Košarka
SPORTOVI
Košarka
Gdje mu je granica?

''Frik'' pod obručima: Svijet još nije vidio ovakvog košarkaša

U sezoni monstruoznih individualnih predstava u NBA-u jedan igrač polako krči put prema zvijezdama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Magic Johnson i Toni Kukoč upisani su u povijest NBA-a kao rijetki igrači koji su zaigrali na svih pet pozicija. Bili su igrači posebne vrste koji su košarku činili ljepšom i atraktivnijom te oduševljavali sve oko sebe. Bili su jedinstveni i nepredvidivi. Graciozni u onome što su radili i na koji način su to radili. I teško da će ponovno biti takvih poput njih. Možda sličnih, ali ne istih.

Primjer takve vrste, barem ide u tom smjeru, svakako je impresivni Giannis Antetokounmpo. ''Frik'' iz Grčke koji je ove sezone ''eksplodirao'' slično poput Westbrooka i već sada postao vodeći igrač svoje momčadi Milwaukee Bucksa u svim najvažnijim kategorijama koje postoje. A tek je nedavno napunio 22 godine.

Do 18 godine ''nije postojao''

Iako je rođeni Grk, Giannis nije imao tako veselo i bezbrižno djetinjstvo. Odrastao je kao sin imigranata iz Nigerije i prvih 18 godina života nije imao papire ni jedne zemlje. Kao da nije postojao. Poput ostalih imigranata, njegovi roditelji borili su se da pronađu posao, a  Antetokounmpo i njegov stariji brat Thanasis, koji također igra košarku, pomagali su prodajući satove, torbe i sunčane naočale na štandovima.

Međutim, vlak za bolji život mladi Giannis uhvatio je 2007. godine, kada se ozbiljnije dočepao košarkaške lopte. Do 2012. dogurao je do seniorske momčadi grčkog drugoligaša Filathlitikosa i brzo skrenuo pažnju na sebe svojim specifičnim karakteristikama. Sa svojih 211 centimetara imao je vrlo dobar dribling i pregled igre koji mu je omogućavao da igra na više pozicija.

Netom nakon toga, za njega su interes pokazali najveći europski klubovi, čak je i potpisao četverogodišnji ugovor sa španjolskom Zaragozom, ali je imao otkupnu klauzulu za NBA, gdje je i preselio iz Filathlitikosa 2013. nikad ne zaigravši ni za jednu drugu momčad u Europi.

Pun pogodak Bucksa

Izabran je kao 15. ''pick'' prve runde drafta i lako bi mogao postati jedan od najboljih izbora Bucksa u povijesti. A za Milwaukee su među inima svojedobno igrali Jabbar, Julius Erving, Glenn Robinson, Stephon Marbury i prvi ''pick'' 2005. Andrew Bogut. Bucksi su birali i Dirka Nowitzkog, ali on nikada nije zaigrao za momčad iz ''Grada pivovara''.

Giannis je ove sezone jedan od najboljih playmakera lige, a u povijesti je samo Toni Kukoč bio igrač njegove visine koji je imao viši učinak u asistencijama. Ali Kukoč ni blizu nije imao toliko skokova, ukradenih lopti i blokada kao Antetokounmpo. ''Greek Freak'' momentalno predvodi Buckse u poenima, asistencijama, ukradenima, skokovima i blokadama. Zadivljujuće. Najveći napredak postigao je transformirajući se u playmakera, a Jason Kidd vidi ga kao kombinaciju LeBrona i Nowitzkog. Kako je krenuo, ni to nije nemoguće.

Jedno od najvećih pitanja je koji su mu dometi? Gdje ga taj svestrani potencijal može odvesti, s obzirom da igra tek svoju četvrtu sezonu i pred njim je jedno cijelo desetljeće vrhunske košarke. Nedavno je u pobjedi protiv Orlanda postao tek četvrti igrač od 1984. koji je završio jednu utakmicu s najmanje 20 koševa, deset skokova, deset asistencija, pet ukradenih i tri blokade. To ni Westbrooku nije uspjelo. U posljednje 32 godine to pošlo za rukom samo Jordanu (1988.), Olajuwonu (1994.) i Kiriljenku (2007.).

Još može napredovati

Najbolja stvar u svemu je da Giannis ima još stvari koje može popraviti. Jedna od najvećih boljka mu je šut, ali i tu je već napravljen pomak. Za nešto više mogao bi se pobrinuti Holger Geschwindner, osobni mentor, učitelj i prijatelj od Nowitzkog. On ga je, naime, pozvao da iduće ljeto zajedno rade u Njemačkoj. Za sve Giannisove suparnike to je loša vijest.

Kad je pristigao u NBA, oko njega je bilo neobično tiho u smislu medijske pozornosti. Najzabavnije je bilo kako izgovoriti njegovo prezime i od kuda taj ludi nadimak. Međutim, stvari su se počele brzo mijenjati.  Antetokounmpo je postao jedan od zabavnijih igrača za gledati, ali i predvodnik nove generacije. Bude li izbrusio i ostale aspekte igre, među kojima je i ''pick and roll'', mogao bi postati ''Greek Magic''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider