Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Košarka
'Millerovo vrijeme'

Osam koševa, devet sekundi: Najomraženija osoba Madison Square Gardena

GOL.hr uoči početka NBA sezone donosi legendarne priče i detalje iz povijesti. Reggie Miller nesumnjivo je jedan od najvećih šutera koje je NBA liga ikad vidjela...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Slavni košarkaš Indiane u karijeri je imao nekoliko nezaboravnih momenata, od kojih svakako treba izdvojiti jedan od najboljih playoff nastupa u povijesti. Tijekom 90-ih na Istoku je vladalo veliko rivalstvo između Pacersa i Knicksa, a glavni protagonisti bili su Reggie Miller i Spike Lee. Njihova dobacivanja, ismijavanja i verbalni obračuni ušli su u anale, ali ni jedna od njihovih svađa nije mogla nadmašiti dramu koja se odvijala u petoj utakmici finala Istočne konferencije 1994. godine.

VIDEO Bez njih se ne može: Neočekivani junak legendarnih Bullsa

Dvojica velikana, zakletih suparnika i mrskih neprijatelja

Indiana je ušla u zadnju četvrtinu s 12 koševa zaostatka pred rasprodanim Madison Square Gardenom. Međutim, tada je stiglo 'Millerovo vrijeme'. Bila je to njegova četvrtina. Fanovi Knicksa na čelu sa Spikeom Leejom samo su mogli promatrati Reggijev šou. Pomoći nije bilo.

Brutalna izvedba jednog od najboljih šutera ikad (službeno drugi najbolji tricaš) donijela je Indiani preokret i konačnu pobjedu od 93-86. Miller nije zaboravio ni na svog 'prijatelja' i publiku u Gardenu, kojima je rukama signalizirao da im se momčad - davi.

U tom periodu Pacersi su razmontirali Knickse s 35-16, a Miller je okončao utakmicu s 39 poena. Od toga je čak 25 koševa zabio u zadnjoj dionici. Pritom je srušio i playoff rekord – zabivši pet trica u zadnjoj četvrtini. Upisao je i šest asistencija, a zanimljivo je da tog dana nije imao ni jednu izgubljenu loptu. Za njega nakon toga više ništa nije bilo isto. Liga je znala koliko je dobar šuter, ali tada je učvrstio svoje mjesto na pijedestalu velikana. Međutim, Indiana je poslije izgubila preostale dvije utakmice i New York je otišao u veliko finale.

No, tu nije bio kraj. Legendarni okršaji tek su slijedili, a Millerova prilika za 'osvetu' stigla je puno ranije nego se nadao. Nije prošlo ni godinu dana, a liga je ponovno svjedočila još jednom povijesnom nastupu. Nezapamćenom. Ovaj put ždrijeb je spojio Knickse i Pacerse u polufinalu Istoka. Mjesto 'zločina' ponovno je bio Garden, a 'ubojica Knicksa' čuveni Reggie. Tko od New Yorkovih navijača do tada nije mrzio Millera, nakon te utakmice sigurno jest.

Naime, Knicksi su 18,7 sekundi prije kraja vodili 105-99 i činilo se kako će povesti s 1-0 u seriji. Ali uslijedio je nevjerojatni preokret u režiji mršavog šutera Indiane. Magični Miller je u devet sekundi zabio osam poena! Prvo je stavio tricu. Potom ukrao loptu, napravio korak unatrag i opet pogodio šut za tri poena, da bi nakon promašenih slobodnih bacanja Starksa i Ewingovog 'tip-ina', uhvatio skok, iznudio prekršaj i zabio dva bacanja. Bilo je to dovoljno za pobjedu, a pokazalo se i presudnim u kasnijem razvoju cijele serije.

Pacersi su nakon toga otišli na 3-1, ali Ewing i društvo još nisu rekli zadnju riječ. Povratak u igru bio je sa stilom. Knicksi su prvo nadoknadili deset poena prednosti pet minuta prije kraja pete utakmice, a nakon toga devastirali Indianu na njezinom parketu.

Nakon dvije uzastopne godine ispadanja od New Yorka, Miller se opet morao suočiti sa sedmom utakmicom i svime što ona nosi. No, ovaj put imao je neočekivanu pomoć u Patricku Ewingu. Fenomenalan centar Knicksa bio je taj kojemu se smrknulo. Ewing je u zadnjoj sekundi promašio polaganje, a time i jednu od svojih većih šansi za osvajanje prstena.

O tom epskom okršaju ESPN je snimio i dokumentarac, jer toliko čudesnih i dramatičnih trenutaka vrijedilo je pomnije sagledati iz igračkog, trenerskog, navijačkog i medijskog kuta. Vrijedilo ih je oživjeti i prikazati koliko su uistinu bili jedinstveni. Sa svake strane po jedan španer, svaki 'doktor' na svojoj poziciji. Jedan sa srećom u očima, a drugi s tugom, no oboje veliki u svojim emocijama. Sigurno dvojica iz top deset koji nikad nisu otišli do kraja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider