FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
FFC 13

Patrick Pereša: Zelg mi je uzor i najveći motivator

Patricka Perešu, MMA borca iz Fažane, čeka drugi nastup u FFC organizaciji, a protivnik mu je Francisco Croata Barrio. Pereša je ovim putem najavio tu borbu, no također i iznio dojmove o tome kako je raditi sa Zelgom Galešićem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Patrick Pereša je krajem prošle godine debitirao u FFC-u. U Skopju je poražen pred sam kraj borbe od strane bugarskog borca Kostadina Eneva. Prije toga je poražen i u finalu hrvatske MMA lige te tako završio godinu na lošiji način nego je očekivao, posebno nakon lijepe serije s početka iste.

Kakvi su ostali dojmovi nakon nesretnog poraza u Skopju, gušenjem pred sam kraj borbe i kakav je to psihički utjecaj imalo na tebe?

Ja sam poprilično zadovoljan kako sam odradio tu borbu, osim samog kraja. Bio sam već umoran i napravio sam pogrešku koja me je koštala pobjede. No, taj poraz me je samo još dodatno motivirao za rad.

2013. ti je bila sjajna godina do pred sam kraj no onda su uslijedila dva poraza, koliko je to poremetilo neke planove?

Godina je dobro krenula, ostvario sam neke pobjede, no završila je tako kako je. Uvijek postoje neki planovi, ali nisam planirao ništa određeno. Prioritetno je bilo osvojiti hrvatsku MMA ligu, pa bih nakon toga razmišljao što i kako dalje. No, u svakom sportu i ima uspona i padova.

Protivnik u Zadru je Francisco Croata Barrio, može se reći da je, prije svega, zanimljiv borac. Kakvo mišljenje imaš o njemu?

Mogu potvrditi to da je zanimljiv borac. Ima iskustvo i vrlo dobro hrvanje. Također, odlično mu ide zadržavanje pozicije. Isto tako, on zna da sam ja dobar i u stand-upu i na parteru i spreman sam dobiti borbu gdje god ona završila.

Na koji točno način misliš parirati Barriovom hrvanju?

Spreman sam na sve. Gdje god nas borba odvede, ja ću iskoristiti svoje predispozicije i mislim da ću iznenadnim promjenama pozicija u stand upu dovesti Barria u nezgodan položaj. Sjajan je hrvač, a ja ću pokušati to distancirati i držati borbu na nogama, koliko god me on pokušavao hvatati i bacati.

Kakav imaš dojam o FFC-u kao organizaciji i koliko ti znači nastupati u njoj?

Sviđa mi se organizacija samih borbi, odnosno svi fight cardovi do sad su bili super. No, najviše me privlači legendarnim Pride pravilima. Puno znači što su nastupi u toj organizaciji jako dobro medijski popraćeni te također svaki borac može biti zadovoljan i time, kao i načinom na koji se bilježi njegov skor. Meni osobno FFC predstavlja jednu stepenicu više, pošto je jedna od najboljih organizacija u regiji. Odlična je podloga za bilo koju organizaciju u svijetu, pa čak možda i konkurent tim organizacijama.

Kako si zadovoljan s ovim što si postigao do sada, gledajući da si još uvijek mlad borac?

Budući da me proglašavaju za najiskusnijeg hrvatskog borca do 70 kg i to u mojim godinama, moram reći da sam zadovoljan sa svojim skorom te odrađenim borbama, gdje sam za protivnike imao vrlo jake i poznate borce. Mislim da se do sada nije dogodila borba gdje publika, a ni moj tim i treneri nisu bili zadovoljni mojim nastupom, pošto uvijek dajem sve od sebe.

Kako je raditi sa Zelgom kao trenerom? Gdje ti je najviše pomogao, u samoj borbi ili u psihičkom pristupu njoj i protivniku?

Boljeg trenera nisam mogao imati. Iako radim u smjenama, on mi se uvijek prilagodi, odnosno osigura si vrijeme i posveti mi se u potpunosti. Svi treninzi su zanimljivi i nikad ne postoje dani ili trenuci kad nemam motivacije za trening. Najviše mi pomaže u psihičkom pristupu borbama ,kako se koncentrirati na borbu, kako ju odraditi u svojoj glavi i sl.

Misliš li da Zelg treba zaključiti svoju karijeru ili vjeruješ da će se vratiti u ring? Zapravo, gdje misliš da je bio problem njegovog neiskorištenog potencijala, budući da se govori kako je trebao polučiti puno veće uspjehe od ovih?

Mislim da ne bi trebao završiti karijeru, on sam sebe najbolje poznaje, ali vjerujem i nadam se da će se ubrzo vratiti u ring. Isto tako, ne bih baš rekao da je neiskorišten potencijal . Rijetko tko je postigao što i on u ovom sportu. Mislim da je problem u jednom periodu uzastopnih poraza, no borac ponekad možda mora pasti niže, da bi uvidio da može dostignuti još viši vrh od onog gdje je bio. Tako da, po meni on je dostigao sam vrh i nije potrebno da išta vise dokazuje ikome, osim da sebi ispuni svoj plan koji si je zadao.

Kako bi ocijenio hrvatsku i regionalnu MMA scenu i gdje na njoj vidiš svoje mjesto?

Smatram kako je hrvatska i regionalna MMA scena odlična, praćena je sa svih strana svijeta i uvijek stižu samo riječi hvale za borce i evente, odnosno organizacije. Ima jako puno dobrih boraca u svim kategorijama i teško je dati procjenu za moju kategoriju, no svoje mjesto svakako vidim pri vrhu.

Koji su ti neki borilački i životni uzori?

Najveći borilački uzor mi je, naravno, moj trener Zelg Galešić, posto je dostigao sam vrh MMA-a i on mi je svaki dan najveći motivator.

Gdje nalaziš motivaciju za svoje borbe i što te ispunjava "izvan ringa"?

Motivaciju za svoje borbe nalazim u ljubavi prema sportu i želji za dokazivanjem koliko kvalitetan borac mogu biti. Izvan ringa imam puno hobija koji me upotpunjuju, kao što je ronjenje da dah s podvodnom puškom, tzv. podvodni ribolov. Također, tu je i maslinarstvo u koje također ulažem puno truda, pošto me to opušta nakon napornih treninga i mečeva. Kako se kaže, "mozak na pašu".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider