Košarka
SPORTOVI
Košarka
Otvaranje za zaborav

Hrvatska nakon velike drame slavila protiv Filipina u produžecima!

Puno teže od očekivanog Hrvatska je došla do pobjede na otvaranju SP-a. Naši košarkaši slavili su u produžecima protiv Filipina 81:78...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Umalo šok na startu. Zabrinjavajuće je izgledalo posljednjih 15 minuta Hrvatske i Filipina. Iako smo većim dijelom zadnje dionice imali osam poena razlike, Filipini su u završnici stigli našu prednost i imali šut za pobjedu. Srećom, promašili su i ostali bez snage u produžecima, a Hrvatska se spasila blamaže. Kroz dodatnih pet minuta, zahvaljujući preciznosti Bogdanovića i Rudeža s crte za slobodna bacanja, hrvatski su košarkaši uspjeli iščupati pobjedu.

Hrvatski košarkaši dobro su otvorili utakmicu, koristili visinsku prednost u napadačkim akcijama, a u obrani nisu ostavljali prostora opasnim filipinskim šuterima. Rezultat takve igre bio je vidljiv i na semaforu. Serijom 13-0 između 4. i 8. minute Hrvatska je povela 17-4 te prvu četvrtinu završila s uvjerljivih 23-9.

Međutim, nekoliko bespotrebno izgubljenih lopti, prebrzo završenih akcija i neaktivnost pri kontroli skoka u drugoj četvrtini, otvorili su priliku filipinskim košarkašima, koju su to i iskoristili u posljednjih minutu i pol.

Hrvatska se dovela u nepotrebne probleme i pružila šansu Filipincima da se razmašu, oslobode ruku i dovedu utakmicu u neizvjesnost. A mi se poslije toga više nismo vratili na nivo igre kakav smo prikazali u uvodu.

Repeša je veći dio treće četvrtine odigrao s početnom petorkom (Lafayette, Simon, Bogdanović, Šarić, Tomić), koja je bila najzaslužnija za stvaranje početne prednosti, ali Filipinci su zadržali priključak.

Filipinci predvođeni centrom Brooklyn Netsa Andrayom Blatcheom dostizali su, a u 38. minuti prvi put i prestigli Hrvatsku (66-69). Simon i Šarić vratili su prednost na stranu naše reprezentacije, ali u već opisanoj završnici regularnog dijela Filipinci su mogli do šokantne pobjede.

Hrvatsku je do teške pobjede s 26 koševa predvodio Bojan Bogdanović. Simon je ubacio 12, uz 7 skokova i 3 asistencije. Šarić postigao 10 koševa uz 9 skokova, a Ante Tomić imao 8 poena, 11 skokova i 4 asistencije.

Kod Filipinaca prednjačio je Blatche s 28 koševa i 12 skokova. Za Jasmina Repešu vrlo zabrinjavajuć podatak može biti što je najniža reprezentacija na prvenstvu uspjela njegovim izabranicama uzeti čak 14 napadačkih skokova.

Nadamo se da je ovo bio samo loš dan, trenutak slabosti i dovoljna opomena za nastavak prvenstva. Jer, Hrvatska može i mora igrati puno bolje, ne dozvoljavajući dramu protiv limitiranog protivnika s jednim ili dva ozbilja igrača.

Hrvatsku u nedjelju, s početkom u 13.30 sati čeka ogled s Argentinom. (Hina)

HRVATSKA - FILIPINI 81:78 (23-9, 14-22, 20-18, 14-22, 10-7)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Gledatelja: 5000. Suci: Reyes (Meksiko), Alamiri (Kuvajt), Rocha (Portugal)

HRVATSKA: Tomić 8, Andrić, Lafayette 4, Bogdanović 26, Šarić 10, Rudež 4, Ukić 5, Simon 12, Markota 5, Hezonja, Žorić 4, Babić 3

FILIPINI: Alapag 4, Tenorio 2, Chan 17, William 6, David, De Ocampo 5, Norwood 2, Blatche 28, Fajardo 2, Dalistan 2, Aguilar -, Pingris 10

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider