Naslovnica
SPORTOVI
Naslovnica
JOŠ SAMO TRI KOLA

Ludnica u jednoj od najgledanijih liga svijeta: Mogu li se sva tri velikana vratiti među elitu?

Druga Bundesliga donosi jednu od najzanimljivijih završnica europskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izuzmemo li Bayern, koji je najveći klub Njemačke s 32 naslova prvaka, u drugom razredu njemačkog nogometa trenutno se nalaze nositelji 29 titula prvaka. Devet ih pripada Nürnbergu, sedam Schalkeu, šest Hamburger SV-u te četiri Werderu iz Bremena. Za usporedbu, ostatak prvoligaša, izuzev Bayerna, ima ih 28. Najviše dvije Borussije, dortmundska devet, a ona iz Mönchengladbacha pet, kao i Stuttgart.

Najatraktivnija druga liga u povijesti nogometa

Zbog toga ne treba čuditi što mnogi ovosezonsku 2. Bundesligu zovu najatraktivnijom drugom ligom u povijesti nogometa, barem po pitanju imena klubova koji se u njoj nalaze. Uostalom, jedna je od najgledanijih liga svijeta, gotovo svi klubovi imaju rasprodane stadione, a neki od njih primaju na desetke tisuća gledatelja.

No, ništa manje atraktivna neće biti ni njezina završnica, odnosno preostala tri kola, u kojima će se za najvažnije pozicije boriti šest klubova, među kojima su i četiri gore navedena. Prve dvije pozicije vode izravno u 1. Bundesligu, dok će treći igrati kvalifikacije protiv 16. momčadi najvišeg ranga.

Za pravu ludnicu koja očekuje sve ljubitelje njemačkog nogometa zaslužno je posljednje odigrano, 31. kolo. Do tada prvi Schalke nije iskoristio meč-loptu, nego je u Gelsenkirchenu poražen 1:4 od do tada drugog Werdera, dok je do tada treći St. Pauli poražen također kod kuće od četvrtog Darmstadta. To je iskoristio HSV pobjedom se priključivši borbi, a možemo samo misliti kako bi ljestvica izgledala da Nürnberg nije neočekivano poražen kod kuće (2:4) od opuštenog Sandhausena.

To nas dovodi do situacije kakvu možete vidjeti na ljestvici, odnosno posljednja tri kola mogu donijeti uistinu puno toga.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Mogu li se vratiti tri velikana? 

Jasno je da su Werder i Schalke najizgledniji kandidati za ekspresan povratak u najviši rang, a jako dobro stoji i Darmstadt, čiji bi navijači također vrlo rado ponovno gledali elitni nogomet. Oni na papiru imaju nekako i najlakši raspored. St. Pauli je svakako favorit onih najzagriženijih romantika, dok je HSV jedna posebna priča, koja zaslužuje poseban odlomak. Nikako se ne smije odbaciti niti Nürnberg, koji bi ipak mogao platiti danak spomenutog poraza.

Dakle, Hamburger SV, klub koji je do 2018. godine ponosno nosio status jedinog kluba koji je nastupao u Bundesligi svake sezone od njezina osnutka 1963. godine. Nažalost, te godine zaustavljen je sat na jugozapadnom kutu Volksparkstadiona koji je odbrojavao vrijeme u najvišem rangu.

Bizarna priča bivšeg prvaka Europe

U dosadašnje tri drugoligaške sezone HSV je povratak u najviši rang gubio na gotovo nevjerojatne načine. Već u prvoj sezoni izgledali su suvereno, do 25. kola držali prvo mjesto, a onda su od 26. do 33. kola bili bez pobjede te su uzeli tek tri od moguća 24 boda. U posljednjem kolu su slavili, no ostali su kratki za jedan bod i za izravni ulazak i za kvalifikacije.

Sezonu kasnije dugo su se borili sa Stuttgartom za drugo mjesto, a onda su u posljednja tri kola doživjeli katastrofu. Domaćih 1:1 s Ingolstadtom te poraz 2:1 kod Heindenheima, uz preokret u posljednjim minutama, rezultirali su gubljenjem drugog mjesta, ali i dalje im je za kvalifikacije trebao domaći bod protiv desetog, već gore spomenutog Sandhausena. Izgubili su tu utakmicu rezultatom 1:5. Prošle sezone bili su vodeći do 22. kola, onda su ponovno pali i završili treću sezonu u nizu na četvrtom mjestu.

Tko zna, možda bijelo-plavi iz Hamburga ove sezone naprave kontra-efekt pa se nizom pobjeda u završnici ipak vrate tamo gdje će se svi složiti da je jednom bivšem europskom prvaku mjesto.

U iduća tri kola uistinu je sve moguće

Sve u svemu, završnica će biti više nego zanimljiva i tko god izbori povratak u najviši rang, moći ćemo reći da je to zaslužio, i ovom sezonom, a kod većine navedenih i povijesnim značajem.

Na kraju još pogledajte kako za svaku od najboljih šest momčadi izgleda raspored do kraja sezone (velikim slovima su navedene domaće utakmice). Neki od navedenih imat će i međusobne oglede, njih smo dodatno podcrtali.

  • Werder: KIEL, Aue, REGENSBURG
  • Schalke: Sandhausen, ST. PAULI, Nürnberg
  • Darmstadt: FORTUNA, Aue, PADERBORN
  • St. Pauli: NÜRNBERG, Schalke, FORTUNA
  • HSV: Ingolstandt, HANNOVER, Hansa
  • Nürnberg: St. Pauli, Kiel, SCHALKE

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider