FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Ugriz stoljeća

Skandal kakav se ne pamti: Luđački potez i meč koji je ušao u legendu

Uzvratni meč Mikea Tysona i Evandera Holyfielda ušao je u legendu kao jedan od najkontroverznijih sportskih događaja u povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlo je 20 godina od slavnog uzvratnog meča za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji (WBA verzija) između Evandera Holyfielda i Mikea Tysona. Jedan od najkontroverznijih mečeva svih vremena odigrao se u lasvegaškom MGM Grand Gardenu 28. lipnja 1997.

Osam mjeseci prije borili su se u istom ringu. Holyfield je slavio prekidom borbe u 11 rundi. Bio je to tek drugi poraz Tysona u njegovoj impresivnoj i mnogim aferama i skandalima obilježenoj karijeri, nakon što ga je sedam godina prije toga u Tokiju senzacionalno nokautirao James „Buster“ Douglas.

Upravo se „bezobrazni Buster“ tada ispriječio između Tysona i Holyfielda, dugoočekivanog meča koji je trebao uslijediti nakon što Tyson, mislilo se tada, lako sredi Douglasa. Veliki je meč odgođen, opet se mislilo, nakratko. Holyfield je u međuvremenu pobijedio Douglasa, a Tyson je morao proći kroz „čistilište“. Nakon što je pobijedio u nekoliko mečeva, čekao ga je megdan s opasnim Donovanom "Razor" Ruddockom. Bio je to sjajan meč, Tyson je slavio, ali je iz meča izašao s polomljenim rebrima i ponovno je odgođen supermeč s Holyfieldom.

I tada se mislilo nakratko, ali pokazalo se da će do njihova sudara doći tek šest godina kasnije. Tyson je u međuvremenu optužen za silovanje i završio je u zatvoru. Iako su tri godine zatvora, u kojima nije imao pravo na boksački trening, zacijelo ostavile traga na Tysona, jer on, zapravo, više nikada nije bio onaj stari, „Iron Mike“ se ipak uspio vratiti. Povratio je titulu prvaka po WBC verziji protiv Franka Brune i obranio je u obračunu s Bruceom Seldonom.

Tyson završio u zatvoru, meč odgođen

Dok je Tyson bio u zatvoru, Holyfieldu nisu cvjetale ruže. Izgubio je i vratio titulu u glasovitim obračunima s Riddickom Boweijem. No opet je izgubio pojaseve u meču s Michaelom Moorerom. Nakon toga opet se sastao s Boweijem i izgubio. U tom trenutku karijera mu je bila na konopcima, čak se spekuliralo da će otići u mirovinu. Tysonovim prijevremenim izlaskom iz zatvora Holyfield se opet vratio u igru jer je taj meč želio vidjeti cijeli svijet. Zavrtio se veliki novac, najveći dotad, i konačno su se sastali 9. studenog 1996. Tyson je bio veliki favorit na kladionicama, no Holyfield je iznenadio i slavio tehničkim nokautom u 11 rundi.

Tyson je kiptio od želje za revanšom, žalio se da je Holyfield prljavo boksao i namjerno ga u klinču udarao glavom u lice. Zato je i tražio da se u revanšu promijeni sudac pa je Mills Lane zamijenio Mitcha Halperna.
No situacija se nije odveć promijenila. Već nakon prve runde Tyson se opet žalio da ga Holyfield udara glavom. Nakon druge runde već je divljao. Tyson je na desnoj arkadi zadobio gadnu posjekotinu, galameći i mašući rukama žalio se sucu, no Lane nije ni upozorio Holyfielda, smatrajući da se radilo tek o slučajnom sudaru. Vidjelo se da Tyson puca od bijesa i da bi tu moglo biti svega.

Holyfieldova taktika bila je da ulazi u klinč i ide naprijed sa spuštenom glavom. Tyson je smatrao da Holyfield boksa prljavo i da sudac to mora. No ni u prvom, a ni u drugom meču suci to nisu vidjeli tako. U trećoj rundi Tysonu se smračilo ispred očiju, u jednom klinču ugrizao je Holyfielda za lijevo uho. Krv je procurila, Holyfield se uhvatio za uho i počeo skakati i urlati od bolova. Sudac je prekinuo meč i kaznio Tysona. Došlo je do naguravanja i odgurivanja, ali meč se ipak nastavio.

Ugriz stoljeća

Nakon još jedne izmjene udaraca, uletjeli su klinč i Tyson je opet ugrizao Holyfielda, kasnije se pokazalo da mu je odgrizao dobar dio vrška uha. Sudac je prekinuo meč tek nakon završetka runde i diskvalificirao Tysona. Nastao je pravi kaos u ringu i oko njega. Holyfield je pohitao u bolnicu gdje su mu zašili uho s osam šavova. Tyson se kasnije žalio da je to radio u naletu bijesa jer ga je Holyfield stalno udarao glavom u lice, ali to mu nije pomoglo da izbjegne 15-mjesečnu suspenziju.

Neki su tvrdili da se Tyson s pravom žalio i da je moguće da je to napravio u naletu bijesa, jer je bilo očito da Holyfield namjernom ide naprijed spuštenom glavom, dok su drugi tvrdili da je Tyson počeo gristi iz nemoći, jer je osjetio da ne može pobijediti Holyfielda i da će opet izgubiti ako se meč odulji.

Zanimljiva je bila izjava Tysona bivšeg trenera Teddy Atlas dan prije meča. Atlas je utvrdio da će Tyson pokušati brzo završiti meč, a ako mu to ne uspije, ići će na samodiskvalifikaciju udarcima laktom, ispod pojasa ili ugrizima. Tyson se kasnije branio da je Atlas samo ljutit i ljubomoran jer mu je ovaj otkazao suradnju pa stoga priča protiv njega.

Što god bila istina, meč će ostati upamćen kao jedan od najkontroverznijih u povijesti, a Tysonovo nesportsko ponašanje, najblaže rečeno, nikad viđeno na velikoj sceni. „Irona Mikea“ kroz cijelu karijeru pratio je glas kao divljeg i neuračunljiva momka, najopasnijeg na svijetu, koji je u naletu bijesa spreman na sve. Zacijelo će ostati upamćen kao jedan od najvećih teškaška svih vremena, ali možda još više pamtit će se njegovi ekscesi i skandali koje je radio u ringu i izvan njega. Treba reći da su se Tyson i Holyfield godinama kasnije ipak pomirili i izgladili nesporazume.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider