Košarka
SPORTOVI
Košarka
Najjači pripremni turnir

Velika trenerska zvijezda stiže u Hrvatsku: 'Nisam htio biti pomoćnik u NBA-u'

NBA trener David Blatt dolazi u Hrvatsku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Treće izdanje Zadar Dogus Basketball Tournamenta sve nam je bliže. Ove godine turnir će, uz ponajbolje košarkaške ekipe u Europi, okupiti i pravu trenersku elitu, među njima i Davida Blatta, legendarnog stratega koji je kroz karijeru vodio niz velikih europskih klubova kao i NBA diva Cleveland. U Zadar dolazi na čelu turske Darussafake Dogus, na najjači europski pripremni košarkaški turnir koji se održava od 22. do 25. rujna.

Tijekom trofejima bogate trenerske karijere, David Blatt vodio je europske velikane kao što su Maccabi Tel Aviv, moskovski Dinamo, Efes Pilsen i Benetton Treviso, a trenirao je i nacionalne vrste Izraela i Rusije. Najveći uspjeh ostvario je s Maccabi Tel Avivom 2014. godine kada su postali prvaci Eurolige. Taj uspjeh omogućio mu je dolazak u NBA, gdje je postavljen za trenera Cleveland Cavaliersa, momčadi punoj superzvijezda predvođenih LeBron Jamesom, te ih odmah doveo do finala najjače košarkaške lige na svijetu. Nakon odlaska iz Clevelanda, Blatt se vratio u Europu.

''Prošao sam kroz proces u kojem sam pokušao pronaći novi NBA posao, i bio sam blizu tri moguća kluba. Ali na kraju, nisam dobio posao glavnog trenera. Imao sam priliku biti pomoćni trener u NBA ali nisam to htio'', objašnjava Blatt i dodaje:

''Htio sam biti glavni trener, osjećao sam da je povratak u Europu dobar za mene kao i bilo koja druga opcija.''

Odlučio se za Darussafaku Dogus, turski klub s dugačkom tradicijom i velikim ambicijama koji u Zadar dolazi treću godinu zaredom. Iako su očekivanja velika, Blatt je uvjeren da će svojim pristupom radu i dobrom suradnjom s čelnim ljudima kluba uspjeti izgraditi klub za budućnost i natjecanja na svim razinama.

''Vidim u Darussafaki organizaciju s vizijom za danas i budućnost. Sa sjajnim vodstvom i ljudima iz košarke u upravi znao sam da ćemo stvoriti pravi tip okoline za uspješan tim. Neće biti lako ostvariti uspjeh kao iz 2014. ali idemo korak po korak'', izjavio je trener Blatt.

A prvi korak na putu do uspjeha čeka ga upravo na Zadar Dogus Basketball Tournamentu. Ovaj najjači europski pripremni košarkaški turnir u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku okupit će impresivna imena europske košarke. Uz Darussafaku Dogus, nastupit će i domaćin KK Zadar, crnogorski Budućnost Voli, ruski Lokomotiv Kuban, zagrebačka Cedevita i veliki Fenerbahče, koji također vodi legendarni trener, Željko Obradović. Kroz tri dana turnira, momčadi će odmjeriti snage te na najbolji način vidjeti koliko su spremne za izazove u nadolazećoj sezoni.

Zadar Dogus Basketball Tournament održava u organizaciji zadarskog S Eventa, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ove godine orgnizatori su pokrenuli i projekt Koš za Koš, koji obnovom zapuštenih igrališta nastoji vratiti košarku našoj djeci. U sklopu projekta, organiziran je i turnir u uličnoj košarci, a najbolje ekipe sudjelovat će na turniru te time pridonijeti popularizaciji košarke. Ponajbolje europske momčadi, legendarni treneri i posebna atmosfera na tribinama koju može stvoriti samo grad košarke, jamče da nas na Višnjiku čeka pravi sportski spektakl.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider