Košarka
SPORTOVI
Košarka
Svijetla budućnost

Što nam donosi Perasovićev popis za Eurobasket?

Izbornik košarkaške reprezentacije Velimir Perasović objavio je svoj prvi širi popis za jednu veliku smotru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako svaki izbornik ima ponešto svoje, tako je i Perasović iznenadio s ponekim pozivnicama. I nije htio previše obrazlagati svoje odluke. Uostalom, on stoji iza njih i na njemu je da povede reprezentaciju uzlaznom putanjom. Pritom, nažalost, neće moći računati na dvojicu iskusnih Marka, Popovića i Tomasa, koji su zbog ozljeda ipak morali odustati.

Pod velikim upitnikom je i Leon Radošević, novo lice na koje je izbornik ozbiljno računao i koje je svojim predispozicijama donosilo nešto drukčije. Sigurno se na njemu gradio optimizam pod košem, jer radi se o igraču s kojim možemo dosta ubrzati igru i kombinirati obranu. No, Radošević ima problema s kroničnom ozljedom skočnog zgloba.

Izuzmemo li već provjerene adute i mladog, ali ustaljenog Darija Šarića, svakako će više prilika dobiti veliki talent Mario Hezonja. Uskoro izlazi na NBA draft gdje bi trebao postati najviše pozicionirani hrvatski košarkaš u povijesti. Njime bi u reprezentaciji trebali dobiti potentnog i samopouzdanog šutera, ali i igrača koji je u stanju kreirati jedan na jedan. Uz Bogdanovića bi mogao u budućnosti činiti pakleni tandem kakav nema ni jedna reprezentacija u Europi.

Nadalje, na deficitarnoj poziciji playmakera svoje mjesto tražit će povremeni reprezentativac Rok Stipčević, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Italiji. Sazrio je kao igrač, dok je u određenim segmentima igre (šutu) dobio na samopouzdanju. Nekim svojim partijama podsjetio je na Marka Popovića u najboljim danima i mogao bi koristiti ulazeći s klupe kako bi održao visoki ritam.

Među 12 najboljih bi se mogao naći i Cedevitin dvojac Pilepić-Bilan. Oboje tek trebaju nastupiti u službenoj utakmici za Hrvatsku, ali njihove usluge mogle bi itekako biti od pomoći. Pilepić je pravi šuter, tip igrača kakvih nemamo puno. Iako je lani ispao već u prvom 'rezanju', nije nemoguće da ovaj put 'preživi'. Puno toga će ovisiti i o sustavu igre koji je zamislio Perasović, a najveću borbu vodit će s Ivanom Siriščevićem.

Njegov klupski kolega i prvi centar Cedevite u prednosti je nad Baraćem (koji je samo u statusu zamjene) i mogao bi upasti kao treća 'petica' iza Tomića i Žorića. Najkonstantniji je od ostalih koji se nalaze na popisu, a mogli bi konkurirati za njegovo mjesto. Radi se o vrlo zahvalnom igraču koji može unutarnjom igrom stvarati protivniku probleme.

Na krilnim pozicijama možda imamo i najveći izbor. Simon i Rudež su tu već neko vrijeme. Oboje nekako sličnih karakteristika i mana. Simon je u prednosti u kreaciji s loptom, a Rudež opasniji na otvorenom šutu, no obojica muku muče s obranom. Tu će Perasović vjerojatno htjeti imati igrača koji će moći odgovoriti u oba smjera, a tu onda prednost imaju Cedeviti Ramljak i Babić. Vidjet ćemo što može i jedno od iznenađenja na popisu Duje Dukan.

Nadareni Ante Žižić i Lovre Bašić nisu se našli na popisu jer ovo ljeto imaju dvije reprezentativne akcije u mlađim kategorijama, ali to su svakako igrači na koje treba računati u budućnosti. Poput Radoševića koji možda već sada donese potrebnu svježinu i raznolikost.

Gledajući talent, Hrvatska ne mora previše brinuti, pitanje je samo možemo li stvoriti potrebnu kemiju i konačno igrom napraviti iskorak. Noviteta će biti, vjerojatno i promjene stila igre, stavljajući naglasak na obranu i brzi tempo. Ukoliko se stvori dobra atmosfera, Perasović bi mogao daleko dogurati s ovom reprezentacijom, ali i generacijom u dolasku na čelu sa Šarićem i Hezonjom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider