Košarka
SPORTOVI
Košarka
prva zvijezda

Skupine EUROBASKETA: Francuzi s najjačim rosterom kreću u obranu naslova

Skupina A ovogodišnjeg Eurobasketa odigrat će se u Francuskoj, gdje će se uostalom igrati i završnica najveće košarkaške smotre 'Starog kontinenta'...

GOL.hr kreće s detaljnim uvodom u Eurobasket koji počinje u subotu. Zagrebačka Arena domaćin je našoj skupini, a ovom vam prilikom predstavljamo skupinu A.

Francuska

Domaćin Francuska favorit je skupine, ali i cijelog prvenstva s obzirom na svoj roster. Odazvala su se najveća imena, među kojima su i NBA zvijezde Tony Parker, Boris Diaw, Nicolas Batum, te prošlosezonsko otkriće Utah Jazza Rudy Gobert.

O kvalitetama spomenutih igrača ne treba previše trošiti riječi. Parker je čeverostruki NBA prvak, dok Diaw ima jedan prsten. Ostatak reprezentacije spoj je atleticizma i snage, baš kao i prije dvije godine kada je Francuska osvojila naslov prvaka.

Kao podrška najboljim igračima tu su Nando De Colo, bivši NBA igrač, Evan Fournier, aktualni suigrač našem Mariju Hezonji u Orlando Magicu, te Mickael Gelabale, bivši igrač Cedevite s također iskustvom u NBA ligi.

Osim 'tornja' Goberta (213 cm) treba spomenuti i Joffreyja Lauvergnea koji pak ima 209 centimetara i vrlo je dominantan pod obručem. Slobodno možemo zaključiti da će svatko tko se nađe na suprotnoj strani od Francuske imati velikih problema u skok igri. Kada se na to doda Parkerova genijalnost, Diawovo iskustvo, Batumov, De Colov i Fournierov šut za tri poena, te nevjerojatna dominacija Goberta pod obručem, ova reprezentacija koju je okupio Vincent Collet s pravom slovi kao najveći favorit za naslov prvaka.

Poljska

Poljska bi trebala biti najveći suparnik Francuskoj u skupini A, predvođena NBA igračem Marcinom Gortatom. Centar Washington Wizardsa predvodio je Poljake do devetog mjesta, odnosno najvećeg uspjeha na Eurobasketu 2009. godine. Prije dvije godine u Sloveniji Poljska je podbacila i nije prošla skupinu, no ove godine traži iskupljenje.

U ovoj, dvije godine iskusnijoj reprezentaciji, posebnu pažnju treba obratiti na talentiranog 21-godišnjeg centra Przemyslawa Karnowskog, za kojeg se s pravom vjeruje da je Gortatov nasljednik. Tu su i iskusni veterani poput Lukasza Koszareka, te Amerikanca s poljskom putovnicom A. J. Slaughtera. Krilni duo tvorit će Adam Waczynski i Mateusz Ponitka. Waczynski je igrač španjolskog Obradoira, gdje je u prvoj sezoni Endesa lige bio na prosjeku od 14 poena, 3.5 skokova i 3.2 asistencije. Ponitka je pak mladi 22-godišnji igrač poljskog prvaka Stelmet Zielona Gore, koji je u kvalifikacijama bio na prosjeku od 13 poena.

Zanimljiva reprezentacija u svakom slučaju, koju nikako ne treba podcijeniti.

Rusija

Rusija je na posljednjem Eurobasketu u Sloveniji doživjela pravu katastrofu kada je natjecanje završila na 21. mjestu s jednom pobjedom i četiri poraza. Samo dvije godine ranije uzela je broncu u Litvi, a 2007. je šokirala Španjolsku na njezinom parketu.

U ovaj Eurobasket Rusija ne ulazi s prevelikim ambicijama, prije svega jer nema više velikih zvijezda poput Andreja Kirilenka ili Amerikanca Roberta Holdena koji je donio spomenuto zlato. Nema ni izbornika Davida Blatta koji je savršeno taktički odradio taj turnir na kojem je Rusija upisala samo jedan poraz uz osam pobjeda.

No, tu je tandem najbolje ruske momčadi (CSKA) Vitalij Fridzon i Andrej Vorončević koji je najbolje djelovao tijekom pripremnih utakmica. Međutim, u tim je utakmicama Rusija doživjela nekoliko teških poraza od Srbije (56:75, 61:95) i Francuske (55:93), no kako se Eurobasket bliži Rusi izgledaju ipak malo bolje. Svejedno se čini da izbornik Jevgenij Pašutin neće imati previše razloga za veselje nakon završetka turnira.

S obzirom na suparnike u skupini Rusi će se boriti za prolazak dalje, no u trenutku kada naiđu na bilo koju reprezentaciju iz 'skupine smrti' (B) tu će vjerojatno biti kraj njihovoj avanturi na europskoj smotri najboljih košarkaša.

Izrael

Reprezentaciju Izraela mogli smo vidjeti prošloga tjedna u zagrebačkoj Areni na završnom pripremnom turniru uoči Eurobasketa. Nisu nikoga posebno impresionirali, a jedina dvojica košarkaša koja iskaču po kvaliteti od ostalih su NBA-ovac Omri Casspi i Amerikanac Dor Fischer. Tu je i Lior Eliyahu, kao i Gal Mekel, odličan razigravač s NBA iskustvom, koji je ovoga ljeta potpisao za Crvenu zvezdu.

Zbog ozljeda su otpali dugogodišnji igrači Guy Pnini i što je još bitnije kapetan momčadi Yotam Halperin. Njih dvojica kombinirano su u kvalifikacijama za ovaj Eurobasket pridonijeli s 18.5 poena, pet skokova i 7.5 asistencija po susretu. Izostankom njih dvojice sav teret ponovno pada na leđa Casspija, no zaista je nezahvalno očekivati da će on samostalno povesti Izrael do nekog velikog rezultata.

Teško da će se ponoviti 1979. godinu kada su kao reprezentacija uzeli jedinu medalju s velikih natjecanja, ali realno je očekivati prolazak u drugi krug.

Bosna i Hercegovina

Da se u sastavu Bosne i Hercegovine nalaze Jusuf Nurkić, Nihad Đedović i Mirza Teletović rekli bismo da BiH na Eurobasket dolazi s velikim ambicijama i kao pritajeni favorit za medalju. Ovako nažalost moramo reći da će naši susjedi teško do prolaska u drugi krug natjecanja, ako uopće uspiju upisati pobjedu.

Podsjetimo, Teletović je otpao još krajem siječnja ove godine kada mu je nakon jedne NBA utakmice ugrožen bio i život. U zadnji mu je čas otkrivena plućna embolija, odnosno krvni ugrušci u plućima. Da je ušao s momčadi na avion nakon gostovanja u Los Angelesu velike su šanse da bi to za njega bilo pogubno.

Nurkić je otpao zbog operacije koljena kojoj je podvrgnut u svibnju, a najbizarniji razlog zbog kojeg netko neće zaigrati na Eurobasketu vjerojatno ima Nihad Đedović. On je svojedobno uzeo i njemačku putovnicu, neznajući pritom da u tom slučaju gubi bosansko-hercegovačku, odnosno da nema više pravo nastupa za reprezentaciju.

Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović i Gregory Renfroe su u tako okrnjenoj reprezentaciji BiH prve violine, no u usporedbi s ostatkom društva teško će do ijedne pobjede u skupini. Finci su jedina reprezentacija s kojom bi se Bosna i Hercegovina mogla 'potući', eventualno još s Rusima, međutim više od jedne pobjede teško da će ostvariti.

Finska

Posljednja reprezentacija u skupina A je Finska, koja uvijek može biti neugodna ukoliko ju ide šut za tri poena. Petteri Koponen je igrač o kojem puno toga ovisi, pa ni ovaj Eurobasket neće biti izuzetak.

Uz Koponena tu je i ostatak ekipe koja je 2011. godine vratila Finsku na košarkašku kartu Europe. Naravno riječ je o Sasu Salinu, Shawnu Huffu, Mikku Koivistu, Geraldu Leeju i Tuukki Kottiju. Njih šestorica, zajedno s umirovljenim Teemu Rannikkom i Hannu Mottolom, su 2011. godine kvalificirali Finsku za Eurobasket po prvi put nakon 16 godina. Nastupili su i prije dvije godine u Sloveniji, te lani po prvi puta na Svjetskom prvenstvu.

Amerikanac Jamar Wilson, koji je ranije ove godine dobio državljanstvo zbog braka s Finkinjom, trebao bi biti dobra podrška šuterima. Pod koševima će veliku ulogu igrati dvojica košarkaša s američkim korijenima, Gerald Lee i Erik Murphy, dok će krilne i šuterske pozicije pokrivati spomenuti Salin, Huff i Koivisto.

Finci imaju zanimljivu reprezentaciju, ali samo za prvi krug natjecanja i samo iz razloga što je skupina A vjerojatno najslabija od preostale tri. Za prolazak skupine borit će se s Rusima i Izraelcima, dok protiv Francuske i Poljske vjerojatno nemaju nikakvih šansi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider