Košarka
SPORTOVI
Košarka
Nevjerojatna energija

Ismijavali su ga i vrijeđali na društvenim mrežama, no sada je junak

Cleveland Cavaliersi su u noći s nedjelje na ponedjeljak poravnali rezultat na 1:1 u velikom NBA finalu protiv favoriziranih Golden State Warriorsa...

Cleveland je do breaka stigao u Oracle Areni u Oaklandu, dvorani u kojoj su samo tri momčadi slavile ove sezone! No ono što najviše iznenađuje je činjenica da su Cavsi do tog breaka došli bez 2/3 svog velikog trojca LeBron James, Kevin Love, Kyrie Irving. Podsjetimo, Love je izgubljen do kraja sezone još iz prve serije protiv Bostona, dok je Irving zaradio tešku ozljedu koljena u produžetku prve utakmice protiv Warriosa. Stoga je sav teret pao na leđa 'Kralja Jamesa'.

Nitko nije vjerovao da Cleveland može više biti konkurentan, a kamoli napraviti break u gostima. Čuli su se komentari poput: "Noćas će biti 25 razlike za Warriorse", međutim na krilima Jamesovog 'triple-doublea' i sjajne izvedbe košarkaša 'iz sjene' Cavsi su napravili čudo i slavili 95:93.

James je upisao 39 poena (11-35 iz igre, 14-18 s crte slobodnog bacanja), 16 skokova i 11 asistencija, no utakmice života odigrali su Timofej Mozgov i Matthew Dellavedova. Potonji je zapravo bio ključ, no recimo da je ruski centar Mozgov upisao 17 poena i 11 skokova za svega 29 i pol minuta na parketu.

Dellavedova je nakon ozljede Irvinga morao biti bačen u vatru od prve minute i što je 'najgore' trebao je čuvati aktualnog MVP-ja lige Stepha Curryja. Mnogi su govorili da je to moguće samo u bajkama (možda), no Dellavedova je bio spreman za najveće izazove.

Iako je na trenutke ispadao iz ravnoteže i Curry je imao veliki broj otvorenih šuteva, Dellavedovina agresivnost onemogućavala je MVP-ju NBA lige da se ugodno osjeća na parketu. Australac je non-stop 'dahtao' za vratom sjajnom razigravaču Warriorsa kada god bi se obojica našla na parketu. Zahvaljujući Dellavedovinoj agresivnosti Curry je natjeran na šest izgubljenih lopti, 5-23 šut iz igre, te nekoliko divljih pokušaja ubačaja. Jedan je upućen u samoj završnici produžetka, kada je šutirao za prednost od pola koša, no Australac ga je sjajno zatvorio i Stephova lopta završila je kao 'airball' (nije dirala obruč ni tablu).

Ključna stvar koju je Dellavedova napravio bio je skok u napadu, koji se dogodio samo nekoliko trenutaka ranije, u situaciji kada je Golden State vodio 93:92. Nakon promašene trice iz kuta od nikuda se stvorio omaleni Australac, uhvatio skok između najviših igrača Golden Statea na parketu u tom trenutku, te iznudio slobodna bacanja. Oba je mirno stavio, a potom odradio spomenutu obranu na Curryju, nakon čega je James uhvatio skok i s jednim bacanjem postavio konačan rezultat.

Dellavedova je otkriće doigravanja, kojeg su u serijama protiv Chicaga i Atlante okarakterizirali kao prljavog igrača. Međutim, da li je tome uistinu tako? U nastavku slijede tri 'incidenta' zbog kojih je prozivan, no osim hvatanja noge Taja Gibsona ništa zlonamjerno nije napravio. Čovjek jednostavno igra čvrstu košarku i bori se za svaku loptu, svaki skok. Okarakterizirati ga kao prljavog je ipak malo pretjerano. Zapravo, uvjerite se sami...

Recimo i ovo... Pomoćnik trenera Cleveland Cavaliersa Davida Blatta je umirovljeni NBA košarkaš Tyronn Lue, koji je najblistaviji period u svojoj karijeri doživio u dresu LA Lakersa početkom 2000-ih godina. Lue je 2001. godine s Lakersima igrao veliko finale protiv Philadelphije 76ersa, te je njegov glavni zadatak bio zadržati također MVP-ja te sezone Allena Iversona. Lue je bio brz na nogama, brz s rukama, vrlo agresivan... U vremenu koje je provodio na parketu zakočio je Iversona i postao vrlo popularan kao obrambeni igrač. Vjerojatno je udijelio i pokoji dobar savjet Dellavedovi uoči prvog 'pravog' okršaja protiv Currya, no trebat će, ako Cleveland želi osvojiti naslov, odraditi još barem tri takve utakmice.

Prisjetimo se i početka sezone. Dellavedova je vjerojatno proživljavao najteže trenutke svoje karijere. Smijali su mu se i vrijeđali ga putem društvenih mreža. Govorili da je najgori igrač ikada i da patuljci ne bi trebali igrati košarku. To je trajalo do prije otprilike 20 dana kada je Dellavedova odigrao veliku ulogu u pobjedi kod Chicaga kojim se Cleveland plasirao u finale Istoka. Australac je u tri od četiri utakmice protiv Atlanta Hawksa bio dvocifren po broju poena, a sada je još jednom potvrdio da mu je trener David Blatt s pravom vjerovao, te da je James znao što govori kada je rekao da je to ponajbolji branič lige, zajedno uz bok Tonyju Allenu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider