Košarka
SPORTOVI
Košarka
Mundobasket 2014.

Hrvatska na svjetskim prvenstvima: Bronca u Kanadi najveći uspjeh!

Hrvatski košarkaši u Španjolskoj će po treći puta od samostalnosti nastupiti na Svjetskom prvenstvu, nakon Kanade 1994. i Turske 2010.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na prvom nastupu na SP Hrvatska je osvojila brončanu medalju sa sedam pobjeda i jednim porazom. Nakon šest pobjeda u natjecanju po skupinama (Kuba, Južna Koreja, Australija u prvom te Kina, Kanada i Grčka u drugom krugu), u polufinalu je Hrvatsku zaustavila Rusija koja je u neizvjesnoj završnici bila uspješnija sa 66-64. U dvoboju za treće mjesto Hrvatska je uvjerljivo nadigrala Grčku sa 78-60. Dino Rađa je sa 22,3 koša po utakmici bio drugi strijelac prvenstva, dok je Stojko Vranković sa 9,3 skokova bio najbolji skakač.

Kompletan raspored Svjetskog prvenstva u košarci

Uslijedilo je 16 godina pauze, u kojima je Hrvatska zbog neuspješnih nastupa na Europskim prvenstvima propustila SP 1998. u Grčkoj, 2002. u SAD-u, te 2006. u Japanu, da bi zahvaljujući šestom mjestu na Eurobasketu 2009. u Poljskoj uspjela izboriti odlazak u Tursku 2010.

Neuvjerljivim igrama u skupini u kojoj je ostvarila tek dvije pobjede (Iran i Tunis), te tri poraza (SAD, Slovenija i Brazil), Hrvatska se u osminu finala plasirala kao četvrta iz skupine te je za protivnika dobila Srbiju, koja je bila prva u svojoj skupini. U utakmici nakon koje nije bilo popravnog Hrvatska je bila blizu pobjede, ali je na kraju presudio prekršaj Davora Kusa na Aleksandru Rašiću sekundu prije kraja kod rezultata 72-72. Rašić je pogodio prvo slobodno bacanje za 73-72, a zatim namjerno promašio drugo kako bi isteklo vrijeme, a da Hrvatska niti ne dobije priliku za eventualni preokret.

Svoj treći nastup na SP Hrvatska je izborila četvrtim mjestom na prošlogodišnjem Eurobasketu u Sloveniji, gdje su hrvatski košarkaši prvi put nakon čak 18 godina uspjeli pobijediti u četvrtfinalu.

DOSADAŠNJI NASTUPI HRVATSKE NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA

Kanada 1994: brončana medalja (sastav: Josip Vranković, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Vladan Alanović, Ivica Žurić, Davor Pejčinović, Stojko Vranković, Danko Cvjetičanin, Miro Jurić, Dino Rađa, Veljko Mršić)

Turska 2010: 14. mjesto - osmina finala (sastav: Roko-Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Bojan Bogdanović, Rok Stipčević, Marko Tomas, Zoran Planinić, Ante Tomić, Krešimir Lončar, Marko Banić, Luka Žorić, Lukša Andrić)

(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider