Košarka
SPORTOVI
Košarka
borba za rio

Aco je novi izbornik košarkaša, odmah najavio nekoliko promjena

Aleksandar Petrović izabran je za novog izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stručni savjet Hrvatskog košarkaškog saveza je u utorak navečer odlučio da će za današnju sjednicu Upravnog odbora za novog izbornika muške košarkaške reprezentacije predložiti Aleksandra Petrovića (57).

Upravni odbor danas je prihvatio taj prijedlog Stručnog savjeta i Aco Petrović postao je novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. S obzirom na situaciju, drukčije se nije niti očekivalo iako su u konkurenciji bila još dva kandidata, treneri KK Zagreb i KK Cedevita Danijel Jusup i Veljko Mršić.

''Za Veljka smo procijenili da je premlad, a između Ace i Jusupa prevladalo je iskustvo'', rekao je predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa koji je najavio kako je novi izbornik izabran za akciju Torino (kvalifikacijski turnir za OI), a nadaju se svi i za sam Rio de Janeiro.

Novi izbornik odmah je najavio kako će u reprezentaciju uvesti nekoliko igračkih promjena. Jedna od njih je i dolazak mladog centra Cibone Ante Žižića.

''Ne zbog pomlađivanja već zato što je to Ante zaslužio svojim igrama'', pojasnio je Aco.

''Razgovarat ću s Draperom, Lafayetteom i Hamiltonom, kad vidim nihov odgovor odlučit ću tko je taj. Leon Radošević može biti u 12, ali on se mora odrediti do 15. travnja. Darijo Šarić će dobiti drukčiju rolu da može kreirati, a Bojan Bogdanović će više igrati leđima prema košu jer je u tome sjajan'', rekao je Petrović o svojoj viziji reprezentacije.

Danas vodi Cibonu, posljednji s Hrvatskom uzeo medalju

Petrović je trenutno na dužnosti izvršnog dopredsjednika Cibone, član je Stručnog savjeta i Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS), tijela krovne košarkaške organizacije koja su ga predložila i dodijelila mu treći izbornički mandat.

Nekadašnji proslavljeni košarkaš u svojoj je trenerskoj karijeri sudjelovao kao pomoćnik Petru Skansiju u osvajanju prve hrvatske momčadske olimpijske medalje, kad su naši košarkaši predvođeni pokojnim Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Stojkom Vrankovićem osvojili srebro na OI u Barceloni 1992. godine, igrajući u finalu protiv originalnog američkog Dream Teama.

Petrović je po prvi put preuzeo izborničku funkciju u hrvatskoj reprezentaciji za Europsko prvenstvo 1995. godine u Ateni, gdje je Hrvatska poražena u polufinalu od Litve, a u borbi za broncu svladala domaću reprezentaciju. Bila je to posljednja velika medalja za hrvatske košarkaše na seniorskoj razini, a sve do EuroBasketa u Sloveniji 2013. godine, Hrvatska se nije našla u borbi za odličja.

Drugi izbornički mandat na hrvatskoj klupi Petrović je odradio na Europskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj, gdje je naša reprezentacija nesretno poražena u četvrtfinalu od Turske, a izbornik odmah po završetku prvenstva podnio ostavku.

Iz Petrovićeve recentne trenerske biografije valja izdvojiti razdoblje rada u Cedeviti, koju je doveo do završnog turnira i trećeg mjesta u Eurokupu 2011. godine, a u toj je sezoni osvojio i nagradu za najboljeg trenera tog natjecanja. Osim u Hrvatskoj, Petrović je izbornički posao radio i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je vodio na EuroBasketu 2013. u Sloveniji te na prilično nesretan način ispao u skupini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider