Košarka
SPORTOVI
Košarka
Predstavljanje hrvatske skupine

FOTO Zlatna generacija na zalasku, nepredvidljivi Grci i nemilosrdni šuteri

Na Svjetskom košarkaškom prvenstvu u Španjolskoj Hrvatska je smještena u skupinu B zajedno s Argentinom, Grčkom, Portorikom, Filipinima i Senegalom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Naizgled nezgodna, ali nikako preteška skupina za hrvatske košarkaše. Dapače, prava istina je da Hrvatska u ovom krugu momčadi može i trebala bi napasti prvo mjesto. Argentina i Grčka nisu više toliko snažne kao prijašnjih godina, a otkazima Manua Ginobilija i Vassilisa Spanoulisa, dvojice nezamjenjivih igrača u svojim reprezentacijama, naše šanse su znatno porasle.

Argentina

Izbornik Julio Lamas će u Španjolsku dovesti reprezentaciju koja je kombinacija veterana ratnika i mlade krvi. Nedavno se od reprezentacije, barem tako kaže, oprostio legendarni Ginobili. Svjetsko prvenstvo trebalo mu je biti zadnje veliko natjecanje, ali zbog realne zabrinutosti Spursa za njegovo zdravstveno stanje morao je reći raniji zbogom. FIBA u tom slučaju dopušta klubovima da zabrane igračima odlazak na natjecanja.

Zlatnu generaciju na zalasku tako će ponovno predvoditi kapetan i dugogodišnji najbolji strijelac Luis Scola, a najveću pomoć imat će u veteranima Andresu Nocioniju i Pablu Prigioniju. Radi se o 'dinosaurima' svjetske košarke koji su prošli sve i svašta u bogatim karijerama.

Scola je, izuzev 2005. godine, još od 2002. i finala s Jugoslavijom na SP-u u Indianapolisu svako ljeto posvećen reprezentaciji i njen je prvi čovjek na svakom natjecanju. Prije četiri godine istaknuo se u pobjedi protiv južnoameričkog rivala Brazila s 37 koševa i devet skokova. Prošle je godine na prvenstvu Južne Amerike predvodio Argentinu s 18,8 poena i 6,9 skokova po utakmici.

Uz 34-godišnjeg Scolu, puno toga će pasti i na leđa njegovog vršnjaka Nocionija koji iza sebe ima sjajnu sezonu u španjolskoj ligi igrajući za Laboral Kuxtu. Nocioni je bio na prosjeku 16,6 poena, 6,2 skoka i 1,2 blokade po utakmici. Međutim, Argentina nema širinu i tranzicijsku igru i ako im se ne dopusti pozicijska košarka, mogu ući u vrlo ozbiljne probleme.

Od mladih snaga pažnju treba obratiti na playmakera Facunda Campazza i beka šutera Selema Safara, predvodnike nove argentinske generacije i igrače koji bi mogli iskočiti na turniru. Argentina u svojoj riznici ima naslov olimpijskog pobjednika, ali joj nedostaje svjetska titula. U Španjolskoj će teško i do medalje, ali nikad nemojte otpisivati jednu od najprosperitetnijih košarkaških momčadi ovog stoljeća.

Grčka

Svi veći uspjesi posljednjih godina, što reprezentativni, a što klupski u Grčkoj su počinjali i završavali s Vassilisom Spanoulisom. Vođa, pobjednik i mentalna snaga kakvu Grčka ne može nadomjestiti, isto kao Argentina Ginobilija.

Spanoulis je otkazao grčkom izborniku Fotiosu Katsikarisu kako bi se odmorio i napuni baterije za novu sezonu. No, Grčka je imala dovoljno vremena na adaptaciju bez njega, Schortsanitisa i Fotsisa. Nedostajat će i NBA centar Kosta Koufos, koji je posebno naljutio Katsikarisa jer mu je otkazao putem svog predstavnika.

Inače, reprezentacija je dobro posložena i ima nekoliko vrlo zanimljivih igrača. Organizaciju napada vodit će Nick Calathes, a puno toga ovisit će o Bourousisu, Zisisu i novom članu Houston Rocketsa Kostasu Papanikolaou. Oni su okosnica reprezentacije koja unatoč izostancima može svima zadati podosta muke, osim Amerikancima.

Otkriće prvenstva, ali i dugoročni dobitak mogao bi biti čudesni talent Giannis Antetokounmpo. 'Greek Freak', kako ga zovu Amerikanci, iza sebe ima već jednu NBA sezonu u Milwaukee Bucksima i pred njim je blistava budućnost. A samo mu je 19 godina. Plus u odnosu na Eurobasket u Sloveniji trebao bi biti i povratak zvijezde Olympiacosa Georgiosa Printezisa.

Imaju sjajna krila u Papanikolaou i Kaimakoglou koji su ujedno i njihovi ponajbolji šuteri, specifične visoke igrače (Bourousis i Printezis) kakvih nema mnogo na europskim parketima i koji znaju otvoriti reket te agresivne bekove i jednog senzacionalnog klinca. Grčka je možda i naš najopasniji protivnik u skupini.

Portoriko

Portoriko je poznato lice na svjetskim prvenstvima nakon što je po šesti put zaredom ostvario nastup na to natjecanje. Normalno, dosad je imao tendenciju da se muči protiv velikih ekipa poput SAD-a, Španjolske i Argentine. Ali, s vremenom su postajali sve bolja i respektabilnija momčad.

Težak udarac doživjeli su otkazom Orlandovog krila Mauricea Harklessa, koji je odlučio što bolje se pripremiti za novu NBA sezonu. Međutim, nije on jedini NBA igrač na portorikanskom popisu. Glavne uzdanice bit će bek Minnesote J.J. Barrea, talentirani strijelac Carlos Arroyo i kontroverzni krilni veteran Renaldo Balkman. Još uvijek igra i 'prastari' centar Daniel Santiago, a od onih koji mogu nešto napraviti treba spomenuti Vassalla, Franklina i Galinda.

Nisu po kvaliteti u rangu s Hrvatskom, Grčkom i Argentinom, ali ako im se dopusti da se razmašu sa šutom, mogu svakome zagorčati život. Od njih se očekuje prolazak skupine, ali oni se nadaju i kojemu 'skalpu' favorita.

Filipini i Senegal

Srebrna reprezentacija s prošlogodišnjeg prvenstva Azije, Filipini, nisu od onih kojih se trebamo pribojavati. Plasman na Svjetsko prvenstvo ostvarili su po prvi put nakon 1978. godine i košarka im je u usponu, ali jako veliki problem imaju s visinom. Jedan od najiskusnijih igrača Jimmy Alapag nema više od 176 centimetara, kao i ostali bekovi.

Uspjeli su dati državljanstvo NBA centru Andrayju Blatcheu i on će zajedno s Gabeom Norwoodom, od kojeg se očekuje da donese svestranost na obje strane terena, biti njihova najveća snaga. Igru će bazirati na obrani, no nedostatak kvalitete je evidentan i bilo bi čudo da se plasiraju u drugi krug.

Slične kvalitete je i Senegal, reprezentacija koja, pak, nema problema s visinom, ali ima u taktičkom smislu. Kao i Filipini, ne bi trebali predstavljati problem za favorite skupine. Također u svojim redovima imaju jednog visokog NBA igrača. Gorgui Dieng imao je sjajan završetak prošle sezone u Minnesoti. U svojoj 'rookie' sezoni u dobi od 24 godine pokazao se izrazito korisnim u reketu i uz Maleyeja N'Doyea na vanjskoj poziciji čini njihov najbolji tandem.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider