FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
morali ga se riješiti

Pozadina šokantne odluke: McGregor želio zaustaviti pohlepni UFC?

MMA svijet špekulira zbog čega je Conor McGregor donio ishitrenu odluku o odlasku u mirovinu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Cijeli svijet bruji o iznenadnoj mirovinu UFC-ove zvijezde Conora McGregora koji je putem svog Twittera obznanio "odlazim mlad u mirovinu". Osim što je većina šokirana da je obožavani i najatraktivniji borac današnjice u MMA svijetu otišao u mirovinu, većina špekulira zašto je to napravio.

Tri teorije zašto je otišao (zasada)

Priču predsjednika UFC-a Dane Whitea da je McGregor otpao s UFC-ovog spektakla u srpnju i revanša s Nateom Diazom jer nije želio napraviti nekoliko promotivnih treninga u Las Vegasu nitko nije 'popušio'.

"Rekao je da se trenutno priprema na Islandu i da nema vremena dolaziti u Las Vegas na promociju eventa. Svi borci dolaze osim njega i to je jednostavno neprihvatljivo. Stoga je maknut s popisa borbi", objasnio je White.

To je navodno naljutilo McGregora pa je ishitreno obznanio mirovinu. To je jedna verzija priče.

Druga je ta da je i dalje šokiran smrću portugalskog borca Joaoa Carvalha, čiju je borbu gledao uživo u Dublinu u prvim redovima do ringa.

"Ovo je tako rijetka situacija da ne znam kako se nositi s njom", rekao je McGregor.

McGregor je, kako neki tvrde, postao svjestan činjenice koliko UFC ima propusta u organizaciji sigurnosti boraca i zbog toga je odlučio povući se prije nego takva sudbina zatekne i njega.

Ucijenio UFC u pokušaju da pomogne svima?

Treća i najvjerojatnija verzija je ta da je McGregor ucijenio UFC, kako bi se izborio za sebe i ostale borbe, a White i ostali čelnici MMA-ove organizacije su ga 'otkantali'. Irac je navodno tražio 10 milijuna dolara za svoj revanš s Diazom, što bi bio apsolutni rekord u UFC-u. White je rekao ne, a McGregor "ok, onda odlazim u mirovinu".

Treba pojasniti da borci u UFC-u, za razliku od profesionalnuh boksača, dobivaju mrvice od svojih nastupa. Primjerice, u 'meču stoljeća' između Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa, održan u svibnju prošle godine, borci su uprihodili 300 milijuna dolara, od čega je oko 180 dobio američki boksač Mayweather, a oko 120 Filipinac. McGregor je za prvi ogled protiv Diaza, u kojem je poražen, dobio 'samo' milijun.

McGregor je, čini se, želio stati na kraj pohlepi čelnika MMA organizacija, no to mu, zasada, nije uspjelo. Da je kojim slučajem UFC popustio i dao McGregoru 10 milijuna dolara, javilo bi se još barem 20-ak vrhunskih UFC boraca koji bi tražili znatno povećanje prihoda za svoje mečeve.

Pohlepa ili istinska želja da promijeni stvari?

Irski je borac ili postao pohlepan ili je želio izboriti se za bolja prava svih boraca u MMA svijetu. Trenutno je dobio odbijenicu, no pitanje je hoće li na tome stati cijela priča. UFC je svjestan koliko pozornosti i sponzora privlači McGregor i teško je za povjerovati da će ga se samo tako odreći.

Spomenimo za kraj da je islandski MMA portal Frettir došao u kontakt s McGregorom, no dobio je kratko objašnjenje u kojem je ubačena i prostota.

"Nemam komentara. U mirovini sam. Je... intervju".

Bilo ga je uzbudljivo gledati

McGregor je dosada u UFC karijeri, otkako je debitirao 2013. godine, odradio osam borbi i samo je u toj posljednjoj bio poražen. Zaradio je otprilike 2.8 milijuna dolara samo od borbi, a tko zna koliko još od sponzora jer je bio nevjerojatno popularan.

McGregor je u svojem debiju u UFC-u u travnju tehničkim nokautom u prvoj rundi, nakon svega minute borbe, riješio Marcusa Brimagea, a potom je još četvoricu boraca pobijedio na isti način. Jedino je Max Holloway izdržao sve tri runde s Ircem u oktagonu.

Najviše ćemo ga pamtiti po nokautu kojem je zadao Joseu Aldu u prosincu 2015. godine kada je postao prvi Europljanin koji je uzeo UFC pojas na način da je slavio protiv prvaka. McGregor je nokautirao Alda u prvoj rundi nakon svega 13 sekundi borbe kombinacijom udarca noge i ruke.

"Preciznost pobjeđuje snagu, pravovremenost pobjeđuje brzinu", rekao je Irac nakon pobjede.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider