Košarka
SPORTOVI
Košarka
I dalje pišu povijest

Umjetnost pobjeđivanja: Tri genijalca nakon kojih više ništa neće biti isto

U posljednjih 20-ak godina svijetom nije koračala veća i konzistentnija trojka od one koja je svojom elegancijom, pristupom igri i mentalitetom pobjednika izvukla ono najbolje iz košarke…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

667 zajedničkih utakmica i čak 494 pobjede nanizali su Tim Duncan, Tony Parker i Manu Ginobili. Više nego legendarna trojka Lakersa Kareem Abdul-Jabbar, Michael Cooper i Magic Johnson, koja je u razdoblju od 1979. do 1989. odigrala 663 utakmice i ostvarila 490 pobjeda. Ispred njih ostale su još samo dvije trojke koje zauzimaju posebno mjesto u košarkaškim knjigama, ona Boston Celticsa (Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish) i Detroit Pistonsa (Vinnie Johnson, Bill Laimbeer i Isiah Thomas) sa po 540 pobjeda.

Svi oni imaju zajedničko to što su obilježili jedan period NBA lige, stvorili prepoznatljive dinastije i na koncu po nekoliko puta bili prvaci. Da odmah na početku razjasnimo neke stvari, ovdje se govori isključivo o trojkama koje su svojom dugovječnosti i privrženosti jednom klubu ispisale stranice povijesti. Trojkama koje su najduže igrale zajedno i istovremeno bile na sceni iz godine u godinu. Njima je titula prvaka bila sveti cilj, a smisao igre puno više od čistog individualnog učinka i osobne statistike.

Umjetnost pobjeđivanja

Puno je velikih igrača profiliralo NBA-om posljednjih godina, ali nitko nije stvorio veću umjetnost pobjeđivanja nego San Antonio Spursi i Gregg Popovich. Nakon odlaska sa scene Jordanovih Bullsa, do danas se samo par momčadi uopće može pohvaliti dominacijom u ligi, a Spursi su definitivno jedna od njih. Momčad koja je već godinama u vrhu, a malo tko od nje radi senzaciju. Kao podrazumijeva se da su Duncan i društvo u borbi za tron. I u četvrtom životnom desetljeću.

Priča je to nevjerojatnom talentu, strasti za igrom i željom za pobjedom kakva se rijetko viđa. Ni njihovi najveći protivnici ne mogu im ne odati priznanje. Možete ih mrziti ili voljeti, ali jedno im morate priznati; košarku i ljude koji žive u njihovo vrijeme učinili su bogatijima. Učinili su ih bogatijima rušeći rekorde i ponavljajući savršenstvo iz večeri u večer. Pružili im ono najbolje što igra može ponuditi - sreću, užitak i zadovoljstvo.

Poput vina, što stariji, to bolji

Ni danas, u dubokim veteranskim godinama i pred otpisom za mirovinu ne možemo ne primijetiti da su poput vina, što stariji, to bolji. Trenutno su momčad s najboljim omjerom u ligi (53-16) i na najboljem su putu da osiguraju 'jedinicu' uoči doigravanja. Ponovno. Spursi jednostavno odbijaju prestati oduševljavati. Najveći kritičari poslali su ih u ropotarnicu povijesti još prije par godina, a oni su odgovorili lani s velikim NBA finalom. I okitili bi se novim naslovom da nisu ''poštovali igru i odlučili ne raditi prekršaj u završnim minutama šeste utakmice''.

Možemo reći da Popovichevi Spursi prkose modernim postulatima košarke. Oni su sve suprotno od modusa operandija današnje filozofije brže, više, jače. I potvrda da je znanje još uvijek važnije od snage. U današnjoj momčadi San Antonija nekoliko je igrača koji u drugim ekipama ne bi opstali duže od mjesec dana. Što zbog fizičkih predispozicija, što zbog neatraktivnosti. Međutim, njih to uopće ne zamara.

Spursi su trenutno na nizu od 13. uzastopnih pobjeda, najduljem u zadnjih sedam godina. U posljednjoj utakmici, na teškom gostovanju kod Warriorsa dobili su bez zvijezda Duncana i Ginobilija, koji su dobili dan odmora. To samo potvrđuje da je sustav vrjedniji od pojedinca, da svi igrači prihvaćaju svoje uloge i igraju na visokoj razini. Njima je pobjednički osjećaj u krvi, a motivacija uživanje u igri i želja za nadmetanjem. I zato toliko dugo traju. A tome će doći kraj i do tada uživajte u tri genijalca na terenu i jednog uz njega, jer nakon njih više ništa neće biti isto...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider