Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
španjolci miljama daleko

Šokantne brojke za Englesku: Hrvati i Srbi ih 'peru' u Ligi prvaka!

Engleska slovi za jednu od najboljih nogometnih zemalja, međutim engleski nogometaši vrlo su slabo zastupljeni u najelitnijem klupskom natjecanju...

Engleska Premierliga jedna je od od najboljih liga svijeta. U Ligi prvaka ima čak četiri predstavnika, Arsenal, Chelsea i dva Manchestera (City i United), međutim dosada je nastupilo svega 13 Engleza! Zvuči nevjerojatno, ali je istinito i poražavajuće za zemlju koju nazivaju 'kolijevkom nogometa'.

Da stvar bude gora, u dosadašnja nepotpuna tri kola više je nastupilo Hrvata i Srba nego li engleskih nogometaša! Kao što je poznato i kao što mnogi vjeruju, engleska Premierliga 'uništava' domaći talent iz razloga jer mu ne daje puno prilike da se dokaže, već troši milijune eura na dovođenje ponajboljih nogometaša svijeta. To je gotovo sigurno razlog što Engleske nema u završnicama velikih natjecanja već gotovo 19 godina, odnosno od polufinala Eura 1996. godine.

Više Hrvata nego Engleza

Zbog činjenice da ima jednog predstavnka u Ligi prvaka (Dinamo Zagreb), Hrvatska ima 14 predstavnika u Ligi prvaka. Srbija ima čak i jednog više, iako nema nijedan klub koji ju predstavlja u najelitnijem europskom natjecanju.

Hrvatsku su dosada u Ligi prvaka predstavili Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Real Madrid), Darijo Srna (Šahtar), Eduardo da Silva (Šahtar), Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Rakitić (Barcelona), Domagoj Vida (Dynamo Kiev), Domagoj Antolić, Marko Pjaca, Ante Ćorić, Marko Rog, Filip Benković, Josip Pivarić (svi Dinamo) i Dejan Radonjić (Maccabi Tel Aviv).

Od Engleza su dosada pak zaigrali: Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Kieran Gibbs (svi Arsenal), John Terry, Gary Cahill, Ruben Loftus-Cheek (svi Chelsea), Joe Hart, Raheem Sterling (svi Manchester United), Chris Smalling, Wayne Rooney, Ashley Young, Phil Jones, Luke Shaw (Manchester United).

Spomenimo i imena 15-orice Srba koji su dosada zaigrali u Ligi prvaka: Branislav Ivanović, Nemanja Matić (Chelsea), Predrag Rajković, Nikola Mitrović (Maccabi Tel Aviv), Nemanja Maksimović, Branko Ilić (Astana), Filip Mladenović, Nemanja Milunović (BATE), Luka Milivojević (Olympiakos), Stefan Mitrović (Gent), Zoran Tošić (CSKA), Aleksandar Kolarov (Manchester City), Nikola Đurđić, Milan Rodić (Malmö), Milan Biševac (Lyon).

Španjolci pet puta brojniji

Ono što Engleze treba najviše zabrinuti, pogotovo na reprezentativnoj razini, je podatak koliko zaostaju za zemljama kao što su Španjolska, Brazil, Francuska i Njemačka. Španjolci su dosada imali čak 59 predstavnika u Ligi prvaka, Brazilci 53, Francuzi 42, a Nijemci 38. Dakle, Španjolci su dosada imali gotovo pet puta više predstavnika u Ligi prvaka od Engleza!

Koliko god se čini da je Engleska moćna nogometna nacija, koja se na predstojeće Europsko prvenstvo plasirala sa stopostotnim učinkom (10 pobjeda), brojke govore sasvim suprotno...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider