Košarka
SPORTOVI
Košarka
Je li to fer?

HKS odlučio: Cedevitu izbacuje iz prvenstva i kupa!

Održana je 14. sjednica Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na sjednici svog Upravnog odbora Hrvatski košarkaški savez donio je odluku o pokretanju postupka za isključenje Cedevite iz sustava HKS-a.

Odluka je donešena jednoglasno, sukladno naputku Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) jer se Cedevita prijavila za igranje u Eurocupu u sezoni 2016./2017.

FIBA od Cedevite očekuje da se kao hrvatski prvak prijavi u novoosnovanu FIBA-inu Ligu prvaka što oni ne žele već su, kad već ne mogu igrati u najjačem natjecanju (Euroliga) odlučili se za Eurocup koji je pod ingerencijom ULEB-a, organizacije koja već godinama vodi glavni riječ u europskoj klupskoj košarci.

Kako bi pokušala natjerati klubove da se predomisle, FIBA je intervenirala kroz prijetnje nacionalnim savezima da će suspendirati sve reprezentacije i klubove iz svojih natjecanja što bi automatsko značilo diskvalifikaciju seniorske reprezentacije s kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre.

HKS ih je bespogovorno poslušao, ali pitanje je koliko je sve to fer prema jednom od najuspješnijih sportskih kolektiva u Hrvatskoj.

Cedevita: Kao da nas se HKS želi riješiti, kao da smo neželjeno dijete...

U Cedeviti su neugodno iznenađeni razvojem događaja. Oglasili su se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Moramo priznati da nas je zatekla odluka s današnjeg Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza o pokretanju postupka za isključenje KK Cedevita iz sustava Hrvatskog košarkaškog saveza 'prema odlukama FIBA-e', zbog naše prijave u Eurokup za sezonu 2016./2017. pod ingerencijom ECA (bivši ULEB).

Podsjećamo, KK Cedevita je svoj nastup u Eurokupu ostvarila rezultatom u ABA ligi (3. mjesto, polufinale doigravanja), natjecanju koje je FIBA, kao i HKS, dopustila na početku prošle sezone i pod čijom je ingerencijom i novooformljena prošlog ljeta.

Mi iz HKS-a do današnjeg dana nismo primili niti jedan dokument koji bi nas stavio u poziciju promišljanja naših stavova koji su jasni – želimo biti klub koji će se natjecati s najboljim klubovima Europe, želimo dugoročno igrati Euroligu a da bi to postigli moramo igrati u također izuzetno kvalitetnom Eurokupu, natjecanju pod okriljem ECA (Euroleague Commercial Assets).

Odnosi ECA i FIBA još nisu riješeni, stvari se nalaze po sudovima, čeka se odluka Europske komisije na temu može li uopće FIBA prijetiti svojim članicama odnosno klubovima bilo kakvim sankcijama u slučaju njihovog izbora nastupa u natjecanjima koja oni žele.

KK Cedevita kao trostruki uzastopni i aktualni prvak Hrvatske svakako nije zaslužila da se preko nje prelamaju koplja odnosa ECA i FIBA-e. Posebno ne na način da o možebitnom isključenju iz nacionalnog košarkaškog saveza doznaje sa web stranica ili od novinara. Ako je već FIBA natjerala HKS na neku reakciju, nacionalni savez mogao je svakako reagirati bitno drugačije, opomenom, nekom molbom za preispitivanje naših odluka a svakako ne odmah postupkom isključenja. Kao da nas se HKS želi riješiti, kao neko neželjeno dijete...", poručuju iz Cedevite.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider