Košarka
SPORTOVI
Košarka
Spektakl u Areni

FOTO Hrvatska pregazila Litvu na krilima Bogdanovića i Šarića

Hrvatska je u zagrebačkoj Areni pobijedila Litvu 94:80 u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Svjetskog košarkaškog prvenstva u Španjolskoj…

U posljednjem pripremnom susretu hrvatska košarkaška reprezentacija je u lijepom dekoru dobro ispunjene zagrebačke Arene pobijedila Litvu 94-80 i na najbolji mogući način najavila nastup na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Osim što je ova utakmica trebala pokazati snagu hrvatske reprezentacije uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo, imala je i slavljeničku notu. Tako je uoči dvoboja Bojan Bogdanović dobio nagradu za najboljeg hrvatskog košarkaša za prošlu godinu u izboru Večernjeg lista, a kapetanu Roku Ukiću je između prve i druge četvrtine darovan dres s potpisima svih reprezentativaca i brojem 164, koji simbolizira rekordan broj utakmica što ih je 29-godišnji Ukić odigrao za nacionalnu vrstu.

"Hvala svima koji su glasovali za mene i svima koji su nas došli podržati na posljednjoj utakmici uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo. Vratit ćemo se s boljim plasmanom nego s Europskog prvenstva u Sloveniji", poručio je na oduševljenje navijača Bogdanović, aludirajući da će se Hrvatska u Španjolskoj naći na pobjedničkom postolju.

Na sličnom je tragu bio i Roko Ukić.

"Nadam se da ću ovo potkrijepiti i nekom medaljom pa će to sve skupa imati više smisla," dodao je Roko.

A smisla je u igri hrvatske reprezentacije bilo jako puno. Početna petorka u kojoj su bili Lafayette, Simon, Bogdanović, Šarić i Tomić odlično je ispunjavala obrambene zadatke, onaj obavezni dio na kojem toliko inzistira izbornik Jasmin Repeša, tako da je već nakon tri minute na semaforu svjetlilo 10-3 za Hrvatsku, uz šest koševa Šarića. Uslijedila je serija Bojana Bogdanovića, koji je s dva zakucavanja u kontranapadima i tricom u 7. minuti odveo Hrvatsku na +16 (21-5).

Bilo je jasno da u ovakvom ritmu Hrvatska neće moći igrati svih 40 minuta, a i Litva je morala pokazati nešto više nego u prvoj četvrtini. Kad se razigrao Jonas Valančiunas, postigao devet poena u drugoj četvrtini i počeo razgrtati hrvatsku unutarnju liniju, Litva je smanjila zaostatak te je do kraja prvog poluvremena smanjila minus na ispod deset poena (47-38). U drugoj četvrtini Litva je ubacila 26 koševa, a njihov prvi centar devet.

Litva je bolje otvorila i početak drugog poluvremena. Gosti su se u 24. minuti približili na samo četiri koša zaostatka (52-48), ali onda je proradila hrvatska dalekometa paljba u kojoj je glavnu riječ imao Bojan Bogdanović. Od osam trica Bogdanović je postigao četiri (14 poena u trećoj četvrtini), a još po dvije dodali su Šarić i Simon, pa je Hrvatska u 29. minuti stigla do najuvjerljivijih +19 (75-56).

Gosti su se još jednom pokušali vratiti u posljednjoj dionici, stigli i na sedam koševa zaostatka u 36. minuti (81-74), ali nisu uspjeli ugroziti pobjedu Hrvatske. Od Repešinih izabranika priliku nije dobio samo Lukša Andrić. Kad je pobjednik bio odlučen, Arenu je s dva zakucavanja za konačnih 94-80 na noge digao najmlađi hrvatski reprezentativac Mario Hezonja.

Hrvatske strijelce je sa 24 koša predvodio Bojan Bogdanović, Dario Šarić je ubacio 16 uz četiri asistencije, a posebno je inspiriran bio Kruno Simon koji je ubacio 12 poena, te bio najbolji hrvatski asistent (7) i skakač (5) na utakmici. Goste su predvodili Mačiulis sa 20 koševa i Valančiunas sa 16.

Litva je u Zagrebu odigrala 14. pripremnu utakmicu i doživjela tek drugi poraz. No, daleko veći gubitak za momčad Jonasa Kazlauskasa mogla bi biti ozljeda kapetana Mantasa Kalnietisa koji je već u 2. minuti, nakon sudara s Antom Tomićem, morao napustiti parket. Otišao je s podvezanom desnom rukom, a po prvim, crnim prognozama, čini se da se radi o frakturi ključne kosti. Bude li ta dijagnoza potvrđena, Litva će bez svog prvog razigravača na Svjetsko prvenstvo.

HRVATSKA – LITVA 94-80 (25-12, 22-26, 28-23, 19-19)

Arena Zagreb. Gledatelja: 8.500. Suci: Dubravko Muhvić, Alfred Jovović i Tomislav Hordov (svi Hrvatska).

HRVATSKA: Tomić 7, Andrić, Lafayette -, Bogdanović 24, Šarić 16, Rudež 10, Ukić 2, Simon 12, Markota 4, Hezonja 4, Žorić 12, Babić 3.

LITVA: Pocius 2, Kalnietis -, D. Lavrinovič 15, Mačiulis 20, Seibutis -, K. Lavrinovič -, Jankunas 2, Valančiunas 16, Kuzminskas 2, Motiejunas 6, Vasiliaskuas 15, Jasaitis 2.

(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider