Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ne ide svima po planu

Gdje su Hrvati nakon starta NBA-a? Jedan je u ozbiljnim problemima

Prošlo je nešto više od tri tjedna od kada je krenula nova NBA sezona u kojoj participira i šestero hrvatskih košarkaša.

Nova NBA sezona za neke je započela dobro, za neka nije, a neki su zapali u situaciju kakvoj se zasigurno nisu nadali. Bojan Bogdanović očekivano je naš najbolji igrač, ustalio se u petorci Brooklyna koji je startao bolje nego što su mnogi prognozirali. Neloš je i Šarić. Međutim, nije svima krenulo po planu, a u najozbiljnijoj krizi je Mario Hezonja.

Bojan Bogdanović

''Babo'' je u par navrata pokazao kako može biti prva napadačka violina Netsa. Nedavno je protiv Lakersa odigrao utakmicu sezone, ubacivši 29 poena za 30 minuta. Prije toga je još dva puta išao na 20 ili više poena, a prostora za napredak svakako ima. Dobro je što igra sa samopouzdanjem i u ritmu kakvom smo ga gledali na Igrama u Riju.

Problem je što trenutno nedostaje još doprinosa u obrani i nije pronašao šut za tri poena, ali puno više forsira prodor na koš i iznuđuje slobodna bacanja. Agresivniji je nego što je bio lani. Ako uspije zadržati taj nivo energije i ponavljati to u kontinuitetu, ostat će udarna igla Netsa na pozicijama dva i tri. I onda je sve moguće.

Bogdanoviću mora biti imperativ da proširi svoju igru i izbjegne ulogu igrača koji će mirno stajati i čekati šut za tricu. Utakmica s Lakersima pokazatelj je u kakvom smjeru treba ići. Više poena iz reketa samo će mu ići u prilog i mora biti konstantno agresivan u trenucima dok ima loptu, jer u Brooklynu nema puno igrača koji mogu sami nešto iskreirati.

Dario Šarić

U uvodnim utakmicama svoje ''rookie'' sezone Šarić je pokazao kako za njega ima mjesta u NBA-u. Krenuo je kao startna ''četvorka'', da bi zadnje dvije utakmice započeo s klupe, ali i odgovorio vrlo dobro na novu ulogu u momčadi. Bez obzira bilo to privremeno rješenje ili ne, Šarić napadački puno znači Sixersima.

Ono gdje se teže nosi također je obrana. U izravnom ''matchupu'' s protivničkim centrima i ''četvorkama'' nerijetko preko njega idu napadi, dok mu pokretljiviji visoki igrači znaju raditi dosta problema. Zadnji primjer je utakmica s Wolvesima, gdje je Šarić u napadu bio odličan, ali malo toga je mogao obraniti.

Dobra stvar je što je Šarić trenutno drugi u izboru za ''rookieja'' godine iz svog suigrača Joela Embiida i mišljenja smo da samo može rasti. Tamo gdje najviše može napredovati je šut i to je segment igre na kojem bi najviše trebao poraditi kako bi mogao pratiti žestok ritam utakmica i zahtjevnih ''matchupova''. Zasad prosječno šutira 40 posto iz igre.

Mario Hezonja

Gdje je nestao Hezonja? To je dobro pitanje i za njega i za Orlando. Hezonja je u posljednjih pet utakmica upisao četiri DNP-a (nije igrao), dok je u ovoj jednoj dobio tek pet minuta. Ove sezone ukupno je bio zapaženiji tek u dvije utakmice, a većinom je ulazio s klupe i prosječno igrao po 15-ak minuta. Dovoljno za crveni alarm.

Prema nekim informacijama, Hezonja nije dobro primio što je ispao iz rotacije i navodno bi želio ''trade'', ali to ne ide preko noći. Orlando se neće odreći petog ''picka'' tako što će ga otpustiti, no brzo mora pronaći rješenje što i kako dalje s Hezonjom, koji je čini se u nezavidnijem položaju nego prošle sezone.

U ovom trenutku možda ne bi bio loš ni ''trade'', dapače, sve je izglednije kako je to možda najbolja opcija za njegov nastavak karijere. Hezonja nije jedini problem Orlanda, koji nije najbolje iskoristio ni izrazito talentiranog Aarona Gordona, kojemu je namijenio pogrešnu poziciju. U traženju identiteta najviše su izgubili mladi igrači.

Damjan Rudež

Hezonjin suigrač i bivši hrvatski reprezentativac može biti zadovoljan i samim time što je pronašao momčad kojoj trebaju njegove usluge. Nakon što u prvih šest utakmica nije dobio priliku, u zadnjih šest je na prosjeku od desetak minuta i pokojom tricom. Rudežova minutaža ionako teško da će biti puno veća ukoliko ne dođe do ozljeda.

Dragan Bender

Najviši hrvatski ''pick'' u povijesti NBA drafta zasad skuplja minute na kapaljku, ali radi se o najmlađem igraču u ligi pred kojim je svijetla budućnost. U jedinoj utakmici u kojoj je dobio više minuta (23) zabio je deset koševa i stavio dvije trice. Trebat će mu još vremena da se prilagodi, ali nigdje mu se ne žuri.

Ivica Zubac

Još jedan perspektivni visoki hrvatski košarkaš koji je dočekao svoju priliku u NBA-u. I brzo privukao pozornost na sebe. Kako Lakersi trenutno imaju najjaču klupu u ligi po učinku i svi iz petorke su zdravi, vrlo je malo minuta za Zupca. No, Walton računa na njega i s vremenom će dobivati sve više prilika.

Ukupno je odigrao tri utakmice, ali u jednoj od njih je bio starter i u 19 minuta bio stopostotan iz igre, zabivši šest poena i uhvativši tri skoka. Pritom je zabio prva četiri koša Lakersa na utakmici. Zupcovo vrijeme tek dolazi i nek

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider