FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Jesu li uistinu?

Kažu 'oni su ti': Za jednog je Kličko 'štrumf', drugi voli pucanje kostiju

Iako već gotovo deset nedodirljiv, tema ''ovi bi mogli svrgnuti Klička'' uvijek je aktualna, ova dvojica za sada nude nešto bolje argumente od većine dosadašnjih...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Steve Cunningham, bivši prvak u poluteškoj je rekao uoči borbe s Tysonom Furyjem u Madison Square Gardenu prije godinu i pol dana: ''Trebat ću ljestve da dođem do njega''. Svako tko je gledao Rockyja 4 sjeća se kako je tu rečenicu Sly izjavio za Ivana Draga kojeg je utjelovio gorostasni Dolph Lundgren.

Bio je to do tada najteži ispit u Furyjevoj karijeri. Čovjek koji proporcijama naginje negdje između braće Kličko i Valujeva nokautirao je opasnog Cunninghama u sedmoj. Iako je ljubio pod u drugoj. Odličan meč. No taj epitet ne možemo upotrijebiti i za uzvratni sudar s Derreckom Chisorom u Londonu. U većinom dosadnom meču, Chisora je poput Fraziera zabio glavu dolje i konstantno išao naprijed, no do brade nije došao. Doletio je bijeli ručnik nakon desete i 26-godišnji Britanac irskog podrijetla potvrdio je svoju premoć na Otoku.

Fury je visok 206 centimetara, osam centimetara je viši od Vladimira. 120 kilograma je težio u posljednjoj borbi. S 216 centimetara raspona ruku zaista to izgleda impresivno. No, ono što nudi od boksačke magije u ringu, a tu smo subjektivni, ne daje previše argumenata za suprotstaviti se svjetskom prvaku.

Rijetko ''ulazi u fajt'', a kada uglavnom ne želi boksati onda pika desnim direktom i drži distancu. Radi to i Kličko, ali je puno brži i njegov arsenal udaraca je bogatiji. Iako ga Britanija vidi kao dostojnog protivnika Kličku, Fury koji je ime dobio po Iron Mikeu, će osim staturom teško s ičim drugim iznenaditi Vladimira.

Vozio kamione i ušao u ring

S druge strane, Amerikanci imaju ''puno boljeg konja za trku''. 29-godišnji Deontay Wilder je jako kasno zabrazdio u boks. Prevozio je kamione s pivom, ušao u ring kao 20-godišnjak i zaljubio se u njega.

Već tri godine kasnije uspio je doći do olimpijske bronce u Pekingu. Boksao je u kategoriji do 91 kilograma (amaterski teška, profi cruiserweight). Bio je jedini Amerikanac na tim igrama koji je došao do medalje u boksu.

''Ja sam boksač, volim krv i pucanje kostiju'', glasan je i klasično za tamnopute Amerikanca srčan prije mečeva.

Odradio je 32 meča u karijeri i upisao sve pobjede. Sve nokautom! Čak i da je pobjeđivao, kako moj kolega voli reći, momke koji su zaštitari u shopping centru, respektabilno je.

Wilder nema na popisu skalpova imena kao Fury, od ozbiljnih boksača na svjetskoj mapi nokautirao je bjeloruske i britanske veterane Liakhovica i Harrisona, no dojam koji ostavlja u ringu za sada je jako dobar. Najveći ispit, možda i predispit za Klička, stiže mu 17. siječnja u Las Vegasu protiv Kanađanina Bermanea Stivernea koji je u posljednja dva meča svladao Chrisa Arreolu.

Wilder je superatraktivan. Ima sjajnu nokautersku moć, no udara iznimno široko, čak preširoko za top boksača. Pomalo divlje, nekontrolirano. Pripisuje se to često njegovom kasnijem ulasku u svijet
boksa. Ono što mu je najveći minus je činjenica da do sada nije otišao dalje od četvrte runde. Dvometraš je i možda mu ne bi škodio još koji kilogram više. Trenutačno je u mečevima na 102, 103.
Znači u 2015. Kličkove mete, ako ih prihvati, mogli bi bit do sada neporaženi Fury i Wilder. Navijamo za Amerikanca da dobije priliku. Boksački svijet, a i sam Kličko, zaslužuju opasnog izazivača.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider