Košarka
SPORTOVI
Košarka
šteta za Duju

Spektakl pred 70 tisuća ljudi: Hrvat bez naslova, legendarni trener za povijest

Po peti put u povijesti košarkaši Dukea postali su sveučilišni prvaci SAD-a, svladavši u finalnoj utakmici Wisconsin sa 68-63 (31-31) pred 71.149 gledatelja na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu.

Tako je i legendarni trener Dukea Mike Krzyzewski, već od 2001. stanovnik košarkaške Kuće slavnih, stigao do svog petog naslova s 'Blue Devilsima'. Krzyzewski, koji je američku reprezentaciju u posljednjih sedam godina doveo do dva olimpijska zlata i postao prvi trener s kojim su Amerikanci obranili naslov svjetskih prvaka, ove je godine već postao jedini sveučilišni trener s više od 1000 pobjeda u I diviziji NCAA, a s pet trofeja prvaka izbio je na drugo mjesto vječne liste iza legendarnog Johna Woodena koji je s UCLA-om osvojio deset naslova.

Ovo mu je već treći naslov osvojen u Indianapolisu. U tom je gradu osvojio svoj prvi naslov 1991. godine s generacijom koju su predvodili Grant Hill i Christian Laettner, a na istom je stadionu, na kojem sada ima omjer 4-0, prije pet godina stigao do četvrtog NCAA trijumfa, kad je u momčadi imao Nolana Smitha, beka koji je prošle godine nosio dres Cedevite.

Četvorica fenomenalnih novaka

Duke su do velike pobjede nad Wisconsinom vodila četvorica sjajnih 'freshmena', igrača kojima je ovo bio prvi NCAA turnir u karijeri, a možda i posljednji, odluče li ove godine izaći na NBA draft.

Bek Tyus Jones je s 23 koša, gađajući slobodna bacanja 7/7 i s pogođene dvije trice u odlučujućim trenucima bio prvo ime pobjedničke momčadi. Centar Jahlil Okafor je završio dvoboj sa 10 koševa i u većem dijelu utakmice ga je najbolji igrač NCAA sezone Frank Kaminsky (21 poen, 12 skokova) nadigrao, ali Okafor je ključne poteze ostavio za završne tri minute koje je odigrao bez pogreške.

Bek Allen Grayson je sa 16 koševa bio drugi strijelac momčadi, iako je u sezoni imao prosjek od 4 koša po utakmici, a zahvaljujući njemu je Duke vrlo preokrenuo zaostatak od devet poena (48-39) iz 27. minute. Justise Winslow je uz 11 koševa imao i devet skokova. Zajedno su ubacili 60 od 68 koševa Duke te u posljednjih 13 minuta utakmice nadigrali "Badgerse" sa 14 razlike (29-15).

U tim je trenucima momčadi pod vodstvom Boa Ryana ponajviše nedostajao učinak Sama Dekkera, sjajnog šutera koji je ostao na 12 poena i promašio svih šest pokušaja za tricu. Tako će Wisconsin i dalje čekati na svoj novi naslov nakon 1941. godine.

Praznih je ruku ostao i potencijalni hrvatski reprezentativac 23-godišnji Duje Dukan, koji je u svojoj posljednjoj utakmici za "Badgerse" u 10 minuta igre postigao pet koševa i imao tri skoka. Davor Rimac je ostao posljednji Hrvat koji se okitio NCAA naslovom, kad je 1994. godine bio prvak s Arkansasom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider