FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Bez milosti

AIBA doživotno suspendirala Lončara i njegove trenere!

Izvršni odbor Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA) privremeno je, do zaključenja disciplinskog postupka, izrekao doživotnu zabranu bavljenja bilo kakvim aktivnostima u boksu hrvatskom boksaču Vidi Lončaru, ali i trenerima koji su bili uz ring kad je nokautirao poljskog suca Macieja Dziurgota...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Podsjetimo, Hrvatski juniorski boksač Vido Lončar povukao je sramotan potez nakon završetka borbe 2. kola Europskog prvenstva u amaterskom boksu, koje se ovih dana održava u Zagrebu.

Nakon što je glavni sudac prekinuo borbu protiv Litavca Algirdasa Baniulisa u 2. rundi zbog tehničkog nokauta, naš boksač Vido Lončar jednostavno se nije mogao s time pomiriti.

U trenutku kada je poljski sudac Maciej Dziurgot pozvao obojicu da pristupe centru ringa kako bi proglasio pobjednika, Lončar ga je udarcem u tijelo najprije oborio na pod, a potom ga s još nekoliko udaraca ozlijedio do te mjere da je sucu bila potrebna liječnička pomoć.

"Boksaču i trenerima zabranjuje se sudjelovanje na svim razinama natjecanja pod ingerencijom AIBA-e. Trenerima se oduzima licenca sve dok Disciplinska komisija AIBA-e ne dovrši postupak, zato što se nisu ponašali u skladu s AIBA-inim disciplinskim i etičkim kodeksom", stoji u priopćenju Međunarodnog boksačkog saveza.

U trenutku ovog teškog incidenta uz ring su bili hrvatski izbornik Mario Šivolija-Jelica i Franjo Grgić-Kristić, trener iz BK "Sesvete", čiji je Lončar član. Hrvatski izbornik bio je šokiran saznanjem da je i njemu izrečena doživotna zabrana djelovanja u boksu.

"Ne znam što bih vam rekao. Mislio sam da se suspenzija odnosi na ovo natjecanje. U šoku sam", izjavio je Šivolija čija je dosadašnja boksačka i trenerska karijera bila bez ijedne mrlje.

U službenom izvješću, koje je predao AIBA-in supervizor Moldavac Maksim Čerticovtev, utvrđeno je da je Lončar udario poljskog suca koji je pao na pod, gdje ga je boksač nastavio udarati, nakon čega je sudac prevezen u bolnicu, a hrvatski borac završio u pritvoru.

"AIBA i cijela boksačka obitelj imaju nultu stopu tolerancije prema ovakvom ponašanju", stoji u pismu predsjednik AIBA-e Ching-Kuo Wu, koje je uputio Poljskom boksačkom savezu, a u kojem navodi da je prema njegovim saznanjima boksača na ovakav ispad nahuškao njegov klupski trener koji je bio na tribini.

Uz riječi isprike poljskom sucu i njegovoj obitelji, predsjednik AIBA-e zaključio je svoje pismo ističući odlučnost u borbi protiv ovakvih događaja:

"Poduzet ću sve potrebne mjere za kažnjavanje i uklanjanje svih pojedinaca koji su iznevjerili AIBA-u i naš sport, kako se ovakvi incidenti više nikada ne bi ponovili na našim natjecanjima."

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider