Košarka
SPORTOVI
Košarka
Izgradio je svoj stil i potpis

Najveći nakon Jordana: Nikad više neće biti novog Kobea Bryanta

20-godišnja karijera jednog od najvećih natjecatelja u sportu uopće došla je blizu svog završetka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena konačno je prelomio. Donio je odluku koja sigurno nije bila laka, ali je razumna i logična. Srce i glava su htjeli, ali njegovo tijelo je reklo – dosta. Ozljede koje su ga zadesile zadnjih 30 mjeseci nisu mogle ne ostaviti traga. Pa čak ni na Kobeu Bryantu.

Odlazi jedan od najvećih ikad: 'Draga košarko, spreman sam te pustiti'

Velikan Lakersa otići će u povijest kao ikona i još uvijek najbolji koji je igrao nakon Jordana. Svaka čast LeBronu Jamesu, ali Bryantova karijera je puno više od posljednje dvije ili tri sezone u kojima smo ga imali priliku rijetko gledati. A i kad jesmo, bio je daleko od onog pravog. Kao u posljednjim utakmicama, gdje se najbolje vidjelo kako umirovljenje kuca na vrata.

Najpopularniji nakon Jordana

Bryant nije i neće ostati upamćen po svom završetku, nego veličini i natjecateljskom duhu koji ga je krasio tijekom svih 20 godina. Uostalom, nakon Jordana nije bilo efikasnijeg i hladnokrvnijeg strijelca od njega. Odnosno najbližeg njemu. Mogli ste ga mrziti ili voljeti, nije bilo sredine, ali niste ga mogli ne respektirati. Ne cijeniti ono što je radio svake večeri i na koji način je popularizirao košarku.

Od kada je kao 17-godišnjak pristupio u ligu, bio je jedan od 'tih'. Klinac zaluđen košarkaškom loptom koji je odlučio rušiti rekorde i pokazati svijetu da može biti najveći. Stigao je na vrhuncu Jordanove dominacije i dostojanstveno ga zamijenio na pijedestalu najboljeg i najpopularnijeg igrača svoga vremena. I zato više nikad neće biti novog Kobea Bryanta. Kao i Jordana.

Bio je najznačajniji NBA igrač od 2000. do 2009. godine. Sve dok tu palicu nije predao Jamesu. Mnogim današnjim zvijezdama, ali i onima koje tek dolaze, bio je i bit će idol. Bio je njihov Jordan. Gledajući ga kako isporučuje svake večeri, nemali broj njih vježbao je te iste pokrete u svom dvorištu ili na igralištu s prijateljima. To je Bryantov učinak. Nerijetko omražen među igračima, čak i suigračima, ali s druge strane jednako poštovan i hvaljen.

Košarka je za njega bila sve

Nije volio gubiti. Koji velikan uostalom jest. Do statusa pobjednika ni ne može se drugim putem. Ne postoji zaobilaznica kojom ćete doći do trona. Samo rad i žrtva. I agresivnost. Nešto što je prvo naučio od 'Njegovog veličanstva'. Biti agresivan tijekom svake utakmice i to ponavljati beskonačno puno puta. Iz prve nije to smatrao korisnim savjetom, ali ubrzo je shvatio kakav je to izazov. I što on sa sobom donosi.

Igra je za njega bila sve. Ljubav prema košarci od koje se i oprostio pjesmom teško da će ikad nestati. Tko zna, možda ga jednog dana ugledamo u trenerskoj ulozi. Ne sumnjamo da bi bio dobar. Štoviše, izvrstan. I danas dijeli savjete mlađima, ali i već jako popularnim igračima. Utjecaj i znanje koje ima je nemjerljivo. Ipak je sazrio pod Philom Jacksonom.

Pamtit će ga zauvijek

Peterostruki NBA prvak i najbolji strijelac Lakersa u povijesti obogatio je košarkašku igru na način na koji su to radili samo iznimni igrači. Neviđenom željom za pobjedom i konstantnim dokazivanjem protiv najboljih obrambenih igrača. Od tuda i toliki respekt. Zadržao se na vrhu ne upavši u Jordanovu sjenu, nego izgradivši svoj stil i svoj potpis. A gotovo jednako neustrašiv.

Može se raspravljati tko je bio veći ili dominantniji od njega, ali ne može mu se oduzeti veličina koja ga je uvrstila u legendu. A legende se ne zaboravlja. I kad će za 10-15 godina na scenu stupiti neki novi klinci, ime Kobea Bryanta i dalje će stajati urezano u sjećanje svih onih koji su ga gledali, voljeli i navijali za njega. I tako zauvijek. Slava može proći, no utjecaj koji je ostavio iza sebe ne može. Priuštio nam je da za vrijeme svog života gledamo i uživamo u jedinstvenim potezima, Crnoj Mambi čiji će nam napadi itekako nedostajati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider