FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Šesta medalja za Hrvatsku

Ana Zaninović nova europska prvakinja

Ana Zaninović nova je europska prvakinja u taekwondou u kategoriji do 53 kilograma...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ana Zaninović nova je europska prvakinja u taekwondou u kategoriji do 53 kilograma. U finalnom dvoboju je u neizvjesnom i otvorenom meču pobijedila Ruskinju Kim Ekaterimu rezultatom 10:8.

Ana je tako posljednjeg dana europskog prvenstva donijela Hrvatskoj i šesto odličje koje je s obzirom na sjaj ujedno i rekord za hrvatski taekwondo. Do sada smo dva puta osvajali šest odličja, u Zagrebu 1994 i u Manchesteru 2012., ali je Hrvatska tada osvojila jedno zlato, tri srebra i dvije bronce. Ovo je ujedno i deseto odličje za blizanke Zaninović, članice splitskog Marjana koje se polako brojem odličja približavaju najboljima u povijesti ovog sporta. Prvi je to put i da su se sestre Zaninović zajedno okitile zlatnim medaljama, a ovim odličjem Hrvatska je vrlo vjerojatno i prva u ekipnom poretku.

Nevjerojatno je što se sve događalo Ani Zaninović iz splitskog Marjana.... U prvom kolu je bila slobodna, u drugom deklasirala Njemicu Roxanu Nothaft prekidom 19:3, a u trećem kolu je čekala Srpkinja Dragana Gladović u borbi za medalju. Ana je dominirala i uvjerljivo kontrolirala borbu sa desetak bodova razlike no još jednom se protiv Ane uplao sudac sa više nego čudnim kriterijem. Dosudio je naime Ani čak devet opomena, a na semaforu je bilo još ogromnih minutu i četrdeset sekundi do kraja borbe u kojima Ana nije smjela dobiti desetu diskvalificirajuću opomenu.

Sigorno je pet od devet opomena stiglo zbog fantomskog, samo sucu vidljivog držanja za oklop. Ana nije smjela pasti, nije smjela izaći izvan borilišta, nije smjela biti neaktivna niti držati protivnicu.... U tako teškoj situaciji Splićanka je pogodila Draganu u glavu i još jednom u oklop za prekid i 19:7. Bila je to peta medalja za Anu Zaninović i ukupno deseta za blizanke Zaninović sa svjetskih, europskih i olimpijskih natjecanja. Polufinalnu borbu Ana je dobila bez stresa i kidanja živaca navijačima na tribinama, prekidom protiv Finkinje Suvi Mikkonen 14:2.

Filip Grgić je turnir otvorio na fantastičan način, s dvije uvjerljive pobjede. U prvom kolu je deklasirao Rumunja Daniela Mariusa Vina rezultatom 16:7, a u drugom Norvežanina Oynana Bendika prekidom pri vodstvu 17:4. Petra Matijašević je imala ždrijeb iz najgore noćne more.... Na putu prema medalji stajale su joj redom; Ruskinja Baryshnikova koja je višestruka svjetska i europska prvakinja te olimpijska osvajačica odličja, a da je kojim slučajem prošla Ruskinju išla bi na drugu nositeljicu Elin Johansson iz Švedske, Nur Tatar iz Turske te Haby Niare iz Francuske – sve osvajačice medalja na najvećim svjetskim natjecanjima. Petra nije imala snage protiv čvrste Ruskinje koja je slavila 9:0.

Tin Solenički je pak poražen u prvom kolu kategorije do 74 kilograma protiv Bugara Teodora Georgieva rezultatom 4:0. Uspio je Solenički izjednačiti rezultat na 3:3 dvadesetak sekundi prije kraja, ali mu je sudac nakon pregleda video replaya poništio udarac.

Ujedno su to jedina dva hrvatska poraza u prvom kolu od svih 16 sportaša.... Koliko su naši bili odlični na ovom prvenstvu svjedoči podatak da su od kasnijeg europskog prvaka ili prvakinje izgubili Mateja Kunović, Tanja Rastović, Marina Sumić, Nikola Bojo, Vedran Golec, Filip Grgić i Petra Matijašević, od drugog je ispao Piero Marić, a od brončanih Stipe Jarloni, Deni Andrun Razić i Mia Radoš što u prijevodu znači da su samo dva hrvatska predstavnika od 16 mogućih izgubila od borca koji nije stigao do medalje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider