Košarka
SPORTOVI
Košarka
Dvoboj koji su svi čekali

Jedan od najznačajnijih dana u NBA-u: Najbolja božićna utakmica ikad odigrana

Božićne utakmice u NBA-u tradicija su koja traje još od druge sezone lige 1947. godine, ali nije im uvijek pridodavana važnost kao danas.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U ranijim danima, Na Božić su obično igrali geografski rivali kako bi se smanjilo vrijeme putovanja da igrači mogu provesti više vremena sa svojim najmilijima. Prva takva utakmica odigrana je između New York Knicksa i Providence Steamrollersa u velebnom Madison Square Gardenu.

Steamrollersi su bili jedna od 11 originalnih NBA franšiza, koja je nestala nakon samo tri sezone, ali i ostala upamćena po tome što je jednu sezonu završila sa samo šest pobjeda, dok su Knicksi rekorderi po broju odigranih utakmica na jedan od najznačajnijih kršćanskih blagdana, odigrali su ih ukupno 50 (22-28).

Knicksi eksperti za božićni party

Knicksi su ranim 80-ima bili pravi eksperti za božićni party na terenu. Priređivali su šou tri sezone zaredom, a jedan od njih obilježio je čuveni nastup četverostrukog All-Star igrača Bernarda Kinga, koji je u porazu od Netsa 1984. stavio 60 koševa, najviše od svih u božićnim utakmicama i jedan od rijetkih koji je došao do 60 ili više poena na jednoj utakmici.

Idućih godina blagdane navijačima Knicksa uljepšavao je Patrick Ewing. Produkt iznimno uspješnog sveučilišta Georgetowna pomogao je svojoj momčadi 1985. da nadoknadi 25 razlike protiv Celticsa, a potom godinu poslije srušio Jordanove Bullse šutom u zadnjim sekundama. To su mu ujedno bile prve sezone u ligi u kojima je naznačio o kakvom se igraču radi.

Posljednjih godina 25. prosinac postao je jedan od najvažnijih datuma u NBA sezoni, a samim time i marketinški mamac, koji Amerikanci danas vrlo uspješno trasiraju. Prije na Božić nisu redovito igrale najbolje momčadi i igrači, kao što je slučaj u novije doba. I kao što posljednjih godina na Božić vrlo često gledamo revanš velikog finala. Amerikanci na taj dan pokazuju najbolje od najboljih.

Legendarni komentator i trener Portlanda Jack Ramsey znao je reći da je ''Božić idealan za provod s obitelji, ali i za pobjeđivanje utakmica'', postavivši rekord od 11 pobjeda, koji je kasnije sustigao jedino Phil Jackson. Božićne derbije posebno je volio i Kobe Bryant, koji je na taj dan odigrao više utakmica (16) nego na bilo koji drugi datum.

Nezaboravna utakmica Lakersa i Heata

Upravo jedna Bryantova utakmica i danas slovi kao najbolja ikad odigrana na Božić. Radi s o prvom okršaju Bryanta i Shaqa nakon njihovog razlaza u Lakersima. Nakon što su dominantno osvojili tri uzastopne titule pa godinu poslije izgubili od Detroita, Shaq je napustio ''grad anđela'' i smjestio se uz rajske plaže South Beacha, gdje mu je nedavno i umirovljen dres s brojem 32.

Lakersi i Miami su te 2004. godine u Staples Centru odigrali nezaboravnu utakmicu. Hype koji se stvorio oko utakmice već je sam po sebi nudio pravu zabavu, a kad se na to još nadovezala drama koja je otišla u produžetak, gledatelji bolje nisu mogli ni poželjeti. Ni Spielberg se ne bi posramio takvog scenarija.

O'Neal je pred kraj četvrte četvrtine morao napustiti igru zbog šestog prekršaja pa su konce u ruke preuzeli mladi Dwyane Wade i Eddie Jones te pomogli Miamiju da dođe do pobjede u produžetku 104-102. Posebno je briljirao Wade, koji je zabio 29 koševa i upisao deset asistencija.

S druge strane, Bryant je isporučio svoju porciju zaustavivši se na 42 koša, ali ni jedan od toga nije ubacio u produžetku, promašivši sva tri šuta od kojih i završni za pobjedu.

''Znao sam da mu neće ući taj šut. To se zove O'Nealova sudbina'', komentirao je poslije Shaq, koji je zakucao za izjednačenje u regularnom dijelu prije nego je izbačen zbog prekršaja. Bila mu je to prva pobjeda nad bivšim suigračem s kojim je dijelio svlačionicu osam godina, a s kojim se nije baš najbolje slagao zadnjih godina u Lakersima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider