Košarka
SPORTOVI
Košarka
ludilo kreće noćas!

Sve osim naslova bio bi pravi debakl za Golden State Warriorse!

Još je samo malo ostalo do početka nove sezone, a kao najveći favorit za naslov prvaka slovi super momčad Golden State Warriorsa...

Noćas kreće nova sezona NBA lige u kojoj će Cleveland Cavaliersi braniti naslov prvaka. Podsjetimo, u velikom finalu protiv Golden State Warriorsa Cavsi su okrenuli 1:3 zaostatak i u dramatičnoj sedmoj utakmici uzeli svoj prvi naslov prvaka. Warriorsi su bili veliki favoriti lani, a ove sezone bit će još i veći.

U tekstu u ponedjeljak predstavili smo najbolje momčadi Istočne konferencije NBA lige, a danas ćemo isto napraviti i s momčadima sa Zapada.

Golden State Warriorsi ljetos su napravili potez zbog kojeg su od jedne od najomiljenijih momčadi u NBA ligi postali jedna od najomraženijih. Ista stvar vrijedi i za Kevina Duranta koji je napustio Oklahomu City Thunder i prešao u redove velikog rivala kojeg je zajedno s Russellom Westbrookom imao u šaci u finalu Zapada. Thunder je vodio 3:1 no nije izdržao do kraja.

Dosta promjena dogodilo se u rosteru Warriorsa, ali osim dovođenja Duranta nijedna druga nije bila ni blizu toliko zvučna. Pristigli su David West, Zaza Pačulia i JaVale McGree, dok su istovremeno otišli Harrison Barnes, Festus Ezeli, Brandon Rush, Marreese Speights i Leandro Barbosa.

Možda će se osjetiti nedostatak te pomoći s klupe koju su Warriorsi imali u Ezeliju, Speightsu i Barbosu, ali s druge strane znajući da im prvu petorku čine Curry, Thompson, Durant, Green i "nebitno", Golden State bi svoje utakmice trebao riješavati u tri četvrtine. Warriosi su najveći favoriti za veliko finale, a tek onda slijedi ostatak društva koji će se tući za finale Zapada.

U to društvo kao najvećeg konkurenta vidimo San Antonio Spurse. Otišao je veliki Tim Duncan i mnogi smatraju da Spursi više neće biti ni blizu onoga što su bili s njime. No ne bi se složili. Umjesto njega stigao je Pau Gasol, a od ostalih igrača momčad su pojačali David Lee i Dewayne Dedmon. Teksas su napustili David West i Boban Marjanović.

Teško će se nositi s tempom koji će nametnuti Warriorsi, ali Spursi na klupi imaju sjajnog stratega Gregga Popovicha koji će sigurno pronaći načina kako da zaustavi ubojiti napad "ratnika". Ne treba zaboraviti da San Antonio u svojoj momčadi ima najboljeg obrambenog igrača lige Kawhija Leonarda, a najveće probleme Golden Stateu stvarat će visoka linija koju predvode Gasol i LaMarcus Aldridge.

Sve u svemu bit će to zanimljivi ogledi dvaju vrlo različitih stilova košarke.

Nesuđeni lanjski finalist Oklahoma City Thunder ostao je bez Kevina Duranta odnosno ostao je bez polovice momčadi! Russell Westbrook sada dobiva apsolutne ovlasti u momčadi, a njegov novi "jahač" u napadu bit će Victor Oladipo, za kojeg je Thunder dao Sergea Ibaku.

Oklahoma City je znatno oslabljen u odnosu na prošlu sezonu, no stil košarke pod Billyjem Donovanom ne bi se trebao mijenjati. Westbrook će, kako smo i rekli, imati apsolutne ovlasti u momčadi, ali će i nastojati uključiti svoje suigrače. Prije svega Oladipa, pa Stevena Adamsa, Enesa Kantera, Kylea Singlera...

Realno, krajnji doseg ove momčadi je polufinale konferencije. Svaka kvalitetnija momčad s dužom klupom ne bi trebala imati većih problema protiv Thundera kada dođe do doigravanja.

Od Los Angeles Clippersa već godinama očekujemo velike stvari, ali kada dođe do onog najbitnijeg, doigravanja, momčad Doca Riversa jednostavno nestane. Nije bilo značajnih promjena u rosteru. Stiglo je nekoliko iskusnih veterana, a nekoliko ih je otišlo.

Glavni igrači i nositelji momčadi i dalje će biti Chris Paul, J.J.Redick, Jamal Crawford, Blake Griffin i DeAndre Jordan. Momčad koja na papiru izgleda moćno, ali se često zna pogubiti u velikim utakmicama.

Portland Trail Blazersi pojačali su se solidnim Evanom Turnerom, pa bi sada uz Damiana Lillarda, C.J. McColluma, Masona Plumleeja i Al-Farouq Aminua trebao činiti vrlo dobru petorku.

Vrlo zanimljiva trebala bi biti mlada momčad Minnesote Timberwolvesa. Predvodit će je dvojica 21-godišnjaka Karl Anthony Towns i Andrew Wiggins, dok će im najveća pomoć biti 26-godišnji razigravač Ricky Rubio i njegov vršnjak Zach LaVine.

Prošle sezone Minnesota je bila daleko od doigravanja, no ove sezone trebala bi se boriti i za više od samo osmog mjesta na ljestvici.

Memphis Grizzlies je doveo Chandlera Parsonsa i Tonyja Wrotena, dok se odrekao Matta Barnesa. S oporavljenim igračima Grizzliesi bi bez većih problema trebali izboriti doigravanje. Petorka Mike Conley, Tony Allen, Chandler Parsons, Zach Randolph i Marc Gasol itetkako obećava. Samo je pitanje koliko će pomoći dobiti s klupe i koliko će ozljede zaobići ovu momčad.

Dallas Mavericksi izgledaju solidno na papiru, gledajući imena, ali nekako imamo osjećaj da će to biti momčad koja će se do zadnje utakmice boriti za doigravanje i na koncu, ukoliko ga izbori, ispasti u prvom krugu. Deron Williams, Wesley Matthews, Harrison Barnes, Dirk Nowitzki i Andrew Bogut vjerojatna je petorka za otvaranje sezone.

Najveća nepoznanica je Houston Rockets. Za početak na klupu je sjeo Mike D'Antoni, trener koji voli atraktivnu i brzu košarku. Stoga su u momčad pristigla dva sjajna šutera, Ryan Anderson i Eric Gordon, te dva sjajna veterana, Nene i Pablo Prigioni.

D'Antoni se odlučio riješiti igrača koji su posljednjih sezona podbacili i nisu se pokazali kao značajnima u rotaciji. Tu prije svega mislimo na Dwighta Howarda koji se nakon LA Lakersa nije snađao ni u Teksasu, a potom i na Josha Smitha, Jasona Terryja i Terrencea Jonesa.

Vjerujemo da će Houston biti solidan, da će izboriti doigravanja, a koliko zaista može daleko to ćemo tek trebati vidjeti. James Harden, Eric Gordon, Trevor Ariza, Ryan Anderson i Nene je petorka s kojom bi Rocketsi trebali otvoriti svoju novu kampanju.

Na Zapadu ćemo imati i dvojicu Hrvata, Dragana Bendera (Phoenix Suns) i Ivicu Zubca (LA Lakers). Njima bi prva sezona trebala biti takozvana sezona prilagodbe i teško je očekivati velike stvari.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider