Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Košarka
Potencijal do neba

Zašto bi Hezonja mogao postati najveći hrvatski košarkaš nakon Dražena i Tonija

Biti najbolji u onome što radiš, san je svakog sportaša. No, posebni su oni koji do kraja uspiju realizirati sav svoj potencijal. Njima je zagarantirano mjesto na pijedestalu besmrtnih, a njihovo će ime zauvijek ostati upisano zlatnim slovima…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Hrvatskoj košarci bilo je nekoliko takvih igrača. 'Košarkaških bogova' koji nikome nisu priznavali da je bolji. Istovremeno 'fajteri' i mađioničari koji su krčili put za neke nove generacije. Zbog njih se probdjelo mnogo besanih noći, a njihovi potezi i danas se prepričavaju kad se sjetimo starih vremena. Oni su svoje mjesto među besmrtnicima zaslužili, a mi već dugo čekamo njihove nasljednike.

Što možemo očekivati od novog hrvatskog izbornika?

Jedan potencijalni od njih već je stekao status zvijezde, standardni je član petorke bogatog euroligaša i reprezentacije, te je postao najbolji Hrvat u povijesti NBA drafta. K tome je proglašen najmlađim MVP-om jednog mjeseca Eurolige u povijesti. A najbolje godine tek mu dolaze.

Dario Šarić je talent kakvog smo samo mogli poželjeti, ima visoki košarkaški IQ, radnu etiku i rođeni je pobjednik. No, jedan drugi biser izgleda još impozantnije. Ako je to ikako moguće. A u hrvatskoj košarci očito je. Nakon mnogo godina, ali – je.

I Diamantidis se poklonio

Nedavno je legendarni grčki košarkaš Dimitris Diamantidis u razgovoru za tamošnju televiziju na upit tko mu je najdraži igrač današnjice bez puno razmišljanja odgovorio: ''Mario Hezonja, igrač Barcelone i Hrvatske!''

Kad to dođe iz usta košarkaša koji je na klupskom nivou u Europi osvojio doslovno sve što se moglo osvojiti i tome pridodao nekoliko povijesnih reprezentativnih trenutaka, među kojima su europsko zlato iz 2005. i čuvena pobjeda protiv Amerikanaca u polufinalu SP-a 2006., onda te riječi itekako imaju težinu.

Bivši najbolji igrač Europe bio je jasan. Hrvati, imate čudesnog talenta, a ja sam njegov veliki obožavatelj. A mi imamo dvojicu takvih, od kojih jedan ipak ruši sve barijere. Kao tinejdžer u Barceloni, teško je dobiti kontinuitet utakmica i željenih minuta, no Hezonja se u sekundarnoj ulozi ipak izborio za svoju priliku.

Nekoliko puta kada bi dobio veću minutažu je znao eksplodirati, međutim, u ovoj kalendarskoj godini je apsolutno zadivio. Od dolaska u seniorsku momčad Barcelone 2013. gledamo njegova najbolja izdanja. Iako dobiva ograničeno vrijeme na parketu pa njegove brojke na prvu ne izgledaju impresivno, iza toga se krije senzacionalni potencijal. Mogućnost da u jednoj utakmici bljesne poput meteora.

Jednu od takvih utakmica odigrao je 1. veljače ove godine, kada je izjednačio rekord ACB lige po broju pogođenih trica i time postao tek peti igrač u povijesti kojemu je tako nešto pošlo za rukom. Pogodio je 'samo' osam od osam. Par dana poslije briljirao je u porazu protiv Reala (22 poena, uz pet trica za 28 minuta), ali i nakon utakmice poručio: ''Ne zanimaju me moji poeni, moramo bolje."

Prednosti i nedostaci

Kombinacija Hezonjine visine i atleticizma s napadačkim potencijalom na perimetru ne može vas ostaviti ravnodušnim. Zastrašujuća je pomisao da bi jednog dana moga igrati u NBA-u u 'matchupu' protiv najboljih šutera i niskih krila, a istovremeno imati barem upola kvalitetan učinak i u obrani.

Gledajući njegov šut, praktično nema slabosti, čak je i popravio selekciju šuta. Odličan je strijelac iz kuta, a posebno intrigira da može zabiti iz bilo koje situacije na terenu. Posebna priča su mu zakucavanja, no o tome će se tek pisati kad jednog dana zakorači na natjecanje u zakucavanju na All-Staru.

Snaga i atleticizam donose mu prednost i na drugoj strani parketa, u obrani. Rad nogu mu je najjače oružje, ali još ima dosta prostora za napredak. Kako u obrani, tako i u napadu. Muči ga momčadski koncept, psihički zna biti odsutan od suigrača i nerijetko se nađe u razgovoru s protivnicima. Puno bolje mu, pak, odgovara 'pick and roll' i izolacija u napadu. Iako ima dobar pregled igre i kad hoće, zna sjajno asistirati, to je također segment u kojem bi mogao napredovati. Kao i u igri iz driblinga.

Po pričama njegovih trenera i suigrača, Hezonja je lud za košarkom. Konstantno radi na sebi i ne sumnjamo kako će nedostaci poput koncentracije, promjene smjera i ritma s loptom ili obrane bez lopte u budućnosti izgledati bolje. Pogotovo ako ima volju. A vjerujemo da ima. Uostalom, samopouzdanje mu je do 'vrha dvorane' već s 20 godina. Takvu karizmu imali su samo najveći.

Najbolji nakon Dražena i Tonija?

I tu dolazimo do priče o najboljem hrvatskom košarkašu nakon Dražena Petrovića i Tonija Kukoča. Ne, Hezonja još nije ni blizu njima, ali puno toga upućuje da bi mogao krenuti njihovim koracima. U kojoj mjeri, to ćemo još vidjeti, ali kad netko u tim godinama ruši rekorde druge najjače lige svijeta, odigra 'čudovišnu' utakmicu s Realom i još poruči Messiju 'neka on dođe njega gledati', moramo se zapitati kako će to izgledati kad bude na vrhuncu.

Usporedbe radi i 'trash-talka' koji ga obilježuje, jedan od najvećih košarkaša svih vremena ujedno je bio i najveći brbljavac u povijesti NBA-a. I pakleni šuter. Tako je jednom prilikom na All-Star natjecanju u tricama ušao u svlačionicu i ostalim igračima rekao: ''Nadam se da svi vi ovdje razmišljate o drugom mjestu, jer ovo ja pobjeđujem…ispričajte me!''

Kada je počelo natjecanje, jednostavno nije mogao promašiti. Naravno da je pobijedio, slaveći s uzdignutim prstom i prije nego je posljednja lopta prošla kroz obruč, a da nije čak ni skinuo trenirku za zagrijavanje. Bio je to Larry Bird.

Kasnije, kad je Craig Hodges osvojio natjecanje u tricama, upitan je nije li to zbog toga što Bird nije sudjelovao. ''Zna gdje me može pronaći'', odgovorio mu je Hodges. Nije dugo trebalo čekati na Birdovu reakciju: ''Znam, na kraju Bullsove klupe.'' Ostalo je povijest.

Zajedno sa Šarićem po medalju

To ne mora nužno značiti da će Hezonja imati sličnu karijeru, ali i velikani poput Birda, Jordana i Dražena itekako su imali natjecateljski duh u sebi i voljeli igrati protiv najboljih, u najvećim utakmicama i uzimajući najveće šuteve bez ikakvog straha. Jednostavno su bili pobjednici. A to je put kojim je Hezonja počeo stvarati svoju karijeru, nikome ne priznajući da je bolji dok to ne pokaže na parketu.

Ostvare li se prognoze i gore navedeni nedostaci sjednu na svoje mjesto, mogli bi ponovno imati 'novog Dražena', jer Hezonja je uz Šarića najbolje što nam se dogodilo u zadnjih 15-ak godina. Barem najbliže tome na samom početku. Sad je red na njemu, da se vine u visine i svoje ime zlatnim slovima upiše u košarkašku povijest. Zajedno sa Šarićem.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider