Košarka
SPORTOVI
Košarka
mogu li uspjeti?

'Kralj' James ponovno u misiji: Sve osim Cavsa u finalu bilo bi ravno čudu

NBA liga stigla je do onog najzanimljivijeg dijela – playoffa. Po osam momčadi u svakoj konferenciji od subote će krenuti u lov na titulu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotu počinje najzanimljiviji i najiščekivaniji dio NBA sezone - doigravanje. Svih 16 momčadi kreće od nule, i svaka se nada da može osvojiti prsten. Kao i svake godine bit će iznenađenja, no u konačnici bi trebali gledati još jedno spektakularno finale. GOL.hr vam nakon pregleda Zapadne konferencije i prognoza prvog kruga predstavlja i Istočnu konferenciju.

Cleveland Cavaliers (1) - Detroit Pistons (8)

Najbolja momčad Istoka i prošlogodišnji finalist NBA lige, Cleveland, vjerojatno ima samo jednu želju uoči doigravanja - da svi ostanu zdravi. Podsjetimo, lani je Cleveland u prvom krugu doigravanja izgubio Kevina Lovea, a potom je u prvoj utakmici velikog finala protiv Golden Statea ostao bez Kyrieja Irvinga. Sve je tada palo na leđa LeBrona Jamesa koji je odveo svoju momčad do vodstva 2:1, no onda je ostao 'bez benzina'.

Cavsi nisu imali sezonu za pamćenje, ali su dokazali da im nitko na Istoku nije ravan, pa čak ni Toronto koji je u konačnici zaostao samo jednu utakmicu. Zanimljivo, od četiri ovosezonska međusobna ogleda Detroit je dobio tri, međutim, kao što je to opće poznato, utakmice u regularnom dijelu sezone ne znače ništa u usporedbi s doigravanjem.

Obje momčadi su praktični kompletne, jedino prvi 'play' Pistonsa Reggie Jackson ima manjih problema s ozljedom trbušnog zida. Prema prvim prognozama on bi trebao zaigrati u subotu.

Detroit nije šuterska momčad i svoje najveće nade polagat će u igri oko koša gdje bi najdominantniji trebao biti Andre Drummond. Centar Pistonsa u stanju je svaku utakmicu zabilježiti po 20 poena i isto toliko skokova, a dobro je poznato da je Cleveland najtanji upravo pod obručem.

No, minus ispod obruča Cavsi će nakdonaditi šutom izvana. Irving, J.R. Smith, Matthew Dellavedova, Channing Frye, Kevin Love pa i LeBron James. Sve su to igrači koji mogu u serijama zabijati trice ili dalekometne dvice. Detroit, koliko god bio snažan u obrani, neće imati odgovor na vrlo vjerojatno prvaka Istoka i ove godine.

Prognoza: 4-1 za Cleveland

Toronto Raptors (2) - Indiana Pacers (7)

Bekovski duo DeMar DeRozan i Kyle Lowry odradili su sjajno regularni dio sezone. No, to će brzo pasti u zaborav ukoliko Raptorsi ne ostave dublji trag i u doigravanju. Prvi suparnik je Indiana, momčad koja ima nekoliko kvalitetnih pojedinaca, ali za razliku od Raptorsa, nema kemiju.

Daleko je to od one Indiane koja je s Paulom Georgeom, Davidom Westom, Royjem Hibbertom prijetila Miami Heatu dok je još LeBron James igrao za sastav s Floride. George je i dalje ovdje, ali nema više odličnog centarskog para. Tu su sada solidni šuteri Monta Ellis i C.J. Miles, međutim na njih se čovjek ne može osloniti da će iz utakmice u utakmicu odigrati barem solidno. Često se puta događalo ove sezone da imaju katastrofalne šuterske večeri u kojima su Pacersi neočekivano gubili.

Četiri ogleda odigrali su ove dvije momčadi ove sezone i Raptorsi su dobili tri. Oba domaća i jedan gostujući. Treba očekivati dominantne Raptorse pred svojim navijačima, te neizvjesne utamice u Indiani. Treba napomenuti da obje momčadi igraju jako dobre obrane, pa je tako Toronto ima treću najbolju obranu lige, a Indiana osmu.

U konačnici bi Toronto bez većih problema trebao proći u polufinale konferencije s tri domaće pobjede i jednom gostujućom.

Prognoza: 4-2 za Toronto

Miami Heat (3) - Charlotte Hornets (6)

Iako je Miami osvojio treće mjesto Istoka na kraju regularnog dijela sezone, to mu u prvom krugu doigravanja ne garantira lakši posao. Charlotte je do kraja bio u kombinacijama i za treće mjesto, ali je u konačnici dohvatio tek šesto. No riječ je o vrlo zanimljivoj momčadi koja protiv Miamija u regularnom dijelu sezone ima omjer 2:2.

Sve utakmice završavale su unutar 10 poena razlike za jednu ili drugu momčad, a dvije su odlučene šutem u posljednjim sekundama utakmice. Miami je, predvođen Dwyaneom Wadeom, Joe Johnsonom i Goranom Dragičem, iskusnija momčad i osjetniji favorit za prolazak u polufinale konferencije. Treba isto tako naglasiti da postoji mogućnost da se na parket vrati Chris Bosh, vrlo važni igrač Heata koji se po drugi put bori s krvnim ugrušcima u plućima. Sam je potvrdio da je to iza njega, ali još uvijek čeka službeno dopuštenje liječnika.

I Heat i Hornetsi imaju ponajbolje obrane u ligi, pa se može očekivati velika borba u tom segmentu igre. Domaći parket u ovom dvoboju mogao bi imati veliku ulogu. Naime, Charlotte nakon Clevelanda i Toronta najbolje brani domaći parket od svih momčadi na Istoku. No zato je od svih momčadi u doigravanju upisao najmanje pobjeda u gostima (18) zajedno s Detroitom.

Problema s ozljedama nemaju nijedni ni drugi, osim spomenutog Bosha. Nicolas Batum je imao manjih problema sa zglobom stopala u posljednjim utakmicama regularnog dijela sezone, no prve vijesti uoči početka doigravanja govore da bi trebao biti spreman.

Prognoza: 4-3 Miami

Atlanta Hawks (4) - Boston Celtics (5)

Najneizvjesniji dvoboj očekujemo upravo u ogledu Atlante i Bostona. Hawksi su propustili dohvatiti treće mjesto Istoka posljednjeg dana, pa sada moraju igrati protiv najugodnijeg iznenađenja regularnog dijela sezone na Istoku - Celticsa.

Boston na svojim leđima nosi omaleni igrač velikog srca Isaiah Thomas, koji je regularni dio sezone završio na prosjeku od 22 poena, tri skoka, šest asistencija i jedne ukradene lopte. Celticse krasi timska košarka, a tim oko Thomasa čine Jae Crowder, Avery Bradley, Jared Sullinger, Evan Turner, Amir Johnson, Marcus Smart, Kelly Olynyk. Mladi trener Brad Stevens odlično je posložio momčad koja ima snage suprotstaviti se prošlosezonskoj najboljoj momčadi Istoka.

U odnosu na prošlu sezonu, Atlanta je ostala bez vrlo važnog obrambenog igrača DeMarrea Carrolla i to se ponekad itekako osjeti za vrijeme utakmice. Kao i Boston, Hawkse također krasi momčadska košarka koju je u mentalitet svojih momaka ugradio Mike Bundeholzer, bivši pomoćnik Gregga Popovicha (trener San Antonia).

I jedni i drugi su lišeni problema s ozljedama, jedino Atlantin Kent Bazemore ima manjih zdravstvenih problema, no trebao bi biti spreman za prvu utakmicu serije.

U četiri odigrane utakmice u regularnom dijelu sezone Atlanta je slavila u tri i to svaki put s najmanje osam poena razlike. Boston je dobio prvu utakmicu sezone, pred svojim navijačima, no od tog je trenutka upisao tri uvjerljiva poraza.

Puno će toga ovisiti o Thomasu u redovima Celticsa. Ukoliko on bude pravi, navijači Bostona imaju se pravo nadati polufinalu i potencijalnom dvoboju s gotovo sigurno Cleveland Cavaliersima.

Prognoza: 4-3 Boston

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider