FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
uh, kakva godina

Pet stvari po kojima ćemo pamtiti 2015. godinu u borilačkom sportu

Ova godina bila je uistinu posebna u svijetu borilačkih sportova...

Godina 2015. je na izmaku, pa je vrijeme da u jednom tekstu sažmemo što je istu obilježilo kada govorimo o svijetu borilačkih sportova. Ogled Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa prvo pada na pamet, zatim povratak Mirka Filipovića i ekspresni odlazak, šokantni porazi Ronde Rousey i Vladimira Klička... Idemo redom.

1. NAJSKUPLJI MEČ SVIH VREMENA

"Kad bi Federer za ovaj meč pitao ima li ulaznica za mene, platit ću!? Rekli bi mu - ima, ali do tebe neće doći", tako je histeriju oko meča Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaoa opisao kolega, inače pasionirani ljubitelj tenisa i vjerojatno najvećeg tenisača svih vremena. I zaista kada vidite da su oko ringa sjedili Michael Jordan, Robert De Niro, Clint Eastwood... Federer bi bio sretan da nabavi one za prvi red tribina.

Najjeftinije ulaznice su bile 1500 dolara, cijena prijenosa u SAD-u po sustavu "plati pa gledaj" bila je 90 dolara ili 100 dolara za HD prijenos. Prijenos je po "plati pa gledaj" sustavu prodan u čak 4 milijuna i 400 tisuća kućanstava u SAD-u. Ulaznice su pak rasprodane u 60 sekundi. Dvojica boksača su podijelila preko 300 milijuna dolara.

S obzirom na to da se meč dogovarao godinama i na ono što su ta dva boksačka velikana do tada ponudila u ringu s pravom se nazivao možda i najvećim izvan teške kategorije. No, ruku na srce, to nije ponudio u ringu. Mayweather je slavio na bodove nakon 12 rundi, ali svejedno mu je dvorana u gradu u kojem živi zviždala na kraju. Amerikanac je okončao karijeru u rujnu ove godine sa omjerom 49 pobjeda bez poraza. Filipinsko božanstvo je s druge strane otišlo na operaciju ramena i pitanje je hoće li nastaviti karijeru. Iako bi mnogi voljeli vidjeti uzvrat, kako sada stvari stoje miljama smo daleko od njega.

2. PREKID VLADAVINE VLADIMIRA KLIČKA

Koncesija na vladavinu u teškoj boksačkoj kategoriji godinama je pripadala braći Kličko. Vitalij se povukao još prije tri godine, a Vladimir je demolirao sve redom. Iako je riječ demolirao preteška za boks mlađeg brata, no da je bio nedodirljiv bez daljnjeg. 11 godina, 22 suparnika, 14 nokauta u razdoblju od 2004. do Tysona Furya.

Britanac koji je ime dobio po jednom od najvećih svih vremena Mikeu Tysonu skinuo je nakon 12 rundi Vladimira s trona. U Dusseldorfu u priredbi K2 produkcije (produkcija braće Kličko). Da bi skinuli s trona apsolutnog prvaka i to na bodove morate biti puno bolji u ringu što je Fury i bio. Iako je meč bio sve samo ne boksačka poslastica.

"Bio je brži večeras. Zasluženo je pobijedio. Želim iskoristit klauzulu za revanš", bio je velik i u porazu Ukrajinac. Svi koji potpišu ugovor s K2 produkcijom dužni su u slučaju poraza pružiti i revanš u roku od šest mjeseci. Tako da ćemo iduće godine gledati ponovno Furyja i Klička. Fury je definitivno lik koji je osvježenje za boks, kako u ringu tako pogotovo izvan njega. Željno iščekujemo revanš i Klička koji konačno mora naprijed od prve runde.

3. NOVI KRALJEVI I KRALJICA UFC-A

Hiperprodukcija priredbi najjače organizacije slobodne borbe otišla je toliko daleko da se teško i sjetiti svih sjajnih mečeva. UFC je ponudio nekoliko velikih trenutaka u ovoj godini. Naravno prednos damama. Odnosno dami. Holly Holm je priuštila najveću senzaciju ove godine.

Do 15. studenog 2015. Ronda Rousey je nanizala 12 pobjeda u 12 profi mečeva. U nogometu kad postanete prvak svijeta dignete u zrak ''Zlatnu Božicu'', tako je UFC u orbitu dizao nakon svake nove pobjede Rondu. No prizemljenje je bilo itekako bolno. Oko nje su se zavrtili milijuni, postala je i tražena hollwoodska roba i Holly Holm je trebala biti samo još jedna stanica do toliko željenog dvoboja Cyborg Santos - Rousey. Holm je, za razliku od mnogih underdoga, dosanjala svoj san. Priuštila je u Melbourneu svjetski nokaut i svjetsku senzaciju. Poremetila je odnose u vrhu ženske slobodne borbe.

Connor McGregor je godinu završio kao borac koji je najviše zaradio ove godine. Ima nešto u tim ludim Ircima. I Fury je podrijetlom Irac. Znaju zavrtit lovu i napravit show. Iako se McGregor mnogima činio kao ćorak i čovjek koji će pokleknuti protiv do tada ponajboljeg pound for pound UFC borca Josea Alda. No uslijedio je najbrži nokaut u UFC-u. Samo 13 sekundi je Aldo ostao na nogama.

''Preciznost pobjeđuje snagu. Tajming pobjeđuje brzinu'', briljirao je Irac odmah u ringu unakon borbe.

Vladar teške kategorije Cain Velasquez nije se borio godinu i pol dana. Ozljeda za ozljedom izbacila je velikog Caina iz ritma. U Meksiko je na ogled sa Fabriziom Werdumom došao kao sjena borca koji je inače svih pet rundi šamarao istim tempom. Nije se pripremio na nadmorsku visinu Meksiko Citya i Werdum je zasluženo slavio. Revanš se očekuje 6. veljače.

Spomenimo još i možda najtalentiranijeg u ovom društvu Jona Jonesa. Još početkom siječnja je slavio protiv Daniela Cormiera no onda mu je 'pala roleta' izvan ringa. Kokain i novi incidenti obilježili su mu ovu godinu.


4. CRO COPOVA OSVETA I ODLAZAK

''Osvetio sam najbolniji poraz karijere'', bio je to rezime onoga što se dogodilo u Krakowu 11. travnja. Cro Cop je dvije runde taktizirao protiv Gabrijela Gonzage kojem je kondicija sve samo ne saveznik, a onda je isporučio nešto što od njega do tada nismo vidjeli. Umjesto lijevog high kicka sjevnuli su laktovi koji su dovršili Brazilca, a Cro Copu priuštili poseban gušt.

Nakon tog poraza Mirko je imao ugovor na još dvije borbe. No dva tjedna prije meča s Hamiltonom u Seoulu u kojem je bio prva zvijezda priredbe Mirko je rekao dosta. Izmučen od ozljede ramena koju nije mogao sanirati prekinuo je veliku karijeru. Malu sjenu je bacio ''ping pong'' oko nedozvoljenih sredstava s UFC- om i anti doping komisijom zbog liječenja ramena. Mirko je najavio da će uzet hormon rasta u svrhu zacjeljivanja no nije na vrijeme poslao dokumentaciju i sve je završilo radnim nazivom ''doping afera''.

Ostat će ipak zauvijek zapisano ''lijeva noga grobnica, desna bolnica''. Osvajač Grand Prixa u Prideu 2006, finalist K1 turnira 99', osvajač K1 turnira 2013. U profi kickboksu i slobodnoj borbi Mirko je odradio ukupno 76 mečeva i upisao 54 pobjede. Meč Mirka i Fedora proglašen je od nekoliko najrelevantnijih borilačkih portala kao meč desetljeća.

Spomenimo i posljednjeg ruskog cara. Vjerojatno najveći MMA borac svih vremena vratio se iz penzije nakon tri godine i završilo je onom 'tresla se brda...'. Fedor će na staru godinu po šušku u Saitamu na megdan nepoznatom Indijcu Saidhu Jaideepu.

5. NAJVEĆA GODINA HRGOVIĆA I SEPA

Hrvatski boks će pamtit 2015-tu. Filip Hrgović je okrunio svoj enorman potencijal. Postao je prvi Hrvat koji se okitio titulom amaterskog prvaka Europe u boksu nakon Mate Parlova. Osim toga osvojio je svjetsku boksačku ligu, plasirao se na Olimpijske igre, a na Svjetskom prvenstvu je pokleknuo u četvrtfinalu na bodove od kasnijeg prvaka Francuza Tonyja Yooke.

Nema sumnje da Hrgović s pravom najavljuje pohod na medalju u Riu na Olimpijskim igrama. A onda vrlo vjerojatno u profi vode...

Još jedan štićenik Leonarda Pjetraja imao je godinu za pamćenje. 29 - godišnji Hrvoje Sep je rijetko pošten sportaš. Kada je na proljeće dobio karticu za točenje goriva od službenog sponzora našeg olimpijskog odbora Sep ju je odbio.

''Kad se plasiram i službeno na Igre onda mi ju možete dati'', nakon toga je završio sezonu u svjetskoj ligi sa šest pobjeda i porazom. Osvojio je svoju drugu broncu u karijeri na europskom prvenstvu, dogurao do četvrtfinala na svjetskom i konačno dobio zasluženu nagradu - plasman u Rio. Imamo dva jaka aduta i s nestrpljenjem čekamo ljeto.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider