Košarka
SPORTOVI
Košarka
komentar vida horvata

Hrvatska skinula veliki teret s leđa, bolan pad Bogdanovića pokvario savršeno otvaranje

Kao što smo i očekivali, utakmica Hrvatske i Slovenije bila je rovovska bitka u kojoj su naši košarkaši ipak smogli snage i zasluženo slavili...

Nema boljeg od otvoriti prvenstvo pobjedom. I to protiv napaljene i dobro posložene momčadi. No, počelo se dosta nervozno, bacilo nekoliko lopti u bunar i dopustilo Slovencima da nametnu svoju igru. Tomić je brzo ušao u probleme s prekršajima, dok je Bogdanović bio samozatajan u napadu. Zdovc je već u prvoj četvrtini izrotirao deset igrača i agresivnom igrom stvorio dosta problema Hrvatskoj. Naši su se tek ulaskom Simona malo dobili u napadu.

FOTO Težak pad Bojana Bogdanovića: 'Ide na pretrage, povraćalo mu se'

HRVATSKA slavila na otvaranju EuroBasketa: Slovenija pala u krcatoj Areni!

Perasović zadovoljan: 'Ovakve će biti sve utakmice'

Slovenija je imala brži protok lopte i nerijetko nalazila slobodne igrače koji su bolje dolazili u poziciju za šut. Probleme su stvarali vanjski igrači pa je bilo ispadanja u obrani. Srećom, rezultatski zaostatak nije bio prevelik pa se s nekoliko konkretnih akcija sve brzo popravilo. Napadačka kvaliteta hrvatske reprezentacije potom je sve više dolazila do izražaja, a prednjačio je sjajno raspoloženi Kruno Simon.

Šarić i Hezonja s nekoliko su poteza digli dvoranu na noge, a vjetar u leđa dobili su nakon što je konce u ruke preuzeo Luka Žorić. Vrlo pouzdanom i sigurnom igrom odlično je nadomjestio Tomića. On i Simon do kraja su utakmice bili naši najbolji pojedinci. Perasović je dobro reagirao startavši s njima i u nastavku. Kad je Hrvatska preokrenula rezultat, kontrolom skoka nije dopustila da se gosti približe. Iako oni ni na momente nisu odustajali.

Eurobasket 2015

Jedina loša vijest u cijeloj priči je težak i bolan pad Bogdanovića tijekom treće četvrtine. Kasnije se pokušao vratiti u igru, ali liječnici mu nisu dopustili da riskira. Pet puta je tražio Perasovića da uđe u igru, ali s razlogom je ostao na klupi. U ovom trenutku će biti najvažnije da s njim bude sve u redu i da zdrav dočeka novi okršaj koji već kuca na vrata. Ako ne protiv Grčke, barem u nastavku turnira.

Podignuvši intenzitet obrane Hrvatska je lakše parirala jednako borbenim Slovencima, a najviše je profitirala kad su na terenu bili Simon i Hezonja na vanjskim pozicijama te Šarić i Žorić pod košem. Nedostajalo je više razigravanja od playmakera, ali to su sve stvari koje se daju popraviti. Bitno je da su naši igrači pokazali karakter u utakmici u kojoj se vidjelo da postojao pritisak. I da imaju klupu koja je spremna reagirati kad ne ide nekoga od startera, kao što je i bio slučaj.

Hrvatska je utakmicu privela kraju da Bogdanović nije zaigrao ni minute u zadnjoj četvrtini, dok Peras Tomasa uopće nije ni koristio. I to je ono što daje optimizam. Dečki su pokazali zajedništvo i opravdali ulogu favorita, a daleko od toga da su bili kompletni. Nisu podlegli slovenskom entuzijazmu i pokazali su kako imaju mnogo municije.

Ova pobjeda definitivno je bila nužna. Vidjelo se na licima igrača koliko im to znači. Međutim, prvenstvo je tek počelo, a ritam utakmica je brutalan. Bit će važno dobro raspodijeliti snagu i ostati zdrav. Treba proanalizirati gdje smo imali problema sa Slovencima i to probati popraviti uoči Grčke koja je kudikamo kvalitetnija momčad. Ponajbolja na Eurobasketu. Ali i Hrvatska će tu imati štošta za reći.

Eurobasket 2015

 

Jeste li zadovoljni pobjedom i igrom košarkaša protiv Slovenije?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider