Košarka
SPORTOVI
Košarka
A tek je ožujak

Magic i Jordan idu u povijest: Postavljen nevjerojatan NBA rekord

Sjajne individualne predstave su dovele do rušenja velikog NBA rekorda već početkom ožujka, a do kraja sezone bi mogao pasti još barem jedan.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA liga je ove sezone postavila nevjerojatan rekord već početkom ožujka. Ricky Rubio je u subotu upisao 11 koševa uz 13 skokova i 10 asistencija, čime je ostvario 79. triple-double u sezoni što je novi NBA rekord. Dosadašnji rekord je držala sezona 1988./1989., a zanimljivo je da je na trećem mjestu prošla sezona sa 75 triple-double učinaka.

Najveći doprinos je dao Russell Westbrook koji je trenutno na učinku od 30 triple-doubleova ove sezone, a na dobrom je putu da postane prvi igrač nakon 1962. i Oscara Robertsona koji će sezonu završiti s triple-double prosjekom.

Na drugom je mjestu James Harden s 15, a na trećem LeBron James sa sedam. Ukupno je 21 igrač ove sezone ostvario triple-double, a odmah ispod LeBrona se nalazi sjajni Nikola Jokić sa četiri utakmice u kojima je bio dvoznamenkast u tri statističke kategorije.

Magic i Jordan ni blizu Westbrooku i Hardenu

1988./1989. ligu je predvodio Magic Johnson sa 17, a prvi pratitelj je bio Michael Jordan s 15 triple-doubleova. Zanimljivo, tada je triple-double ostvarilo 26 igrača, ali do kraja regularne sezone ima još šest tjedana i taj broj bi također mogao biti nadmašen. Osim toga, bit će zanimljivo vidjeti koliko će visoko biti postavljena letvica za buduće sezone.

Neki triple-doubleovi ove sezone su bili zaista povijesni. Čak su tri puta zabilježeni triple-doubleovi s preko 50 koševa - jednom je to uspio Westbrook, a dva puta Harden koji je usput postao i prvi igrač u povijesti s učinkom od najmanje 50, 15, 15 u tri glavne statističke kategorije. Osim toga je izjednačio rekord Wilta Chamberlaina za najviše koševa u triple-double učinku i postao prvi igrač u povijesti s dva triple-doublea s preko 50 koševa u jednoj sezoni.

Ozbiljno ugrožen još jedan rekord

Osim ovoga, još jedan NBA rekord postavljen prošle sezone je ozbiljno ugrožen. Radi se o broju igrača koji su probili granicu od 50 koševa u utakmici. Taj je učinak prošle sezone ostvarilo osam igrača, a ove je sezone taj broj izjednačen još krajem siječnja.

Razlog za ovakvu statističku eksploziju leži u načinu igre koji izvlači maksimum iz najboljih igrača i evoluciji košarke koja je dovela do toga da se više nego ikad gađaju i pogađaju trice. Koliko su danas najbolji strijelci efikasni najbolje pokazuje fantastična partija Klaya Thompsona koji je ubacio 60 koševa iako je samo 90 sekundi imao loptu u rukama.

Nevjerojatan broj triple-double učinaka koji su obilježili sezonu je inspirirao i ime košarkaškog podcasta GOL.hr-a koji svakog četvrtka donosi novosti i analize iz NBA lige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider