Košarka
SPORTOVI
Košarka
teško za povjerovat

Brojke za povijest: Monstruozni Žorić i katastrofa moćne Barce!

Luka Žorić, Manresa i Barcelona obilježili su prvi košarkaški vikend u španjolskom košarkaškom prvenstvu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Minulog vikenda odigrano je prvo kolo španjolske košarkaške Endesa lige koje je obilježio fenomenalni nastup hrvatskog igrača Luke Žorića, ali i katastrofalna tricaška večer Manrese odnosno Barcelone.

Prije pet godina Žorić je po prvi put u svojoj karijeri, u dresu Unicaje, bio proglašen najboljim igračem susreta u Endesa ligi. Isto je ponovio u subotu kada je predvodio svoj Betis do gostujuće 95:82 pobjede kod Estudiantesa. Hrvatski centar upisao je 22 poena, 11 skokova, asistenciju i blokadu u 28 minuta igre, što mu je donijelo valorizaciju 30! Bila je to najveća valorizacija od svih igrača u 1. kolu.

Žorić je prošle sezone igrao za Cedevitu, a onda je ljetos potpisao ugovor s klubom iz Seville.

Druga utakmica koja je obilježila vikend u španjolskoj košarci bila je ona između Manrese i jednog od favorita za naslov prvaka Barcelone. Katalonci su slavili s 56:50, no kombinirani šut za tri poena obiju momčadi ući će u povijest!

Katastrofa za pamćenje

Manresa (23) i Barcelona (24) zajedno su ispalili 47 pokušaja za tri poena, a pogodili su samo po jedan! Prva trica ušla je nakon nevjerojatna 34 promašaja i to u posljednjoj četvrtini. Koliko je to bila loša šuterska utakmica govori podatak da je rezultat nakon prvih 10 minuta bio 5:9!

Španjolski analitičari ne pamte ovako mizerne brojke u šutu za tri poena, pogotovo iz razloga jer se moderna košarka bazira na ubačaju za tri poena. Trebalo bi zagrebati u povijesne knjige i pronaći je li se ikada dogodilo da na jednoj utakmici najviše razine, a španjolska liga slovi kao najjača nakon NBA lige, momčadi kombinirano šutiraju za tri poena 2/47!

Pronašli smo statistiku iz NBA lige koja kaže da je Denver Nuggets u utakmici protiv Portlanda 2012. godine šutirao za tri poena 0/22 te upisao poraz 101:93. Iste je godine Portland imao 0/20 pokušaja za tri poena i uspio je, kao i Barcelona, slaviti protiv Toronta (92:74).

Svatko ima pravo na loš i slabiji dan, ali ovdje govorimo o momčadskom sportu i utakmici u kojoj je čak 16 igrača pokušalo pogoditi za tri poena, a samo su dvojica uspjela pogoditi po jednom! Zaista podatak koji se rijetko ili možda čak nikada nije dogodio ako, ponavljamo, govorimo o kombiniranom šutu obiju momčadi na najvišoj košarkaškoj razini.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider