Košarka
SPORTOVI
Košarka
Zna s 'divljima'

Veliki uspjeh hrvatskog trenera: Iznenadio cijelu Europu!

Hrvatski trener Velimir Perasović odveo je Baskoniju iz Vitorije na Final Four Eurolige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Suprotno očekivanjima, već nakon prve tri utakmice četvrtfinala Eurolige znaju se tri sudionika berlinskog Final Foura, a to su CSKA, Fenerbahçe i Laboral Kutxa (Baskonia), a nemala je vjerojatnost da će im se ondje pridružiti i Barcelona Ante Tomića koja protiv Lokomotiva vodi 2:1 i ima meč-loptu na svom terenu.

Favoriti za nastup u finalu su Fenerbahçe i CSKA i to bi mogao biti sudar učitelja (Obradović) i učenika (Itoudis) kojeg košarkaška Europa s nestrpljenjem iščekuje, no nešto će se o tome pitati i hrvatskog trenera na čelu Laborala Velimira Perasovića.

Naime, upravo će Peras biti polufinalni suparnik Obradoviću, a s obzirom na to da je njegova Baskonia u četvrtfinalu protutnjala preko po imenima jačeg Panathinaikosa, najtrofejnijem europskom klupskom treneru neće biti lako. Doduše, i da izgubi, Obradoviću se ne bi dogodilo što i srpskom izborniku Saši Đorđeviću koji je dobio otkaz nakon 0-3 u susretima s momčadi koju vodi bivši hrvatski izbornik.

Zna s “divljim” bekovima

U razgovorima prije sezone, pa čak i prije Top 16, rijetko se tko usudio predvidjeti da će Laboral dospjeti do turnira završne četvorice. A ta skepsa samo se pojačala nakon što je u prvoj utakmici četvrtfinala otpao atletični Mađar Hanga, važan kotačić za Perasovićev stil igre i udarni defenzivac.

Osim toga, hrvatski je stručnjak još u prvom dijelu sezone ostao bez Gruzijca Shengelije, a prije mjesec dana i bez trećeg startera Francuza Causera pa je Perasovićev domet time čudesniji. Ravan dometu s Valencijom kada je (2014.) osvojio Eurokup. A i tada je promovirao dva braniča (Van Rossom, Lafayette) dotad nepriznata za igračke klase, baš kao što je to učinio i sada sa dva američka “divljaka” (Darius Adams, Mark James) kojima je dao veliku slobodu, a ona mu se vratila s kamatama. A taj isti James morao je otići iz KK Zagreba jer je za trenera Jusupa bio neukrotiv, no čini se da Peras ima formulu i za takve:

„Naši kompetitivni bekovi bili su jako kritizirani, a sada će im cijena na tržištu jako skočiti. Svi oni koji su nas kritizirali morat će sada dobro razmisliti“, likovao je u Ateni Perasović.

A kamate mu je za svoj povratak na veliku scenu zacijelo dužan i grčki centar Bourousis kojeg se Real pošto poto htio riješiti pa mu je platio još i 600 tisuća eura samo da ode. A Peras ga je prihvatio i Bourousis ponovo igra kao igrač od milijun dolara.

Izjednačio se sa Skansijem

Ako nekome to dosad nije bilo jasno, sada zacijelo jest posve poznat razlog zašto ekscentrični vlasnik Baskonije Josean Querejeta nije dopustio svom treneru da ovo ljeto preuzme hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Shvatio je koliko dobrog trenera ima u svom dvorištu i ne želi ga ni sa kim dijeliti. Jer, odveo mu je na Final Four momčad koja po ulaganju nije u “top 4” španjolska kluba, ali niti u “top 10” u Euroligi.

Nažalost, taj isti Querejeta u jednoj se prilici olako odrekao tog istog Perasovića, i to baš kada mu je bila najpotrebnija ljudska podrška. Naime, kao trener ondašnje Tau Ceramice (2007.), kako se Baskonia tada zvala, Perasović je doživio srčani udar i završio u bolnici, a Querejeta je brže bolje požurio imenovati Božu Maljkovića za njegova nasljednika. Umjesto da se malo strpi i na neko vrijeme Perasov izostanak pokrije pomoćnim trenerom. Zbog svega toga Querejeta je kasnije očito imao grižnju savjesti pa je već nekoliko puta pokušavao vratiti Perasovića u klub i činio je to sve dok nije i uspio. I sada ga nikome ne da, pa ni Hrvatskoj.

Nakon što je to uspjelo Željku Pavličeviću, Petru Skansiju, Jasminu Repeši i Nevenu Spahiji, Perasović je peti hrvatski trener koji je izborio Final Four, ali uz Skansija tek drugi kojem je to pošlo za rukom drugi put.

„Prije 10 godina imao sam sjajne igrače (Scola, Prigioni..., nap. a.), no nijedna moja momčad nije imala ovakav borbeni duh.“
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider