Košarka
SPORTOVI
Košarka
Phila opet zrači optimizmom

Čekalo ga se dvije godine, a onda je pokazao zašto nije bilo toliko uzbuđenja od Iversona

Navijači Philadelphije 76ers nakon dugo vremena imaju razloga za uzbuđenje uoči nove sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ni jedna NBA momčad posljednjih godina nije imala toliko ozlijeđenih rookieja od Philadelphije, a na sve to nadovezala se i ozljeda ovogodišnjeg prvog izbora drafta Bena Simmonsa. No, razlog za optimizam navijači Sixersa pronašli su u dvojicu na koji su čekali dvije godine. U Joelu Embiidu i našem Dariju Šariću.

I dok je Šarić bio odsutan zbog želje da još ostane u Europi, Embiid dvije godine uopće nije igrao košarku zbog ozbiljnih problema s ozljedom stopala. Ali prije toga bio je predodređen za velike stvari. Uoči drafta 2014. godine uspoređivalo ga se s jednim od najvećih centara svih vremena Hakeemom Olajuwonom. Oboje je zajedničko što su rođeni u Africi, a Embiid je posebno modelirao svoju igru prema njemu.

Kad je riječ o visokim igračima koji znaju šutirati, Olajuwon je među najboljima koji su ikad trčali NBA parketima. Imao je odličnu post i 'mid-range' igru te poteze o kojima su mnogi mogli samo sanjati, a to je ono čemu Embiid teži. Baš poput svog idola, htio bi imati baš – sve. Osobito ga je fascinirao patentirani Dream Shake, kojim je Olajuwon izluđivao protivnike.

Od odbojke do frakture kosti u stopalu

Prije nego što se počeo baviti košarkom, s 11 godina krenuo je na odbojku. Čak je i planirao profesionalno igrati odbojku u Europi, ali onda ga je na jednom košarkaškom kampu u dobi od 15 godina otkrio kolega iz rodnog grada Yaounde u Kamerunu Luc Mbah a Moute. I tako je sve krenulo. On mu je bio prvi mentor sve dok sa 16 godina nije preselio u SAD.

Na koledžu Kansas proveo je samo jednu godinu i trebao je postati prvi Kamerunac u povijesti koji će biti izabran kao prvi izbor drafta. I lako moguće da bi se to dogodilo da šest dana prije toga nije doživio frakturu kosti u desnom stopalu što ga je udaljilo od košarke na puno dulje nego je itko mogao pretpostaviti. Sixersi su ga na kraju izabrali kao treći pick, nadajući se kako će za godinu dana imati potencijalnu zvijezdu u usponu. Ali onda je uslijedila nova operacija na istoj nozi i novih godinu dana sumnje.

No, onaj tko čeka, taj na kraju bude i nagrađen. Sudeći po onom što je prezentirao u dosadašnjem dijelu predsezone, mogao bi biti istinsko pojačanje. Samo da ostane zdrav. Unatoč limitiranoj minutaži, ekspresno je pokazao zašto su se mnogi odmah zaljubili u njegovu igru. A pohvale ne prestaju stizati sa svih strana.

''Mislim da će on biti naša centralna figura i napadački i obrambeno. Čim ga zapazite na terenu, vidite da ima to u sebi'', rekao je nakon zadnje utakmice trener Brett Brown te ga usporedio s legendarnim Timom Duncanom. Da, u ovom trenutku vodi se rasprava hoće li prije biti novi Duncan ili Olajuwon, a sama usporedba s njima oslikava o kakvom se talentu radi.

'The Proces'

Embiid je u posljednjoj utakmici protiv Washingtona postigao 11 poena i uhvatio 12 skokova za samo 14 minuta na parketu. Amerikanci detaljni i analitični kakvi jesu, brzo su izračunali kako bi mu izgledala statistika da provodi 36 minuta u igri i došli do brojki od 25,9 poena, 11,5 skokova i 3,6 blokade po utakmici. Zvuči ludo, ali i njegov upečatljiv povratak i instant utjecaj dokaz su da se može.

Potencijal koji posjeduje je ogroman. Iako je nemoguće znati, čak i da ostane zdrav, hoće li ikad dostići razinu velikana s kojima se uspoređuje. Sa samo 22 godine fizički je među dominantnijim centrima lige, a stilom igre šiša mnoge koji su unutra već godinama. Baš poput plesa kojim je plijenio njegov idol, kad vidite tako nešto, teško je ne zanositi se.

Od nedavno je zatražio da ga se predstavlja kao Joela 'The Proces' Embiida, riječju koja je označila vladavinu bivšeg GM-a Sixersa Sama Hinkiea koji je znao tvrditi 'vjerujte procesu'. Iako osporavanog Hinkiea više nema u gradu Rockyja Balboe, Embiid potvrđuje da njegov proces nije nestao. Štoviše, u godinama koje dolaze Philadelphia bi lako mogla stasati u sjajnu momčad, najbolju još od Iversona, a daroviti Kamerunac postati jedan od najboljih centara svoje generacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider