Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Košarka
Neki već imaju ozbiljne uloge

Potencijalna iznenađenja Eurobasketa: Čudesni talenti i lukavi 24-godišnji debitant

Nakon što smo vam predstavili najveće zvijezde Eurobasketa, na red je došao izbor potencijalnih iznenađenja i igrača u dolasku o kojima će se još dosta pričati...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Puno je igrača koji imaju obećavajući potencijal, ali malo je onih koji ga uistinu i realiziraju. Tako je i među onima od kojih se tek očekuje da odigraju najveće utakmice za svoje reprezentacije. Dio njih manje je poznat široj košarkaškoj javnosti, ali neki već imaju ozbiljne uloge u svojim momčadima i status velikih zvijezda.

Ples velikana u dvije petorke: Bez njih Eurobasket ne bi bio isti

Skupine EUROBASKETA: 'Skupina smrti' koja će nekome zagorčati život

Donosimo vam deset igrača (podijeljenih u dvije petorke) koji bi mogli dodatno 'eksplodirati' na Eurobasketu. Od onih mlađih u dolasku do nosioca i ključnih igrača svojih reprezentacija. Neće svi imati iste uloge, ali na njih vrijedi obratiti pažnju kao na nove buduće superstarove. Recimo prva petorka mogla bi komotno uzeti medalju na prvenstvu ili poharati Euroligu.

Prva petorka

1. Dennis Schröder (Atlanta Hawks)

Jedan od najvećih talenata njemačke košarke. Otac mu je rođeni Nijemac, a majka porijeklom iz Gambije. Posvetio se košarci nakon što mu je otac umro 2009. godine. Odličan u driblingu i igri nakon 'pick and rolla'. Posebno dobar asistent. Zvrk na terenu koji daje Nijemcima jednu novu dimenziju. Bit će ga zanimljivo gledati uz Nowitzkog. Prošle sezone bio šesti igrač senzacionalne Atlante koja je završila regularni dio kao najbolja momčad Istoka.

2. Mario Hezonja (Orlando Magic)

Po talentu spada u sam vrh, a po potencijalu bi mogao postati zvijezda najvećih dometa. No, Hezonja se tek treba dokazati i odigrati prve zapaženije utakmice za Hrvatsku. Još nema ozbiljniju sezonu iza sebe. Lani u Barceloni dobivao minutažu na kapaljku, iako je u određenim trenucima bio spektakularan. Šut mu je najjače oružje, a o njegovim zakucavanjima će se još puno pričati. Veliki košarkaški fanatik koji nikome ne prizna da je bolji od njega.

3. Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks)

Čudo od potencijala. Prognoziraju mu veličanstvene stvari. U dobi od samo 20 godina među nosiocima Milwaukee Bucksa. Može igrati na skoro svim pozicijama, od playmakera do 'četvorke'. Kako je krenuo, možda će početi pričati da može dobiti i koju minutu na centru. Jako ga je teško čuvati. Prije par dana odigrao najbolju utakmicu za reprezentaciju, zabivši Nizozemcima 22 poena za 25 minuta. Zbog njega se isplati doći u Arenu pogledati utakmice Grčke. Šou je zagarantiran.

4. Nikola Mirotić (Chicago Bulls)

Prema svojim dosadašnjim postignućima, Mirotić više nije iznenađenje. Ostavio je trag u Europi i zaludio Bullse impresivnim brojkama koncem sezone. Međutim, radi se o 24-godišnjem debitantu koji tek treba odigrati prve minute na Eurobasketu. Impresionirao u mlađim kategorijama za Španjolsku, ali još nije odigrao službenu utakmicu za seniorsku vrstu. Toliko i o širini Španjolaca. Ovaj put dobio priliku ispred Ibake i ne sumnjamo da će odmah zablistati. Ima nevjerojatnu fintu šuta, mekanu ruku i košarku u malom prstu.

5. Rudy Gobert (Utah Jazz)

'Godzilla' od 216 centimetara i 111 kilograma. Kad ga vidite na parketu, pomislite da nitko drugi ne može do skoka osim njega. Strašno napredovao posljednju sezonu. Prvi centar francuske reprezentacije, sjajan bloker i čuvar reketa. Utah na njegovim krilima nakon All-Stara bila najbolja obrambena momčad lige. U tom periodu ostvario čudesne brojke od 11 poena, 59 posto šuta iz igre, 13,5 skokova te 2,5 blokade po utakmici. Njegovo vrijeme ne dolazi, njegovo vrijeme je došlo.

Druga petorka

1. Tomaš Satoransky (Barcelona)

Na veliku pozornicu stupio prije dvije godine u Sloveniji. Uz Veselog predvodnik novog češkog vala, a ima potencijal postati lider reprezentacije. Arhetip modernog playmakera – visok, tanak i s tendencijom spektakularnih zakucavanja. Još 2012. izabran na NBA draftu od strane Washingtona, a 'preko bare' bi trebao idućeg ljeta. Predvodio reprezentaciju po asistencijama i minutama na prošlom Eurobasketu.

2. Bogdan Bogdanović (Fenerbahče)

Već etablirano euroligaško ime, a tek su mu 23 godine. Znanje je stekao u poznatom omladinskom pogonu FMP-a, a titule naučio osvajati u Partizanu. Izvrstan strijelac koji kad je 'vruć' može svakome poremetiti planove. Sjajan u prodoru na koš. Iako još mora postati konzistentan u šutu izvana, ponajveći je europski talent. Jedan od stožernih igrača Srbije koji uz svestrane Teodosića i Bjelicu može zasjati na ovom prvenstvu.

3. Cedi Osman (Anadolu Efes)

Nisko krilo Turske koje tek treba skrenuti pažnju na sebe. Zlatni na europskim prvenstvima do 18 i do 20 godina. Na Euru U20 bio MVP turnira što mu je i donijelo pozivnicu za seniorsku reprezentaciju. Debitirao prošle godine na SP-u u Španjolskoj. Ove godine čeka ga puno veća odgovornost. Nema konstantu u šutu i ima loš postotak za tri poena, no protiv Makedonije na pripremama šutirao bez promašaja iz igre (24 poena, od toga pet trica). Očekuje se da dobije dosta prilika.

4. Domantas Sabonis (Gonzaga)

Kada čujete prezime Sabonis, ne možete ne pomislite na jednu od najvećih košarkaških legendi u povijesti Arvydasa Sabonisa. Njegov sin, 19-godišnji Domantas, mogao bi postati jedna od svijetlih točaka Litve ovog ljeta. Fenomenalan je skakač i pametno se kreće bez lopte, a njegov trud i zalaganje su očiti. Bude li upola dobar poput oca, Litva bi mogla dobiti još jednog dominantnog visokog igrača. Službeni roster još nije objavljen, ali trebao bi biti među 12.

5. Przemyslaw Karnowski (Gonzaga)

Poljaci u njemu vide nasljednika Lampea i Gortata, ali još uvijek ima puno toga za naučiti. Sa svojih 215 centimetara mogao bi napraviti velike stvari. Karnowski je masivan, ali pokretan, ima meku ruku i kao sin košarkaškog trenera razumije igru. Pokazao da će već ovo prvenstvo biti od koristi. Bit će zamjena za Gortata uz kojega može samo napredovati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider