Košarka
SPORTOVI
Košarka
Počinje ono pravo

Warriorsi žele ispisati povijest, Bullsi u iščekivanju Rosea

Subotnjom utakmicom Washington Wizardsa i Torotno Raptorsa počinje NBA 'playoff' koji bi ponovno mogao ponuditi pregršt uzbuđenja, ali i iznenađenja već u prvoj rundi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas ćemo vam predstaviti četiri subotnja 'matchupa', bez obzira na konferencije. Svaka serija ima svoju draž i može ponuditi neizvjesnost do samog kraja. Koji igrači će zablistati, a tko će podbaciti? Mogu li Davisovi Pelicansi šokirati najbolju momčad lige? Može li Chicago ostati zdrav? Samo su neka od pitanja na koja ćemo u narednim tjednima dobiti odgovor.

Toronto Rapotors (4) – Washington Wizards (5)

Raptorsi su drugu godinu zaredom osvojili Atlantic diviziju i k tome postavili klupski rekord od 49 pobjeda u regularnom dijelu sezone. A na megdan im ponovno stiže Paul Pierce. Upravo je on bio ključni čovjek Netsa koji su lani u sedmoj utakmici prve runde izbacili Toronto. Sada, u dresu Washingtona, Pierce je opet uzburkao duhove i očekuje nas možda najzanimljivija serija prve runde na Istoku.

Toronto će po drugi put u svojoj 20-godišnjoj povijesti pokušati proći u drugu rundu. Od tada i pobjede protiv Knicksa u pet utakmica je prošlo 14 godina. Predugo za fanove kanadske momčadi koja će u ovoj seriji imati prednost domaćeg terena.

''Prošle godine smo dobili priliku igrati protiv odlične veteranske momčadi i učili smo. Ovaj put je došlo vrijeme da napravimo korak naprijed. Ne smijemo napraviti korak unatrag, moramo ići prema naprijed i pokušati biti što bolji'', rekao je DeMar DeRozan, koji uz Kylea Lowryja čini jedan od najboljih bekovskih parova u ligi i udarnu snagu Raptorsa.

Bit će to okršaj s još jednim odličnim bekovskim duom, Johnom Wallom i Bradleyjem Bealom, koji je lani bljesnuo u doigravanju i pokazao da u budućnosti može napraviti velike stvari. Zajedno s veteranom Pierceom pokušat će barem ponoviti taj uspjeh.

Toronto je slavio u sve tri utakmice regularnog dijela i u tri od četiri susreta prošle sezone. Međutim, tri od četiri posljednje utakmice dobivene su s pet ili manje poena, a dvije su otišle u produžetke.

''Doigravanje nudi potpuno drugačiji stil košarke. Totalno različiti mentaliteti, potpuno različita razina intenziteta i potpuno drugačija atmosfera'', poručio je Beal.

Golden State Warriors (1) – New Orleans Pelicans (8)

Curry i društvo su osigurali 'jedinicu' u cijeloj ligi. Najbolja su momčad dosadašnjeg dijela sezone i među glavnim favoritima za naslov. 'Rookie' trener Steve Kerr je napravio maestralan posao i vjeruje da njegova momčad može preslikati igru iz regularnog dijela u doigravanju.

Najviše se uzda u pakleni tandem Curry-Thompson na čijem će šutu Warriorsi graditi optimizam. No, najveća snaga Golden Statea leži u napretku gotovo svih igrača. Draymond Green je u konkurenciji za obrambenog igrača godine i postao je dio velike trojke. Bogut je uspio ostati zdrav, Barnes je dobio na samopouzdanju, a na klupi imaju još dvojicu bivših All-Star igrača.

''To je ono što smo čekali. Nadamo se da nas je sve što smo prošli dosad pripremilo za ovo i putovanje od 16 pobjeda do konačnog cilja'', izjavio je Curry, koji je u užoj konkurenciji za MVP-a sezone. On i Thompson trenutno su najopasniji bekovski dvojac na svijetu.

Pomalo iznenađujuće, ali ne i nezasluženo, na osmom mjestu Zapada našli su se Pelicansi koji su u zadnjoj utakmici sezone pobijedili aktualne prvake Spurse i izgurali iz doigravanja Oklahomu. Najviše zasluga za to ide fenomenalnom Anthonyju Davisu koji protiv Popovicheve momčadi ubilježio 31 koš, 13 skokova i tri blokade. A na sličnom prosjeku je gotovo cijelu sezonu.

''Sviđa nam se 'matchup' koji smo dobili. Bili smo u toj situaciji tijekom cijele sezone, došli smo tako daleko i sada ne želimo otići kući samo tako'', rekao je Davis kojem će ovo biti premijerni nastup u NBA doigravanju. A Pelicansima se oporavio i Jrue Holiday.

Warriorsi su slavili u regularnom dijelu s 3-1, iako je Davis propustio dvije od tri dobivene utakmice Golden Statea. I tu leži potencijalna opasnost za Curryja i društvo. Davis radi veliku razliku na terenu i New Orleans je nesumnjivo potpuno drugačija momčad s njim na parketu.

Chicago Bulls (3) – Milwaukee Bucks (6)

Vrlo zanimljiv dvoboj. Bullsi su ušli u sezonu s velikim očekivanjima, ali je nova ozljeda Rosea te problemi s još nekolicinom igrača malo poremetila planove. Usprkos tome, Thibodeau će na raspolaganju imati vjerojatno sve važne igrače za prvu utakmicu doigravanja. Bit će to prva Roseova utakmica u postsezoni nakon 2012. godine. I dodatni impuls za njegove suigrače.

S druge strane stajat će probuđeni Bucksi, koji su od najgoreg skora prošle sezone došli do mjesta za doigravanje. Jason Kidd je bio strašan igrač, a sad je pokazao da zna znanje i kao trener. S nadarenom i obrambeno dobrom momčadi pokušat će zakomplicirati život Bullsima.

''Nemamo što izgubiti. Svi očekuju da oni pobjede, a mi se nećemo predati bez borbe'', izjavio je Michael Carter-Williams koji je stigao u Milwaukee nakon razmjene u veljači.

Bullsi su favoriti, ali puno toga će ovisiti o zdravlju Rosea i Noahe (ima problema s tetivom u lijevom koljenu), a problema sozljedom ima i Gibson. No, sva trojica bi trebala biti spremna za subotu. Pau Gasol najbolji je i najkonstantniji igrač Chicaga ove sezone, iako je i Jimmy Butler imao sezonu života i u konkurenciji je za igrača koji je najviše napredovao.

Chicago je u regularnom dijelu imao omjer 3-1 protiv Bucksa. Gasol je protiv njih imao učinak karijere s čak 46 koševa i 18 skokova, prvi nakon Jordana koji je zabio najmanje 46 za Bullse. Thibodeauovu družinu mnogi vide u finalu Istoka, ako ne i korak dalje, a Bullsi će prvo morati apsolvirati Milwaukee.

Houston Rockets (2) – Dallas Mavericks (7)

Teksaški okršaj za poželjeti. Dva kluba koja su vodila bitku za gotovo svaku veću zvijezdu zadnje dvije godine. Dva klupska čelnika, Morey i Cuban, koja se ne podnose. Jedna momčad s MVP kandidatom i veteranski sastav prepun iskustva. Jedni željni ponavljanja uspjeha iz sredine 90-ih, drugi u jednom od posljednjeg lova generacije.

''Osjećam kao da imamo veliku priliku. Imamo prave igrače u svlačionici da prođemo ovu seriju i odemo još dalje'', rekao je Harden koji je odveo Houston do prve divizijske titule nakon 1994. godine.

Rocketsi će puno ovisiti o Dwightu Howardu, koji je propustio gotovo dva mjeseca zbog ozljede desnog koljena. Od njegovog povratka, McHale mu je dozirao minutažu kako bi bio što spremniji za doigravanje. Druga stvar je motivacija. Bude li Howard na svom nivou, a Harden jednako raspoložen kao tijekom cijele sezone, Houston ima jako dobre šanse.

Dallas i Houston sastat će se u doigravanju prvi put nakon 2005. godine, kada su Rocketsi slavili u seriji s 4-3 u prvoj rundi. Iskustvo je na strani Mavericksa koji u svojoj momčadi imaju i nekoliko šampionskih igrača iz 2012. predvođenih još uvijek sjajnim Dirkom Nowitzkim.

''U prednosti će biti ekipa koja će igrati bolje, a ne koja ima prednost domaćeg terena. Tako će biti'', jasan je bio trener Dallasa Rick Carlisle.

Puno je upitnika, no ovdje bi mogli svjedočiti ludoj seriji prepunoj preokreta. I ne bi čudilo ako odu u sedam utakmica. Takav je profil momčadi, iako kod Houstona tek trebamo vidjeti koliko će biti karakteran. Za njih bi ispadanje bilo ravno neuspjehu cijele sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider