Košarka
SPORTOVI
Košarka
bez parkera, teodosića

Gasol uz bok Krešimiru Ćosiću: Čudan izbor najbolje petorke turnira

Kao što se moglo i pretpostaviti uoči finalnog dana Eurobasketa, Španjolska je osvojila naslov prvaka, a Pau Gasol proglašen je najboljim igračem turnira...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolska je u finalu samljela Litvu 80:63, a Gasol je odigrao još jednu utakmicu za pamćenje. Upisao je 25 poena, 12 skokova, četiri asistencije i tri blokade. Gasol je tako postao prvi i jedini igrač uz Krešimira Ćosića koji je dva puta proglašen MVP-jem Eurobasketa.

Gasol je, dakle, uvršten u najbolju petorku turnira, zajedno s još dvojicom Litavaca, te po jednim Španjolcem i Francuzom.

Jonas Valančiunas i Jonas Mačiulis predvodili su Litvu do finala, ali preko nadahnutih Španjolaca nisu mogli. Odlični francuski šuter Nando De Colo uvrstio se u najbolju petorku turnira zahvaljujući solidnom nastupu tijekom cijelog turnira, a posebno u utakmici za 3. mjesto protiv Srbije. De Colo je predvodio Francuze do bronce s 20 poena, tri skoka i četiri asistencije.

Litavci su se našli u najboljoj petorci turnira isključivo iz razloga što je Litva bila u finalu. Primjerice Jan Vesely iz Češke je imao osjetno bolju statistiku, ali je 'izgubio' međusobni duel s Valančiunasom, a Češka je poražena u četvrtfinalu od Srbije.

Od Mačiulisa je nakoliko igrača imalo bolju statistiku, a dovoljno je spomenuti samo Danila Gallinarija (Italija) i Nemanju Bjelicu (Srbija) koji su ostavili bolji dojam, ali na kraju se najviše u obzir uzima sjaj medalje koju je igrač donio reprezentaciji, a njih dvojica nisu u tome uspjeli.

Najveće iznenađenje petorke je Sergio Rodriguez, koji je pomalo i uguran u taj sastav, jer bi bilo čudno da iz pobjedničke reprezentacije nema barem dvojica igrača.

Realno gledajući, Tony Parker je odigrao bolji turnir, Dennis Schröder također, Miloš Teodosić je imao bolju statistiku, pa čak i Litavac Mantas Kalnietis. Međutim, nijedan od njih nije uzeo zlato, a kako smo već napisali bilo bi čudno da u najboljoj petorci ima više igrača iz bilo koje druge reprezentacije nego iz Španjolske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider