Sammira da će donirati pola milijuna eura ako ga Čačić pozove u reprezentaciju, naš je izbornik kazao:

"Pozvao sam u reprezentaciju najbolje, to je bio jedini kriterij. A ako Sammir želi donirati svoj novac, neka to učini, bit će to lijep potez."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider