Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nisu se podnosili

Dvojica velikana, zakletih suparnika i mrskih neprijatelja

GOL.hr nastavlja s legendarnim pričama i detaljima iz NBA povijesti. Detroit Pistonsi i Chicago Bullsi bili su veliki rivali tijekom kasnih 80-ih i početkom 90-ih, a na višu razinu sve su podigli mrski neprijatelji Isiah Thomas i Michael Jordan...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ranijim godinama suparništva mrskih 'Bad Boysa' iz Detroita i Chicago Bullsa pojavila su se pravila – 'Jordanova pravila'. Ona su postala filozofija Detroita koju je dizajnirao Chuck Daly, a koja su se odnosila na sve igrače Chicaga, izuzev Jordana. Cilj je bio da se svima osim Jordanu dozvoli da uzimaju najvažnije šuteve na utakmici, što je najboljeg igrača Bullsa dodatno izbacivalo iz takta.

Rivalstvo koje je promijenilo NBA: Bili su to klasici nad klasicima

VIDEO Večer kad je NBA obuzela magija: Svi su se naklonili

Jordan je jednostavno bio previše eksplozivan i opasan da bi ga se moglo zaustaviti, a Pistonsi su otišli toliko daleko da su svaki put ulazili u kontakt i kad god su mogli, na njemu su radili prekršaj. Plan je uspješno funkcionirao, jer Pistonsi su pobijedili Bullse u pet utakmica 1988. i u šest utakmica 1990. godine.

Sezonu poslije Chicago je pritisnuo 'Bad Boyse' odvevši ih u sedam utakmica, ali oni su opet nekako pronašli rješenje kako da nadmaše najboljeg strijelca NBA-a. Bilo je to užasno frustrirajuće vrijeme za Jordana, koji je već godinama dominirao ligom po broju poena i eksplozivnošću lomio protivničke zglobove, ali nikako nije uspijevao 'riješiti' Pistonse.

Međutim, Bullsi su napokon došli na svoje 1991. godine. Ne samo da su dobili Detroit, nego su ga 'pomeli' u četiri utakmice finala Istočne konferencije i konačno se riješili 'prokletstva'. Nekoliko trenutaka prije nego li je završila četvrta utakmica, Thomas i još nekoliko njegovih suigrača napustilo je teren odbivši se rukovati i čestitati igračima Chicaga. To je bio samo nastavak Thomasove nezainteresiranosti za zvijezdu Bullsa. Ali i njihove netrpeljivosti.

Kad je Jordan u 'rookie' sezoni 1985. nastupio na All- Staru, imao je veliku želju svijetu pokazati svoje košarkaške vještine, ali bek Pistonsa za to nije imao razumijevanja niti mu je htio pomoći da poboljša svoj ugled. Jordanove mogućnosti u igri su bile ograničene, a Thomasova indolentnost zapalila je fitilj koji je doveo do gorkog rivalstva koje nikad nije splasnulo, čak ni nakon njihovih igračkih karijera.

'MJ' je dočekao svoju osvetu kad je direktno postavio ultimatum oko izbora igrača za originalni 'Dream Team' iz 1992. godine. Thomas je morao biti izostavljen ili Jordan neće participirati. Isiah je bio senzacionalan bek i član je Kuće slavnih, ali njegova karijera nikad se nije mogla uspoređivati s Jordanovom. Njihov rivalitet oživio bi svaki put kada bi se Bullsi i Pistonsi sastali, a posebno je bio intenzivan u doigravanju. U mnogim slučajevima osobni obračuni su kasnije rezultirali velikim prijateljstvima, ali ne u slučaju Thomasa i Jordana.

Tek mnogo godina kasnije Jordan je javno priznao kako je stopirao Thomasov izbor u 'Dream Team', a Isiah kako je zažalio što mu nije pružio ruku nakon poraza u doigravanju 1991. Kazao je kako mu je najviše zasmetalo što nije osjetio poštovanje koje smatra da su Pistonsi zaslužili kao aktualni prvaci koji su svrgnuli Celticse i Lakerse. Jednostavno nije mogao prijeći preko toga, a rezultat svega bilo je poprilično negativno ozračje u njihovim dvobojima, kao i među klubovima.

Jordan je tijekom bogate karijere imao mnogo rivalstava, ali ni jedno nije bilo poznatije i zamršenije od ovog. Njihov slučaj bio je potpuno suprotan od suparništva Magica i Birda, koji su s godinama postali dobri prijatelji. Za Jordana i Thomasa to se nikada nije moglo reći. Bili su i ostali mrski neprijatelji. A liga i svijet teško će ponovno ugledati takva dva igrača s toliko međusobne nepodnošljivosti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider