Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gosti ipak favoriti

Ambiciozni Basel prijeti Portu, Schalke sanja osvetu Realu

U srijedu u prvim utakmicama osmine finala nogometne Lige prvaka sastaju se Basel i Porto, koji nikad dosad međusobno nisu igrali, te Schalke i Real Madrid, koji su se i prošle sezone sučelili u osmini finala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tada je u prvoj utakmici Real Madrid kod kuće slavio 3:1, u uzvratu sa 6:1, a Cristiano Ronaldo je u ta dva susreta zabio ukupno četiri gola. No, vratar Reala Iker Casillas smatra da taj rezultat može biti mač s dvije oštrice.

"Bilo bi velika greška kada bi pomislili da se može ponoviti situacija od prošle sezone kada smo ih u Gelsenkirchenu dobili 6-1. Oni će nam željeti uzvratiti i zato moramo biti oprezni. Neki od igrača koji su bili ključni u našem pohodu na europski naslov (Di Maria i Xavi Alonso) više nisu s nama, ali došli su novi koji su ih odlično zamijenili. To posebice vrijedi za Tonija Kroosa, koji je postao ključni igrač u veznom redu", istaknuo je Casillas.

Najznačajnija promjena u odnosu na taj dvoboj dogodila se na trenerskoj klupi Schalkea. Prije četiri mjeseca na nju je zasjeo Talijan Roberto Di Matteo koji je 2012. sa Chelseajem osvojio Ligu prvaka: "S Di Matteom Schalke je puno čvršći u obrani, dobro su organizirani i bit će nam vrlo teško. Osim toga, zbog ozljeda nedostaje nam puno igrača", kazao je veznjak Reala Toni Kroos.

Di Matteo je od samog početka inzistirao na promjeni taktičke postave Schalkea, odnosno na trojici stopera u zadnjoj liniji - Nastasić, Matip i Hoewedes. Ispred njih, na poziciji zadnjeg veznog je Kirchhoff, a na bokovima Fuchs i Uchida. U napadu je isturen Kamerunac Eric Maxim Choupo-Moting, koji se je odlično snašao u Schalkeu, a Kevin-Prince Boateng igra povučenu špicu.

'Imamo šanse za prolaz protiv Reala'

Veznjak Schalkea Sidney Sam ističe da nema bojazni od Reala, unatoč tome što su ih Kraljevi prošle sezone deklasirali.

"Real je pun klasnih igrača, imaju Ronalda, Balea, Benzemu, a mogao bih nabrojati još niz odličnih nogometaša. No, mi smo danas puno stabilniji negoli prošle sezone, vjerujemo u sebe, i ovo je potpuno nova situacija. Ako budemo kompaktni u fazi obrane imamo šanse za prolaz", rekao je Sidney Sam.

Basel i Porto nikad dosad međusobno nisu igrali, ali svima je jasno da je Porto favorit: "Porto je izraziti favorit. Oni su osvajali Ligu prvaka, imali su u svojim redovima velike igrače, a i sada je tako. Također, u prošlosti smo teško igrali protiv portugalskih klubova, ali svejedno mislim da imamo šanse za prolaz. Naš veliki plus je trener Sousa, jer ako netko poznaje portugalski nogomet kao dlan svoje ruke, onda je to naš trener. I zato jedva čekamo utakmicu", rekao je kapetan Basela Marco Streller.

Portugalac Paulo Sousa (44), koji je skoro završio u Portu za vrijeme igračke karijere, od ove sezone vodi Basel. Sousa zna kako je to osvojiti Ligu prvaka, budući da mu je to uspjelo dva puta u igračkim danima, 1996. sa Juventusom i 1997. s Borussijom Dortmund.

Basel je jedno čudo već napravio

Kod Basela većinu tereta natjecanja u skupini Lige prvaka iznijelo je 12 igrača. Na golu je standardan češki vratar Tomaš Vaclik, u obrani Fabian Schaar (ne može igrati zbog kartona), Čeh Marek Suchy i Behrang Safari, a u veznoj liniji Egipćanin Mohamed Elneny, Luca Zuffi, Albanac Taulant Xhaka i Fabian Frei. Trener Sousa u napadu se najviše oslanjao na Marca Strellera, Paragvajca Derlisa Gonzaleza, Albanca Shkelzena Gashija te na Breela Embolu.

Basel se u osminu finala probio osvojivši drugo mjesto u skupini, iza Real Madrida. U posljednjem kolu gostovali su kod Liverpoola. I dok je Baselu bio dovoljan remi, Liverpoolu je igrala samo pobjeda za prolazak skupine. Utakmica je završila 1:1 i Basel je izborio nokaut fazu, tek drugi puta u svojoj povijesti. U sezoni 2011/2012. eliminirao ih je Bayern u osmini finala (Bayern - Basel 7:0, Basel - Bayern 1:0).

Porto je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u skupini H, s četiri pobjede i dva remija i gol-razlikom 16:4. Iza njih su ostali Šahtar, Athletic Bilbao i BATE Borisov.

U grupnoj fazi natjecanja briljirali su kolumbijski centarfor Jackson Martinez s pet golova, te alžirski veznjak Yacine Brahimi s četiri pogotka. Na trenerskoj klupi je Španjolac Julen Lopetegui, kojemu je to prva sezona u Portu, a prije toga je vodio mladu reprezentaciju Španjolske: "Basel je zasluženo u nokaut fazi Lige prvaka, na svom su terenu namučili Real i dobili su Liverpool. U ekipi imaju puno talentiranih nogometaša, a i dosta iskusnih igrača. Morat ćemo biti u najboljem izdanju ako želimo proći dalje. Trebat će nam koncentracija u obrani i visoki tempo igre u obje utakmice", rekao je trener Porta Julen Lopetegui.

Porto je u sezoni 2009/2010. u osmina finala LP-a eliminiran od Arsenala, a 2012/2013. izbačen je od španjolske Malage. Posljednji puta prošao je osminu finala 2008/2009., kada je izbacio Atletico Madrid (Atletico Madrid - Porto 2:2, Porto - Atletico Madrid 0:0).

U domaćem prvenstvu Porto je drugi, zaostaje četiri boda za Benficom, dok Basel drži vodeće mjesto u Švicarskoj s osam bodova više od Young Boysa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider